• info@12ceo.ir
  • ایران - تهران - دفتر سایت مدیر عامل

اطاله دادرسی چیست؟ | تعریف اطاله دادرسی

راهنمای مقاله

  • دادرسی به چه معناست؟
    • اطاله دادرسی چیست؟
    • چه عواملی در بروز اطاله دادرسی نقش دارند؟
  • راهکارهایی برای کاهش اطاله دادرسی
    • توجه به اطاله دادرسی در قانون
  • چگونه می‌توان از طولانی شدن دادرسی جلوگیری کرد؟
    • به چه صورت می‌توان مانع از اتلاف وقت در دادرسی شد؟
    • لزوم دریافت مشاوره از وکیل برای عدم مواجهه با اطاله دادرسی
    • راه‌های دریافت مشاوره حقوقی از سایت یاسا
    • سوالات متدوال
      • اطاله دادرسی یعنی چه؟
      • آیا اطاله دادرسی از سوی بازپرس جرم محسوب می‌شود؟
      • آیا طرفین دعوی نیز می‌توانند باعث اطاله دادرسی شوند؟

از مشکلاتی که سیستم قضایی ایران با آن دست و پنجه نرم می‌کند اطاله دادرسی و مشکلات آن است. اگر بخواهیم پیشینه این مشکل را مورد بررسی قرار دهیم باید برگردیم به همان زمانی که سیستم قضایی و دادگاه ایران تاسیس شد.

این مشکل نه تنها طرفین یک دعوی یا شکایت را رنج داده و کلافه می‌کند، بلکه باعث آزار خود کارکنان و قضات سیستم نیز می‌شود.

همچنین اطاله دادرسی شاید باعث خواهد شود تا خدمات قضایی با کیفیتی عالی و خوب انجام نگیرد و حتی در برخی از مواقع موجب غرض‌ورزی هم بشود.

از عواملی که باعث اطلاله دادرسی شده و می‌توان گفت که مهم‌ترین عامل ایجاد آن هم است، کثرت و زیادی پرونده‌های مطروحه در مراجع قضایی است. مشکل اطاله دادرسی که در سیستم قضایی کشور ما ایجاد شده است باید از سوی رئیس قوه قضاییه حل شود و برای حل آن به خوبی چاره اندیشی بشود.

از دیگر عواملی که ممکن است موجب اطاله دادرسی در مورد پرونده شود، سرخود عمل کردن طرفین دعوی و عدم اخذ یک وکیل یا مشورت با مشاور حقوقی است.

نوشته های مشابه

  • – طلاق عاطفی چیست و علل و عوامل به وجود آمدن طلاق عاطفی چه می باشد؟ ۱۴۰۱/۰۲/۲۶
  • – خسارت دادرسی و نحوه مطالبه آن توسط محکوم له ۱۴۰۱/۰۲/۲۶

افراد به دلیل آنکه آشنایی زیادی با مقررات و قواعد حقوقی ندارند ممکن است با برداشتن یک قدم اشتباه، راه رسیدن به حق خود را یا بسیار طولانی و یا غیرممکن کنند.

پس بهترین کار این است که در خصوص مسائل حقوقی یا به وکیلی باتجربه اعطای وکالت کرد و یا حداقل با یک مشاور حقوقی مشورت کرد تا مسیر راه را روشن نماید.

وکلا و کارشناسان متخصص سایت یاسا این مطلب را تهیه نموده‌اند تا شما را بیشتر با موضوع و مشکلی به نام اطاله دادرسی آشنا کنند و همچنین عواملی که باعث بروز این مشکل می‌شود و راه‌کارهایی برای کاهش اطاله دادرسی را بیان کنند.

دادرسی به چه معناست؟

قبل از آن که به تعریف اطاله دادرسی بپردازیم، خوب است که دادرسی را تعریف کنیم تا مطالب بعدی را بهتر متوجه شوید. دادرسی دو معنای عام و خاص دارد.

دادرسی در معنای عام به معنی رشته‌ای از حقوق است که قواعد مربوط به تشکیلات قضایی، صلاحیت دستگاه‌های قضایی، مقررات رسیدگی به دعوی و نحوه اجرای تصمیمات دادگاه‌ها و غیرهرا مورد بررسی قرار می‌دهد.

دادرسی در معنای خاص که در این مقاله نیز مدنظر ماست، یعنی مجموعه اقدامات و عملیاتی که برای پیدا کردن راه حل حقوقی حل یک موضوع به کار گرفته می‌شود. در حقیقت قواعد و مقررات معینی است که برای حل یک دعوی معین و تصمیم‌گیری درباره آن به کار می‌رود.

قوانین و مقررات زیادی درباره نحوه رسیدگی به یک دعوی یا همان آیین دادرسی آن وجود دارد.

به عنوان مثال در اصل 32 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است که:

«هیچکس را نمی‌توان دستگیر کرد مگر به حکم و ترتیبی که قانون معین می‌کند. در صورت بازداشت، موضوع اتهام باید با ذکر دلایل بلافاصله کتبأ به متهم ابلاغ و تفهیم شود و حداکثر ظرف مدت بیست و چهار ساعت پرونده مقدماتی به مراجع صالحه قضایی ارسال و مقدمات محاکمه، در اسرع وقت فراهم گردد. متخلف از این اصول طبق قانون مجازات می‌شود.»

همچنین در اصل 34 قانون اساسی حکم شده است که: «دادخواهی حق مسلم هر فرد است و هرکس می‌تواند به منظور دادخواهی به دادگاه‌های صالح رجوع نماید، همه افراد ملت حق دارند اینگونه دادگاه‌ها را در دسترس داشته باشند و هیچکس را نمی‌توان از دادگاهی که به موجب قانون حق مراجعه به آن را دارد منع کرد.»

در اصل 36 همین قانون نیز آمده است: «حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد.»

به غیر از قانون اساسی، در قوانین عادی کشور نیز مقررات و قواعد زیادی در خصوص دادرسی وجود دارد و حتی قانونی با نام آیین دادرسی کیفری و مدنی وجود دارد که در آن به تفصیل درباره شیوه دادرسی به یک دعوی حقوقی و کیفری توضیح داده شده است.

به گفته وکلا و کارشناسان حقوقی، یکی از عواملی که موجب اطاله دادرسی می‌شود، رعایت نکردن و بی توجهی به همین قوانین و مقررات مربوط به دادرسی و تشریفات آن است. البته گاهی هم علت طولانی شدن روند یک دادرسی می‌تواند به عوامل بیرونی و یا تشکیلات قضایی ربط داشته باشد.

اطاله دادرسی چیست

اطاله دادرسی چیست؟

حال که دادرسی را تعریف کرده و با آن آشنا شدیم، نوبت آن است که به اطاله دادرسی بپردازیم. در تعریف اطاله دادرسی باید چنین گفت زمانی که دادرسی و رسیدگی به یک پرونده بنا به دلایلی به شکل غیرمعمولی طولانی می‌شود، در حقیقت اطاله دادرسی رخ داده است.

در قانون نیز مواردی پیش‌بینی شده است ک اگر مدت دادرسی به یک موضوعی از مدت تعیین شده در قانون بیشتر شود، در مور آن پرونده اطاله ادرسی اتفاق افتاده است. البته در برخی از موارد نیز قانون‌گذار میزان رسیدگی به پرونده را در اختیار قاضی قرار داده اما اگر روند رسیدگی به آن پرونده به صورت غیرمعمول طولانی شود، باز هم مشمول اطاله دادرسی خواهد شد.

البته در هر صورت برای دادرسی و مدت زمان دادرسی استانداردی در قانون تعریف نشده است اما دادگاه‌های حقوقی خود می‌توانند تا حدی این استاندارد را تعریف و اعمال کنند.

چیزی که باعث می‌شود مردم از اطاله دادرسی و طولانی شدن روند رسیدگی به پرونده ناراضی باشند این است که معمولا در موضوعات حقوقی، اختلاف ایجاد شده به دلیل این است که حقی از کسی ضایع شده و کسی هم که در حق او اجحافی شده یا فکر می‌کند که حق مسلم او پایمال شده است، دوست دارد هرچه زودتر خسارت وارد شده به او جبران شده و ظلم و اجحافی که در حق او شده جبران گردد.

البته قانون‌گذار نیز در تلاش بوده برای این امر نیز چاره‌ای بیندیشد و به همین منظور هم در قانون آیین دادرسی کیفری جدید که در سال 92 تصویب شد، تعیین کرد کرد که جرایم کیفری با اهمیت کم و یا جرایمی که مجازات آن درجه 7 و 8 است، نیازی نیست که در وهله اول در دادسرا مطرح شود.

بلکه باید مستقیما در دادگاه کیفری به آن رسیدگی شود. در حقیقت مرحله دادرسی در مورد جرایم کم اهمیت و جرایمی که نیاز به صدور کیفرخواست ندارد حذف شده است و همین خود روند رسیدگی به این جرایم را کوتاه‌تر می‌کند.

چه عواملی در بروز اطاله دادرسی نقش دارند؟

عوامل زیادی هستند که باعث می‌شوند رسیدگی به یک پرونده حقوقی با اطاله دادرسی مواجه گردد. البته شناخت این عوامل کافی نیست و باید به فکر راه و چاره‌ای بود تا بتوان این عوامل را از بین برد و یا تاثیر آن‌ها در طولانی شدن روند دادرسی را به حداقل رساند.

اما عواملی که باعث اطاله دادرسی می‌شود عبارت است از:

  1. ناآشنا بودن مردم با مسائل دادرسی و مقررات قضایی.
  2. افزایش مراحل دادرسی.
  3. طرح کردن دعاوی نادرست و بیهوده.
  4. استفاده نکردن از وکیل و مشاور حقوقی و مشورت با آن‌ها.
  5. استفاده نکردن از خدمات الکترونیک و آنلاین و ابزارهای پیشرفته و تکنولوژیک در بخش‌های مرتبط با دادرسی و قضاوت.
  6. بروز اشکالات و اشتباهات در مورد روند ابلاغ اخطاریه‌ها و دادنامه‌ها.
  7. تعلل و تاخیر ادارات و نهادهای دولتی در پاسخ دادن به بعضی از استعلامات.
  8. بروز اشتباهات و گاهی تخلفات بعضی از ضابطین دادگستری در اموری که به آن‌ها محول شده.
  9. اندک بودن دانش قضایی و حقوقی بعضی از قضات و وکلا و اعضاهای شورای حل اختلاف.

اما برای آن‌ که مانع از بروز اطاله دادرسی در روند رسیدگی به یک پرونده شد باید چه اقداماتی انجام داد؟ اصلا امکان کاهش دادرن مدت زمان رسیدگی به یک پرونده وجود دارد یا خیر؟

موارد اطاله دادرسی

راهکارهایی برای کاهش اطاله دادرسی

سال‌هاست که حقوقدانان و وکلای برجسته به دنبال راه‌کارهایی برای کاهش اطاله دادرسی و سریع‌تر طی شدن روند رسیدگی به پرونده‌ها هستند. البته راهکارهایی نیز پیش‌بینی کرده‌اند که در ادامه این راه‌کارها را برای شما بیان خواهیم کرد.

  1. اصلاح تعدادی از مواد قانونی آیین دادرسی و تصویب کردن قانونی جامع که در آن همه مشکلات و موانع پیش‌بینی شده باشد و برای آن‌ها تدبیر مناسبی در نظر گرفته شده باشد.
  2. مردم باید در این راه سهم خود را انجام دهند و در زمان مواجهه با مسئله حقوقی با یک وکیل متخصص یا مشاور حقوقی مشورت کنند.
  3. مشورت با وکیل متخصص و یا مشاور حقوقی باعث می‌شود تا علاوه بر آنکه دانش حقوقی مردم بالا برود، قدم‌های خود را در جهت رسیدن به حق، به درستی بردارند.
  4. رسانه‌ها، صدا و سیما، دفاتر ارشاد و معاضدت قضایی و دیگر نهادهای مرتبط باید در میان مردم این فرهنگ را ایجاد کنند که در مورد مسائل حقوقی خود با فرد متخصصی مانند وکلا و کارشناسان حقوقی سایت یاسا مشورت کنند و همچنین مردم را با حقوق و وظایفشان آشنا کنند.
  5. یکی از راه‌هایی که باعث می‌شود اطاله دادرسی کاهش یابد کم کردن حجم پرونده‌های دادگاه‌هاست. مطابق با اصل ۱۵۶ قانون اساسی، محاکم قضایی و شورای حل اختلاف ملزم هستند تا اقدامات مناسبی برای پیشگیری از وقوع جرم انجام دهند تا به این طریق بتوانند ورودی پرونده‌های مطروحه در دادگاه‌ها را کاهش دهند.
  6. در آخر نیز مجلس شورای اسلامی می‌تواند با اصلاح قوانین و تصویب قانون‌های کاربردی و لازم، نقش و جامع و کاملی در این زمینه ایفا کند.

در حال حاضر پرونده‌هایی در محاکم قضایی اعم از دادگاه‌های حقوقی، کیفری، شورای حل اختلاف و… وجود دارد و در جریان هستند که حتی گاهی رسیدگی به آن‌ها سال‌هاست که در جریان است.

حتی در برخی از موارد دیده شده که رسیدگی به یک پرونده به قدری دچار پیچ و خم در جریان رسیدگی شده که تا 10 سال نیز دادرسی آن به طول انجامیده است.

عده‌ای می‌گویند علت اصلی اطاله دادرسی کمبود قاضی برای رسیدگی به پرونده‌هاست، در حالی که عده‌ای دیگر چنین اعتقادی نداشته و فکر می‌کنند که با تغییر در شیوه مدیریت و شیوه رسیدگی به پرونده‌ها، می‌توان سرعت رسیدگی به پرونده‌ها را افزایش داد.

برخی معتقد هستند که برخی از ماده‌های قوانین آیین دادرسی کیفری مدنی خود باعث ایجاد اطاله دادرسی می‌شود و باید مشکلات این قوانین دیده و حل بشود.

به عنوان مثال ماده 450 قانون آیین دادرسی کیفری یکی از موادی است که باعث شده رسیدگی به یک پرونده در دادگاه تجدیدنظر با 3 سال اطاله دادرسی مواجه گردد. این میزان علاوه بر آنکه به موجب بروز مشکل برای طرفین دعوی می‌شود، موجب دچار مشکل شدن کارمندان و کارکنان نیز خواهد شد.

البته باید توجه داشت که دادرسی در دادگاه‌های کیفری امری خیلی طولانی نیست ولی چون تعداد پرونده‌ها زیاد است، سرعت رسیدگی کاهش پیدا می‌کند.

اطاله دادرسی بیشتر در دادگاه‌های تجدیدنظر صورت می‌گیرد چون گاهی به موجب قانون مجبور هستند جلسه دادرسی را دوباره تشکیل دهند و این خود باعث زیاد شدن نوبت‌های رسیدگی می‌شود. این موضوع در ماده 450 قانون آیین دادرسی کیفری آمده است.

توجه به اطاله دادرسی در قانون

ماده ۴۵۰ آیین دادرسی کیفری:

«رئیس شعبه، پرونده‌های ارجاعی را بررسی و گزارش جامع آن را تهیه می‌کند و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه تجدیدنظر استان ارجاع می‌دهد.

این عضو، گزارش پرونده را که متضمن جریان آن و بررسی کامل در خصوص تجدیدنظرخواهی و جهات قانونی آن است، تهیه و در جلسه دادگاه قرائت می‌کند. خلاصه این گزارش در پرونده درج می‌شود و سپس دادگاه به شرح زیر اتخاذ تصمیم می‌نماید:

  • الف- در صورتی که تحقیقات ناقص باشد، قرار رفع نقص صادر می‌کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست یا دادگاه صادرکننده رای می‌فرستد تا پس از انجام دستور دادگاه تجدیدنظر استان، آن را بدون اظهار نظر اعاده کند و یا دادگاه تجدیدنظر می‌تواند خود مبادرت به انجام تحقیقات نماید.
  • ب- هرگاه رای صادره از نوع قرار باشد و تحقیقات یا اقدامات دیگر ضروری نباشد و قرار مطابق مقررات صادر شده باشد، آن را تایید و پرونده به دادگاه صادرکننده قرار اعاده می‌شود و چنانچه به هر علت دادگاه تجدیدنظر عقیده به نقض داشته باشد، پرونده برای رسیدگی به دادگاه صادرکننده قرار اعاده می‌شود و آن دادگاه، مکلف است خارج از نوبت رسیدگی کند.
  • پ- هرگاه رای توسط دادگاهی که صلاحیت ذاتی یا محلی ندارد صادر شود، دادگاه تجدیدنظر استان، رای را نقض و پرونده را به مرجع صالح ارسال و مراتب را به دادگاه صادر کننده رای اعلام می‌کند.
  • ت- اگر عملی که محکوم‌علیه به اتهام ارتکاب آن محکوم شده به فرض ثبوت، جرم نبوده یا به لحاظ شمول عفو عمومی و یا سایر جهات قانونی متهم قابل تعقیب نباشد، رای مقتضی صادر می‌کند.
  • ث – در غیر از موارد مذکور در بندهای فوق، هرگاه جرم از جرائم مستوجب مجازات‌‌های حدود، قصاص و جرائم غیرعمدی مستوجب بیش از نصف دیه و یا جرائم تعزیری درجه چهار و پنج باشد به‌طور مطلق و در جرائم تعزیری درجه شش و هفت در صورت محکومیت به حبس و در سایر جرائم در صورت اقتضاء، دادگاه تجدیدنظر با صدور دستور تعیین وقت رسیدگی، طرفین و اشخاصی را که حضورشان ضروری است احضار می‌‌کند.

طرفین می‌‌توانند شخصا حاضر شوند یا وکیل معرفی کنند. در هر حال عدم حضور یا عدم معرفی وکیل مانع از رسیدگی نیست.»

بنابراین تنها موردی که باعث اطاله دادرسی در دادگاه‌های کیفری شده همین ماده است. در سایر موارد بیشتر حجم بالای پرونده‌هاست که موجب بروز اطاله دادرسی می‌شود.

از طرفی در موضوعات حقوقی به دلیل قوانین زیاد و دست و پاگیر قانون آیین دادرسی مدنی، یکی از طرفین دعوی برای دور زدن قانون به فکر طولانی کردن روند دادرسی میوفتد تا پرونده را به اطاله دادرسی مواجه کند.

در حالی که باید در مورد این قانون تجدیدنظر صورت گرفته و به شکل پویاتری نگارش شود تا راه دور زدن و طولانی کردن دادرسی بسته شود.

اطاله دادرسی مشهور

چگونه می‌توان از طولانی شدن دادرسی جلوگیری کرد؟

طبق تمام نکاتی که در فوق بیان کردیم، می‌توان این نکته را دریافت که در قوانین کشور ما تدابیر خاصی برای مقابله با کسی که می‌خواهد دادرسی به عمد با اطاله روبرو شود پیش‌بینی نشده است.

چون در کنار اینکه ممکن است با عواملی همچون عملکرد اجرایی کارمندان و محاکم دادرسی در خصوص شیوه رسیدگی به پرونده، انشا رای، ابلاغ رأی و اجرای آن روبرو شویم و دادرسی طولانی شود، ممکن است یکی از طرفین نیز به عمد و بیشتر به منظور وقت خریدن به خود اقداماتی انجام دهد که موجب اطاله دادرسی شود.

در ماده ۲۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی آمده است که: «ادعای جعلیت و دلایل آن به دستور دادگاه به طرف مقابل ابلاغ می‌شود. در صورتی که طرف به استفاده از سند باقی باشد، موظف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ، اصل سند موضوع ادعای جعل را به دفتر دادگاه تسلیم نماید.

مدیر دفتر پس از دریافت سند، آن را به نظر قاضی دادگاه رسانیده و دادگاه آن را فوری مهر و موم می‌نماید. چنانچه در موعد مقرر صاحب سند از تسلیم آن به دفتر خودداری کند، سند از عداد دلایل او خارج خواهد شد.

تبصره- در مواردی که وکیل یا نماینده قانونی دیگری در دادرسی مداخله داشته باشد، چنانچه دسترسی به اصل سند نداشته باشد حق استمهال دارد و دادگاه مهلت مناسبی برای ارائه اصل سند به او می‌دهد.»

از تبصره این ماده می‌توان متوجه شد که نماینده قانونی یا وکیل اگر به اصل سند دسترسی نداشته باشد این امکان را دارد که از دادگاه مهلت بخواهد تا بتواند اصل سند را ارائه دهد.

این درخواست مهلت باید مستند به دلیل موجه باشد و دادگاه هم باید مهلت موجهی بدهد که شخص در آن زمان بتواند اصل سند را فراهم کند.

همچنین در ماده ۲۳۴ قانون آیین دادرسی مدنی قید شده که:

«هریک از اصحاب دعوا می‌توانند گواهان طرف خود را با ذکر علت جرح نمایند. چنانچه پس از صدور رای برای دادگاه معلوم شود که قبل از ادای گواهی جهات جرح وجود داشته ولی بر دادگاه مخفی مانده و رای صادره هم مستند به آن گواهی بوده، مورد از موارد نقض می‌باشد و چنانچه جهات جرح بعد از صدور رای حادث شده باشد موثر در اعتبار رای دادگاه نخواهد بود.
تبصره – در صورتی که طرف دعوا برای جرح گواه از دادگاه استمهال نماید دادگاه حداکثر به مدت یک هفته مهلت خواهد داد.»

این ماده نیز یکی دیگر از مواردی است که در قانون پیش بینی شده و طرفین دعوی می‌توانند با استناد به آن باعث اطاله در دادرسی شوند.

به چه صورت می‌توان مانع از اتلاف وقت در دادرسی شد؟

گفتیم که در عمل یکی از طرفین دعوی در غالب موارد سعی می‌کند که دادرسی را با اطاله روبرو کند تا به این ترتیب طرف مقابل را در فشار قرار داده و اذیت کند. چنین عملی به هیچ وجه شایسته نیست و باید به نحوی با آن مقابله کرد تا جلوی چنین سوءاستفاده‌هایی گرفته شود.

در بند (ح) ماده ۲۱۱ قانون برنامه پنجم توسعه اقداماتی پیش‌بینی شده که انجام آن‌ها از سوی قوه قضاییه باعث افزایش یافتن سرعت خدمات قضایی می‌شود.

به موجب این بند: «به منظور افزایش سرعت و کارآیی در ارائه خدمات حقوقی و قضائی، قوه قضائیه مکلف است اقدامات زیر را برای توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات انجام دهد:

  1. سامانه‌های عملیاتی و توسعه سطح استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات به‌ویژه سامانه مدیریت پرونده‌های قضائی، راه‌اندازی مرکز ملی داده‌های قوه قضائیه، اجراء و تکمیل سامانه مدیریت امنیت اطلاعات، عرضه خدمات حقوقی الکترونیک به مردم، استفاده از فناوری اطلاعات در برقراری ارتباط بین مراجع قضائی و سایر نهادهای تابعه یا مرتبط از قبیل سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سازمان زندان‌ها، سازمان پزشکی قانونی راه‌اندازی، گسترش و ارتقاء یابد.
  2. سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است به منظور ارتقاء ضریب امنیت در اسناد مالکیت، کاهش پرونده‌های مرتبط با اسناد در محاکم قضائی، رقومی نمودن اقلام اطلاعاتی سند و اجرائی نمودن ثبت نوین با استفاده از فناوری اطلاعات، نسبت به تعویض اسناد مالکیت اقدام کند.
  3. به قوه قضائیه اجازه داده می‌شود بر اساس آئین‌نامه‌ای که توسط وزیر دادگستری با همکاری دادستانی کل کشور و سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی جمهوری اسلامی ایران تهیه و به تأیید رئیس قوه قضائیه می‌رسد، اسناد و اوراق پرونده‌های قضائی که نگهداری سوابق آن‌ها ضروری می‌باشد را با استفاده از فناوریهای اطلاعاتی روز، به اسناد الکترونیکی تبدیل و سپس نسبت به امحاء آن‌ها اقدام نماید مشروط بر آن که حداقل سی سال از مدت بایگانی قطعی آن‌ها گذشته باشد. اطلاعات و اسناد تبدیلی در کلیه مراجعه قضائی و اداری سندیت داشته و قابل استناد خواهد بود.
    اصل پرونده‌های مهم و ملی که جنبه سندیت تاریخی دارد، توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران حفظ و نگهداری خواهد شد.
  4. سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی موظف است نسبت به ایجاد سامانه‌های الکترونیکی برای اجرای محکومیت‌های حبس و قرارهای تأمینی، اقدام نماید.»

لزوم دریافت مشاوره از وکیل برای عدم مواجهه با اطاله دادرسی

این سوال ممکن است برای افراد پیش بیاید که چرا برای آنکه پرونده با اطاله دادرسی مواجه نشود بهتر است با وکیل متخصص مشورت کنیم.

در پاسخ باید گفت که افراد تا زمانی که در رشته حقوق تحصیل نکرده باشند، اطلاعات حقوقی کامل و جامعی ندارند در نتیجه خود نمی‌توانند تمامی مسائل حقوقی خود را به تنهایی حل کنند. در این راه نیاز به افراد پیدا می‌کنند که علم حقوق را داشته باشند و به قوانین و مقررات آشنا باشند.

بهترین کار این است که این فرهنگ در میان مردم جا بیوفتد که افراد برای مسائل حقوقی خود حتما با یک وکیل یا مشاور حقوقی مشورت کنند، تا مسیر راه را به آن‌ها نشان بدهد.

نقش وکیل در اطاله دادرسی

راه‌های دریافت مشاوره حقوقی از سایت یاسا

برای آنکه از اطاله دادرسی جلوگیری کنید بهترین کار این است که با یک وکیل یا مشاور حقوقی متخصص مشورت نمایید. سایت یاسا یکی از بزرگترین مجموعه‌های حقوقی است که خدمات حقوقی متنوعی به متقاضیان ارائه می‌دهد.

یکی از خدمات این سایت مشاوره حقوقی است که چندین راه برای دریافت آن وجود درد و به شرح زیر می‌باشد:

  1. مشاوره حقوقی حضوری

بهترین راه برای دریافت مشاوره حقوقی، مشاوره حقوقی به صورت حضوری است. دریافت مشاوره حقوقی حضوری با یکی از وکلا یا کارشناسان حقوقی متخصص سایت یاسا باعث می‌شود که بدون نگرانی بابت کمبود وقت، موضوع و پرونده خود را شرح دهید و توضیحات و راهنمایی‌های کامل و جامعی در رابطه با آن دریافت کنید.

  1. مشاوره حقوقی تلفنی

راه دیگری که برای دریافت مشاوره حقوقی از سایت یاسا وجود دارد، مشاوره حقوقی تلفنی است. برای این کار تنها لازم است یکی از وکلا یا مشاوران حقوقی سایت را انتخاب و پس از انجام هماهنگی‌های لازم با وی، با او تماس گرفته و سوال حقوقی خود را بپرسید.

البته فراموش نکنید که مشاوره حقوقی تلفنی محدودیت‌هایی دارد و شخص مشاور نمی‌تواند به کاملی مشاوره حضوری، شما را راهنمایی کند. اما مزیتی که دارد این است که ضرورتی ندارد شخصی به خاطر یک سوال به صورت حضوری به دفتر وکیل مراجعه کند.

  1. مشاوره حقوقی آنلاین

اگر شما تنها یک یا چند سوال حقوقی دارید که پاسخ کوتاهی دارند و فرصتی برای مراجعه کردن حضوری به یک وکیل یا مشاور حقوقی را ندارید، بهترین کار این است که سوال خود را در سایت یاسا بنویسید تا مشاوران حقوقی و وکلای متخصص این سایت که آنلاین هستند، پاسخ شما را بدهند.

  1. مشاوره حقوقی در واتساپ

راه بعدی که برای برقراری ارتباط با کارشناسان متخصص سایت یاسا وجود دارد مشاوره حقوقی آنلاین در واتساپ است. افرادی که فرصت و یا توان مراجعه حضوری به دفتر وکیل را ندارند ولی باید اسناد و مدارک مهمی را به وکیل یا مشاور ارائه کنند، می‌توانند در این بستر با شخص مشاور ارتباط برقرار کرده و تصویر مدارک خود را ارسال کنند و یا حتی با وکیل (درصورت رضایت و آمادگی او) تماس صوتی یا تصویری بگیرند.

سوالات متدوال

اطاله دادرسی یعنی چه؟

زمانی که روند رسیدگی به یک پرونده اعم از آنکه حقوقی باشد یا کیفری، بیشتر از حالت معمول طول بکشد، گفته می‌شود که اطاله دادرسی اتفاق افتاده است.

آیا اطاله دادرسی از سوی بازپرس جرم محسوب می‌شود؟

در بند چهارم ماده 15 قانون نظارت بر رفتار قضات آمده است که تاخیر یا تجدید جلسه دادرسی باعث محکومیت انتظامی از درجه ۴ تا درجه ۷ خواهد بود.

حال از آنجایی که تفاوتی میان بازپرس و دیگر مقامات قضایی نیست، بازپرس نیز مشمول حکم و مجازات این ماده خواهد بود.

آیا طرفین دعوی نیز می‌توانند باعث اطاله دادرسی شوند؟

طرفین دعوی نیز می‌توانند با استفاده از برخی مواد قانونی باعث اطاله دادرسی شوند و به این طریق طرف مقابل خود را در مضیقه و فشار قرار بدهند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵ از مجموع ۱ رای برچسب هااطاله دادرسی دادگاه

دادگاه خانواده | همه چیز درباره دادگاه خانواده

راهنمای مقاله

  • سازمان دادگاه خانواده چگونه است؟
    • ساختار دادگاه خانواده به چه شکل است؟
  • دعاوی که رسیدگی به آن‌ها در صلاحیت دادگاه خانواده است
    • انعقاد و انحلال عقد نکاح
      • طلاق به درخواست مرد
      • طلاق به درخواست زوجه
      • طلاق توافقی
      • فوت هر یک از زوجین
      • فسخ نکاح و ازدواج
      • بطلان عقد نکاح
    • مطالبه و به اجرا گذاشتن مهریه
    • شروط ضمن عقد نکاح
    • اجازه ازدواج مجدد برای مرد
    • حضانت و ملاقات فرزندان مشترک
    • سلب حضانت
    • نفقه زوجه
    • نفقه اقارب و نزدیکان
    • الزام به تمکین زوجه و اثبات نشوز
    • نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن
    • مطالبه و استرداد جهیزیه
    • تهیه مسکن مستقل
    • اثبات واقعه نکاح
    • اجرت المثل ایام زوجیت
    • دادخواست ممنوع الاخروج کردن فرزند
    • امور راجع به غائب مفقود الاثر یا موت فرضی
    • نصب و عزل قیم
    • عزل ولی قهری
    • اثبات و نفی نسب
  • سوالات متداول
    • دادگاه خانواده چه دادگاهی است؟
    • دادگاه خانواده صلاحیت رسیدگی به چه مواردی را دارد؟
    • اگر دعاوی حقوق خانواده در دادگاه دیگری اقامه شود تکلیف چیست؟
    • برای طرح دعوی در دادگاه خانواده، به وکیل نیاز است؟

یکی از اصلی‌ترین حقوقی که انسان‌ها از آن بهره‌مند هستند حق ارائه دادخواست و یا شکواییه نسبت به حق تضییع شده آن‌ها و یا جرمی که علیه آن‌ها اتفاق افتاده هستند.

هیچ کشوری نمی‌تواند قوانین خود را به گونه‌ای تنظیم کند که اشخاص در زمان پای‌مال شدن حقوق خود، نتوانند از فرد شکایت کنند.

قوانین آیین دادرسی کیفری و آیین دادرسی مدنی نیز به تمام افراد در ایران این حق را داده است که در زمان تضییع شدن حق خود، اقدام به طرح شکایت کیفری و مدنی کنند.

یکی از دادگاه‌هایی که افراد می‌توانند در آن اقدام به طرح دادخواست کنند، دادگاه خانواده است. اما موضوعی که وجود دارد این است که دادگاه خانواده از دادگاه‌های خاص محسوب می‌شود و افراد باید تنها دعاوی که در صلاحیت این دادگاه است را در آن مطرح کنند. در واقع دادگاه خانواده تنها صلاحیت رسیدگی به دعاوی را دارد که در حوزه صلاحیت خود است.

همانگونه که از نام این دادگاه مشخص است، صلاحیت رسیدگی به اموری را دارد که مربوط به خانواده و مشکلات آن است.

نوشته های مشابه

  • – طلاق عاطفی چیست و علل و عوامل به وجود آمدن طلاق عاطفی چه می باشد؟ ۱۴۰۱/۰۲/۲۶
  • – طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی جنسی ۱۴۰۱/۰۲/۲۶

سایر دعاوی حقوقی نیز در دادگاه حقوقی عمومی قابل طرح است. علت این که دادگاهی مجزا برای دعاوی خانواده تاسیس شد این است که دعاوی خانواده اهمیت زیادی دارد و یک امر تخصصی است به همین دلیل لازم است که قضاتی به آن رسیدگی و در مورد آن رای صادر کنند که در زمینه حقوق خانواده تخصص داشته باشند.

اما ممکن است تا اینجا برایتان این سوال به وجود آمده باشد که چه دعاوی در دادگاه خانواده قابل طرح است و اصلا سازمان و ساختار دادگاه خانواده به چه صورت است؟ در ادامه این مطلب تصمیم داریم به شرح کامل ددگاه خانواده بپردازیم. پس حتما تا انتها همراه ما باشید و اگر سوال یا نظری در این باره داشتید با ما به اشتراک بگذارید.

سازمان دادگاه خانواده چگونه است؟

در سال 76 شمسی قانونگذار در قانونی با نام «قانون اختصاص تعدادی از دادگاه‌های موجود به دادگاه‌های موضوع اصل 21 قانون اساسی»، حکم کرد که باید دادگاه‌هایی تحت عنوان دادگاه خانواده تشکیل شوند و به دعاوی اختصاصی حقوق خانواده بپردازند و سایر دادگاه‌های حقوقی همچون دادگاه حقوقی عمومی دیگر صلاحیت رسیدگی به دعاوی حقوق خانواده را ندارند.

مطابق با این ماده رئیس قوه قضاییه وظیفه پیدا کرد که در حوزه قضایی هر شهرستان حداقل یک دادگاه خانواده تشکیل دهد و یا حداقل یکی از شعب دادگاه خقوقی عمومی آن شهرستان را به دادگاه خانواده و دعاوی مربوط به آن اختصاص دهد.

پس از تاسیس و اختصاص شعبه به دادگاه خانواده، دیگر دادگاه حقوقی عمومی صلاحیت رسیدگی به دعاوی خانواده را نخواهد داشت.

قانونگذار به رئیس قوه قضاییه سه سال مهلت داد برای تاسیس شعبات دادگاه خانواده. و همچنین تعیین کرد که اگر در شهرستانی دادگاه خانواده تشکیل نشد، همان دادگاه حقوقی عمومی با رعایت تشریفات و مقررات مربوطه، به دعاوی حقوق خانواده رسیدگی کند.

پس از آن قانون دیگری از سوی قانونگذار تدوین شد با نام قانون حمیات از حقوق خانواده که در آن هم بعضی از وظایف و اختیارات دادگاه خانواده تصریح شد.

نهاد خانواده

ساختار دادگاه خانواده به چه شکل است؟

در ماده واحده قانون اختصاص تعدادی از دادگاه‌های موجود به دادگاه‌های موضوع اصل 21 قانون اساسی، ساختار دادگاه خانواده تعیین شده است.

به موجب این قانون، در هر دادگاه خانواده باید لااقل از یک رئیس و عضو علی البدل و چندین قاضی تشکیل شود. قضاتی که در دادگاه خانواده مشغول می‌شوند لازم است که متاهل باشند و حداقل دارای 4 سال سابقه کار قضایی باشند.

دادگاه‌های خانواده تا جای ممکن شورع به رسیدگی را با مشاور قضایی خانم شروع می‌کنند و احکام و آراء این دادگاه هم توسط رئیس دادگاه خانواده و یا عضو علی البدل صادر می‌شود. البته قبل از صدور رای ضرورت دارد که طرفین دعوی با مشاوران قضایی جلسات مشاوره گذرانده باشند.

از این ساختار در ماده 2 قانون حمایت خانواده نام برده شده است. به موجب این ماده، در هر دادگاه خانواده باید یک رئیس یا دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن وجود داشته باشد.

قاضی مشاور باید در مدت 3 روز از به پایان رسیدن دادرسی، به شکل مستدل و مستند به مواد قانونی نظر خود را در مورد پرونده مورد رسیدگی به صورت مکتوب بیان کند.

سپس قاضی که رای صادر می‌کند، اگر با نظر قاضی مشاور موافق باشد به نظر او اشاره می‌کند در غیر این صورت باید دلایل مخالفت خود با نظر قاضی مشاور را بیان کند.

در تبصره دوم این ماده نیز قانونگذار رئیس قوه قضاییه را مکلف کرده است که در مدت 5 سال قاضی مشاور زن برای دادگاه خانواده تمامی شهرستان‌ها تامین کند و تا زمان تامین این مشاوران، می‌تواند از قاضی مشاور مرد در صورت داشتن صلاحیت لازم استفاده کند.

دعاوی که رسیدگی به آن‌ها در صلاحیت دادگاه خانواده است

قانون حمایت از خانواده در سال 91 شمسی مورد اصلاح قرار گرفت و به موجب آن دعاوی که رسیدگی به آن‌ها در صلاحیت دادگاه خانواده بود مشخص شد. این دعاوی گستردگی زیادی دارند اما در ادامه به بعضی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

انعقاد و انحلال عقد نکاح

از مهم‌ترین دعاوی که در دادگاه خانواده باید طرح شود، دعاوی انحلال یا انعقاد عقد نکاح است. انحلال عقد نکاح به معنای پایان دادن به آن است که ممکن است به شیوه‌های مختلفی انجام بگیرد مانند:

طلاق به درخواست مرد

طبق شریعت اسلام و طبق قانون ما که از قواعد آن از اسلام گرفته شده، مرد این حق را دارد که بدون داشتن دلیل موجه، همسر خود را طلاق بدهد.

البته برای طلاق دادن همسر خود نمی‌تواند مستقیما به دفاترخانه برای اجرای صیغه طلاق مراجعه کند، بلکه باید تشریفات مربوطه یعنی مراجعه به دادگاه، دادن دادخواست طلاق، صدور حکم از طرف قاضی و غیره را انجام دهد تا بتواند صیغه طلاق را جاری کند.

طلاق به درخواست زوجه

برخلاف آن که در قانون ما مرد هر وقت بخواهد می‌تواند زن را طلاق بدهد و نیازی به ارائه دلیل قانع کننده به دادگاه ندارد، زن این حق را نداشته و برای دادخواست طلاق دادن، باید دلیل موجهی به دادگاه ارائه کند.

البته این مبحثی طولانی است و بهتر است درباره آن با وکلا و مشاوران حقوقی سایت یاسا مشورت کنید.

دعاوی خانواده

طلاق توافقی

راه دیگری که برای انحلال عقد نکاح وجود دارد این است که زن و مرد با توافق یکدیگر اقدام به دادن دادخواست طلاق کنند و مراحل آن را طی نمایند.

در این طلاق همانطور که می‌دانید زن و مرد در مورد مسائل مختلف همچون مهریه، حضانت فرزند و غیره باهم به یک توافق می‌رسند و بر مبنای همان توافق خود به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست طلاق می‌دهند.

طرفین می‌توانند در صورت عدم تمایل به حضور در جلسات دادگاه، به یکی از وکلای متخصص حقوق خانواده سایت یاسا وکالت دهند تا امور آن‌ها را پیگیری نماید.

فوت هر یک از زوجین

از دیگر راه‌هایی که باعث منحل شدن عقد نکاح می‌گردد، فوت زن یا مرد است. با این وجود این روش انحلال نیز آثار و تبعاتی دارد که ممکن است باعث رجوع افراد به دادگاه خانواده شود. مانند مهریه زن و یا ارث زن و مرد و غیره.

فسخ نکاح و ازدواج

عقد نکاح در ذات خود، یک قرارداد است که مانند هر قرارداد دیگری امکان فسخ آن وجود دارد. البته برای فسخ نکاح باید شرایط خاصی وجود داشته باشد.

فسخ به این معناست که یک نفر اراده کند و به دلیل عیبی که همسر او دارد اقدام به منحل نمودن عقد نکاح کند. مثل آن که مرد یا زنی مجنون باشد.

بطلان عقد نکاح

گاهی این امکان وجود دارد که عقد نکاحی برخلاف شریعت و قانون اسلام و قانون ایران واقع شود. در چنین حالتی یکی از دو طرف عقد باید به دادگاه خانواده تقاضای بطلان عقد نکاح را بدهند. به عنوان مثال زن و مردی پس از انعقاد عقد نکاح متوجه می‌شوند بهم دیگر محرم بوده‌اند.

مطالبه و به اجرا گذاشتن مهریه

از مهم‌ترین حقوق مالی که زن در ازدواج به دست می‌آورد مهریه است. مهریه مالی است که زن و مرد با توافق یکدیگر در ابتدا و پیش از انعقاد عقد درباره آن توافق می‌کنند و به محض جاری شدن صیغه نکاح، زن طلبکار و مرد بدهکار می‌شود.

این موضوع مستند به ماده 1082 قانون مدنی است که گفته زن به مجرد عقد مالک مهریه می‌شود.

مهریه را از دو طریق می‌توان مطالبه نمود:

  • الف) اولین راه مراجعه کردن زن به دادگاه و ارائه دادخواست مطالبه مهریه است. در این طریق، زن این امکان را دارد که درخواست تامین خواسته داده و اموال مرد را به صورت فوری توقیف کند.
  • ب) راه دوم این است که زوجه به اداره اجرای ثبت مراجعه کرده و تقاضای اجرای مهریه و وصول آن از اموال شوهر بدهد.

از دی ماه سال 98 رئیس قوه قضاییه بخش‌نامه‌ای صادر و به موجب آن تعیین کرد که بانوان در مرحله اول برای مطالبه مهریه خود باید به اداره اجرای ثبت مراجعه کنند و درصورتی که مرد مالی برای معرفی نداشت، دادخواست مطالبه مهریه خود را به دادگاه خانواده تقدیم کنند.

صدور حکم در دادگاه خانواده

شروط ضمن عقد نکاح

ازدواج نیز در ذات خود یک قرارداد است و زن ومرد طرفین این قرارداد هستند درنتیجه می‌توانند در ضمن آن هر شرطی قید کنند. البته عقد نکاح از آن قراردادهایی نیست که نتیجه عدم انجام شرط ضمن آن، فسخ باشد.

نتیجه تخلف از شرط ضمن عقد برای زن حق طلاق ایجاد می‌کند. خانم‌ها می‌توانند با درج شرایطی در ضمن عقد نکاح جایگاهی برابر با مردان پیدا کنند.

به عنوان مثال درج کنند که زن حق تعیین محل زندگی را داشته باشد و یا مرد در ضمن عقدنکاح، به زن وکالت‌نامه برای طلاق بدهد. و یا آن که زن در ضمن عقد نکاح شرط کند که حق تحصیل و یا کار کردن داشته باشد. و بسیاری از شروط دیگر.

اجازه ازدواج مجدد برای مرد

طبق قانون ایران مردان برای ازدواج مجدد نیاز به اذن همسر اول خود دارند. حال اگر زنی از همسر خود تمکین نکند و یا منزل را ترک کرده و ناشزه بشود، مرد این حق را دارد که به دادگاه خانواده مراجعه کرده و اجازه برای ازدواج مجدد بگیرد.

حضانت و ملاقات فرزندان مشترک

از دیگر دعاوی که باید در دادگاه خانواده مطرح گردد، دعاوی مربوط به حضانت فرزند و ملاقات فرزند مشترک است. پدر و مادر نسبت به فرزند خود هم حق دارند و هم تکلیف و باید از فرزند خود مراقبت و نگهداری کنند.

حضانت فرزند در صورت جدایی پدر و مادر تا سن 7 سالگی با مادر و پس از آن تا سن بلوغ یعنی دختران تا 9 سالگی و پسران تا 15 سالگی با پدر است.

در مدت جدایی هیچ یک از پدر یا مادر نمی‌تواند مانع ملاقات دیگری با فرزند مشترک شود.

نکته : اگر یکی از پدر یا مادر فوت کند، حضانت فرزند بلااستثنا با والد دیگر است و برخلاف آنچه که مردم فکر می‌کنند با فوت پدر حضانت طفل برعهده پدربزرگ پدری او قرار نمی‌گیرد و مادر سرپرست او خواهد شد.

سلب حضانت

گاهی حضانت فرزند برعهده یکی از والیدن قرار می‌گیرد و والد دیگر اعتقد دارد که آن والد صلاحیت و شایستگی لازم برای حضانت و سرپرستی از فرزند را ندارد. در نتیجه می‌تواند به دادگاه خانواده مراجعه کرده و درخواست سلب حضانت بدهد.

از جمله این دلایلی که می‌توان برای سلب حضانت فرزند ارائه کرد عبارت است از: عدم داشتن توانایی مالی لازم برای اداره خود و فرزند مشترک، نداشتن شغل مناسب، زندگی در محیط و فضای نامناسب و غیر اخلاقی، مشهور بودن به فساد اخلاقی، اعتیاد داشتن، کتک زدن و آزاد دادن کودک خارج از حد متعارف و غیره.

دادگاه خانواده برای زنان

نفقه زوجه

پس از مهریه، نفقه از دیگر حقوق مالی زن است که به موجب عقد نکاح به دست می‌آورد. قانون مدنی ریاست خانواده را برعهده مرد قرار داده است به همین جهت مرد مسئول است که هزینه‌های زندگی زوجه و فرزندانش را تامین کند.

اگر مردی از پرداخت نفقه به همسرش خودداری کند، زن این حق را خواهد داشت که از او شکایت کند. همچنین اگر شرایطی وجود داشته باشد امکان شکایت کیفری از مرد به دلیل ترک نفقه وجود دارد و مرد به حبس محکوم خواهد شد.

از مصادیق نفقه می‌توان به خوراک، پوشاک، مسکن و هزینه های درمان و سایر هزینه‌های ضروری برای زندگی اشاره کرد. هزینه‌های غیرضروری همچون عمل جراحی زیبایی، کلاس‌های ورزشی و غیره جزو نفقه محسوب نمی‌شود.

البته مصادیق نفقه و میزان آن را کارشناس و با توجه به عرف و موقعیت اجتماعی و شأن زن تعیین می‌کند.

لازم به ذکر است که اگر مردان برای مدت حداقل 6 ماه به همسر خود نفقه پرداخت نکنند، زن این حق را خواهد داشت که درخواست طلاق بدهد. حتی اگر مرد توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد هم باز زن حق طلاق پیدا خواهد کرد.

نفقه اقارب و نزدیکان

مهم‌ترین مصداق نفقه اقارب، نفقه فرزندان است. پدر به عنوان رئیس خانواده باید هزینه زندگی فرزندان خود را بدهد. هزینه زندگی فرزند پسر را باید تا زمان 18 سالگی و فرزند دختر را تا زمان ازدواج بدهد.

قوانین نفقه اقارب مانند نفقه زوجه است با این تفاوت حکه در تعیین میزان نفقه اقارب، وضعیت مالی مرد ملاک است نه جایگاه و شأن فرزندان.

نکته: نفقه اقارب صرفا شامل فرزند نمی‌شود و هر خویشاوند نسبی ممکن است مشمول پرداخت نفقه شود. مانند خواهر یا برادر، پدر و مادر و… .

الزام به تمکین زوجه و اثبات نشوز

تمکین از وظایف زن و مرد در ازدواج است. تمکین به دو دسته عام و خاص تقسیم می‌شود. زن باید از مرد هم تمکین عام بکند که همان حسن معاشرت است و هم تمکین خاص بکند که برقراری رابطه جنسی با مرد است.

اگر زنی از مرد خود تمکین نکند، مرد این حق را دارد که به دادگاه مراجعه کرده و درخواست الزام او به تمکین بدهد و یا درخواست ازدواج مجدد که در بالا به آن اشاره کردیم.

مرد زمانی می‌تواند درخواست ازدواج مجدد بدهد و نفقه زن را قطع کند، که زن خانه را ترک کرده باشد و به اصطلاح ناشزه شده باشد.

نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن

در برخی از مناطق کشور، نامزدی را دوره‌ای می‌دانند که زن و مرد بایکدیگر عقد کرده‌اند ولی هنوز زندگی مشترک در خانه مشترک را شروع نکرده‌اند. اما منظور قانون‌گذار از دوره نامزدی دوره قبل از عقد نکاح و زمانی است که زن و مرد هنوز به هم نامحرم هستند.

اگر زن و مرد در این دوره به اختلاف و عدم تفاهم بر بخورند، کار بسیار راحت است و نامزدی را به هم می‌زنند. حال اگر در این بین هدایایی رد و بدل شده باشد، می‌توانند از هم پس بگیرند. گاهی برخی از افراد برای این کار به دادگاه خانواده مراجعه می‌کنند.

مطالبه و استرداد جهیزیه

استرداد و مطالبه جهیزیه از دیگر دعاوی است که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه خانواده است. جهیزیه در حقیقت همان اموال، کالا و اشیایی است که زوجه و خانواده او تهیه می‌کنند تا در خآن‌های که شوهر تهیه کرده از آن استفاده کنند.

حال اگر زن و مرد باهم به اختلاف خوردند و تصمیم به جدایی و طلاق گرفتند، زن می‌تواند جهیزیه‌ای که با خود برده است را مطالبه کرده و بازگرداند.

وکیل دادگاه خانواده

تهیه مسکن مستقل

اگر زن در زندگی مشترک ترس از آسیب رسیدن به جان و مال و یا آبروی خود را داشته باشد این حق را خواهد داشت که به داددگاه خانواده مراجعه کرده و با ارائه دلایل، از دادگاه تقاضای صدور اجازه برای تهیه مسکن مستقل کند.

در چنین حالتی اگر دادگاه دلایل زن را قانع‌کننده ببیند مرد را ملزم می‌کند که برای زن مسکن مستقلی تهیه کرده و نفقه ماهیانه او را هم بپردازد. در حقیقت در چنین حالتی ترک خانه از سوی زن، نشوز محسوب نمی‌شود و همچنان ممستحق دریافت نفقه خواهد بود.

اثبات واقعه نکاح

یکی از دعاوی که در دادگاه خانواده قابل طرح است این است که زن یا مردی مدعی هستند که رابطه عقد نکاحی اعم از دائم یا موقت وجود دارد ولی سند ازدواجی برای اثبات آن ندارند. درنتیجه به دادگاه خانواده مراجعه می‌کنند تا این نکاح ثابت گردد.

اجرت المثل ایام زوجیت

در ماده 336 قانون مدنی این حق برای زن پیش بینی شده است که اجرت کارها و اعمالی را که در زندگی زناشویی انجام داده درحالی که وظیفه‌ای برای انجام دادن آن‌ها نداشته و همچنین قصد تبرع یا رایگان انجام دادن آن را هم نداشته، از مرد دریافت کند.

نکته: علت آن که به این مبلغ اجرت المثل می‌گویند این است کع کاری که زن انجام می‌دهد مستحق دریافت اجرت است اما چون مبلغی برای آن تعیین نشده به آن اجرت المثل می‌گویند.

از اعمالی که می‌توان گفت خارج از وظایف زن است و اگر آن‌ها را به قصد عدم تبرع انجام دهد حق دریافت اجرت برای آن‌ها را دارد عبارت است از: نگهداری از نوزاد، شیردادن به نوزاد، پخت و پز، شستن لباس‌ها و تمیز کردن منزل و غیره وظیفه زن نیست ولی اگر زن آن‌ها را به درخواست شوهر انجام دهد، می‌تواند بابت آن از وی هزینه بگیرد.

دعوای مطالبه اجرت المثل نکاتی دارد که بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص خانواده مشورت کنید.

دادخواست ممنوع الاخروج کردن فرزند

زمانی که حضانت با یکی از والدین باشد و آن والد قصد داشته باشد فرزند را از کشور خارج کند، والد دیگر می‌تواند با مراجعه به اداره گذرنامه فرزند خود را ممنوع الخروج کند.

البته پدر در هر صورت این حق را دارد که به اداره گذرنامه مراجعه کرده و حکم ممنوع الخروجی فرزند خود اعم از دختر یا پسر را دریافت کند. اما اگر مادر بخواهد حکم ممنوع الخروجی فرزند خود را دریافت کند باید به دادگاه خانواده مراجعه نماید.

مشاوره حقوقی دادگاه خانواده

امور راجع به غائب مفقود الاثر یا موت فرضی

غایب مفقود الاثر به کسی گفته می‌شود که مدت مدیدی است غایب بوده و از زنده یا مرده بودن او خبری در دسترس نیست. در چنین حالتی اگر غایب مفقوالاثر مرد باشد، همسر او پس از گذشت حداقل 4 سال می‌تواند به دادگاه خانواده مراجعه کرده و درخواست طلاق بدهد.

همچنین دادگاه خانواده برای اموال غایب امین تعیین می‌کند، و اگر مدتی بگذرد که دیگر زنده نبودن او به قطعیت برسد، حکم موت فرضی او صادر شده و اموال او میان ورثه‌اش تقسیم می‌گردد.

نصب و عزل قیم

اگر کسی صغیر یا مجنون باشد اما پدر یا جد پدری نداشته باشد برای او قیم تعیین می‌شود. قیم کسی است که وظیفه اداره اموال محجور را برعهده دارد.

معمولا دادسرا با توجه به مصلحت محجور برای او قیم تعیین می‌کند اما اگر دادسرا به هر دلیلی این وظیفه را انجام نداد، می‌توان به دادگاه خانواده دادخوست تعیین قیم داد.

عزل ولی قهری

ولایت قهری پدر و جد پدری چیزی نیست که قابل نصب باشد بلکه همانطور که از اسم آن پیداست به صورت قهری و خودکار از همان ابتدای تولد نوزاد واقع می‌گردد.

حال اگر کسی ادعا دارد که ولی قهری صلاحیت لازم برای نگهداری و تربیت فرزند و اداره اموال او را ندارد، می‌تواند به دادگاه خانواده مراجعه و دادخواست عزل ولی قهری را تقدیم کند.

اثبات و نفی نسب

اگر کسی که مدعی است که با فرد دیگری نسبت خونی و خویشاوندی دارد باید این اداعی خود را ثابت کند. حال این شخص برای اثبات ادعای خود باید به ددگاه خانوده مراجعه کرده و دلایل خود را ارائه کند.

بر عکس این حالت نیز امکان پذیر است یعنی کسی ادعا دارد با فرد دیگری هیچ نسبت خونی و خویشاوندی نداشته و اصطلاحا نفی سبب می‌کند. این فرد هم باید دلایل خود را در دادگاه خانواده ارائه کند. با صدور رای دادگه خانواده شناسنامه این افراد اصلاح خواهد شد.

دادگاه خانواده یاسا

سوالات متداول

دادگاه خانواده چه دادگاهی است؟

همانطور که در این مطلب گفتیم، دادگاه خانواده دادگاهی با صلاحیت خاص است. یعنی تنها صلاحیت رسیدگی به اموری را دارد که در قانون برای و مشخص شده است. ماده 2 قانون حمایت خانواده صلاحیت دادگاه خانواده را تعیین نموده است.

دادگاه خانواده صلاحیت رسیدگی به چه مواردی را دارد؟

تمامی دعاوی که مربوط به حقوق خانواده شود، در حیطه صلاحیت دادگاه خوانده است. این موارد به طور کامل در ماده 2 قانون حمایت از خانواده آورده شده و ما هم در این مطلب مهم‌ترن آن‌ها را نام برده و مختصرا توضیح دادیم.

اگر دعاوی حقوق خانواده در دادگاه دیگری اقامه شود تکلیف چیست؟

در حالتی که افراد به اشتباه دعاوی خانواده را در دادگاه دیگری مثلا دادگاه حقوقی عموی مطرح کردند، هم خوانده می‌تواند ایراد عدم صلاحیت بگیرد و هم دادگاه خود قرار عدم صلاحیت صادر می‌کند.

برای طرح دعوی در دادگاه خانواده، به وکیل نیاز است؟

به طور حتم حضور وکیل در کنار شخص زمان طرح دعوی می‌تواند بسیار مفید باشد. زیرا تمام راهنمایی‌های لازم را به او کرده و از او به خوبی دفاع می‌کند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵ از مجموع ۱ رای برچسب هادادگاه طلاق

ثبت نام در سامانه ثنا چگونه است؟ | راهنمای سریع ثنا

راهنمای مقاله

Toggle

  • ابلاغ الکترونیکی به چه معناست؟
    • سامانه ثنا چیست؟
    • چرا باید در سامانه ثنا ثبت نام کنیم؟
    • سامانه الکترونیکی ثنا چه مزایایی دارد؟
    • راه‌اندازی سامانه ثنا چه اهدافی به دنبال داشت؟
    • ثبت نام سامانه ثنا در منزل امکان پذیر است؟
  • نحوه ثبت نام در سامانه ثنا
    • نصب نرم افزار ثنا بر روی تلفن همراه
    • سوالات متداول
      • چرا قوه قضاییه به فکر راه اندازی سامانه الکترونیکی ثنا افتاد؟
      • ثبت نام اشخاص حقیقی در سامانه ابلاغ قضایی ثنا چگونه است؟
      • چگونه می‌توان وارد سامانه ابلاغ قضایی ثنا شد؟
      • همه افرادی که پرونده دارند باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشند؟
      • آیا کسی که به عنوان شاهد به مراجع قضایی مراجعه می‌کند باید کد ثنا داشته باشد؟

با ثبت نام در سامانه ثنا پس از پیدایش آن تفاوتی میان زمان حال و زمان‌های نه چندان دور که افراد برای آن که بتوانند کارهای قضایی و حقوقی خود را انجام داده و پیگیری کنند، مجبور بودند مدت زمان زیادی را در دفتر دادگاه‌ها بگذرانند و با افراد زیادی سر و کله بزنند، پدید آمده است.

همانطور که زمان گذشت و تکنولوژی به میزان زیادی پیشرفت کرد، قوه قضاییه نیز به این فکر افتاد که باید خدمات خود را غیرحضوری کند.

این روزها بسیاری از خدمات قوه قضاییه به صورت غیرحضوری قابل انجام است و افراد دیگر لازم نیست برای هر کاری به دادگاه مراجعه کنند.

یکی از خدماتی که قوه قضاییه آن را غیرحضوری کرد ابلاغ اخطاریه‌ها و احضاریه‌ها است. به این صورت که دیگر نامه‌رسان برای افراد برگه‌ای با عنوان احضاریه یا اخطاریه درب منزل نمی‌برد و این کار از طریق یک سامانه و به صورت آنلاین انجام می‌گیرد.

این سامانه که وظیفه ابلاغ را دارد ثنا نامیده می‌شود. اما از آنجایی که ابلاغ امر مهمی است و حساسیت زیادی دارد لازم است که افراد در این سامانه احراز هویت شوند تا جلوی سوءاستفاده‌ها از این طریق گرفته شود. این سامانه می‌تواند افراد را اعتبار سنجی کند و خدمات غیرحضوری را به افراد احراز هویت شده ارائه دهد.

نوشته های مشابه

  • ثبت نام در سامانه ثنا چگونه است؟ | راهنمای سریع ثنا ۱۴۰۱/۰۳/۲۴

درحقیقت می‌توان چنین گفت که راه‌اندازی و ایجاد سامانه عدل ایران یا همان سامانه ثنا، یکی از موفق‌ترین و مهم‌ترین طرح‌هایی بود که از سوی قوه قضاییه به مرحله اجرا گذاشته شد و خوشبختانه اجرای آن نیز موفقیت‌آمیز بود.

اگر تا به حال و پیش از آن که سامانه ثنا راه اندازی شود پای شما به دادگاه‌ها یا دیگر مراجع قضایی باز شده باشد حتما می‌دانید که این مراجع بسیار شلوغ و کلافه کننده بود و حتی گاهی این شلوغی زیاد مانع از آن می‌شد که کارکنان وظایف خود را به خوبی و به درستی انجام دهند.

قوه قضاییه نیز در راستای حل اینمشکلات کمتر کردن میزان مراجعان به دفتر دادگاه به این فکر افتاد که تا جای ممکن خدمات خود را به صورت غیرحضوری ارائه کند تا دیگر افراد برای ساده‌ترین کارها نیز به دفتر دادگاه مراجعه ننمایند.

راه اندازی سامانه ثنا یا همان سامانه عدل ایران باعث شد تا تعداد مراجعان حضوری به دادگاه‌ها بسیار کاهش یابد زیرا دیگر افراد لازم نیست برای اقداماتی همچون ثبت شکایت، پیگیری شکایت، محاسبه هزینه دادرسی، ارائه دادخواست، ارائه اظهارنامه، پیگیری اظهارنامه و دادخواست و غیره به صورت حضوری به دادگاه مراجعه نمایند.

برای آن که بتوانید از خدمات سامانه ثنا استفاده کنید، لازم است که در آن ثبت نام کرده و مراحل احراز هویت را طی نمایید.

اگر شما هم سوالاتی همچون سامانه ثنا چیست؟ ابلاغ الکترونیکی چیست؟ چگونه در سامانه ثنا ثبت نام کنیم؟ ثبت نام سامانه ثنا در منزل امکان‌پذیر است؟ سامانه ثنا قابل نصب بر روی تلفن همراه است؟ و غیره دارید، تا پایان این مقاله از سایت یاسا همراه ما باشید تا پاسخ آن‌ها را دریابید.

ابلاغ الکترونیکی به چه معناست؟

ماده 175 قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص ابلادر خصوص ابلاغ الکتورنیکی بیان می‌کند:«استفاده از سامانه‏‌های (سیستم‌های) رایانه‌ای و مخابراتی، از قبیل پیام نگار (ایمیل)، ارتباط تصویری از راه دور، نمابر و تلفن، برای طرح شکایت یا دعوی، ارجاع پرونده، احضار متهم، ابلاغ اوراق قضائی و همچنین نیابت قضائی با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی بلامانع است.»

ولی سوالی که پیش می‌آید این است که سامانه ابلاغ الکترونیک به چه معناست؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که سامانه ابلاغ الکترونیک، به سامانه‌ای گفته می‌شود که با ایجاد یک بستر الکترونیکی ابلاغات قضایی از قبیل اخطاریه‌ها و یا احضاریه‌ها را به طرفین دعوی ابلاغ کرده و به اطلاع آن‌ها می‌رساند.

به بیان بهتر تمامی ابلاغاتی که باید برای یک شخص فرستاده شود، از طریق سامانه ابلاغ الکترونیکی به حساب کاربری او فرستاده خواهد شد.

بنابراین افراد برای آن که بتوانند ابلاغ‌های خود را ب صورت الکترونیکی دریافت کنند، باید در سامانه مربوطه یک حساب کاربری داشته باشند. حساب کاربری نیز شامل یک شناسه کاربری و یک رمز عبور یا گذر واژه است.

ساخت این بستر الکترونیکی باعث شده تا همانگونه که در مقدمه اشاره کردیم، دیگر نامه‌رسان‌ها ابلاغیه‌های افراد را درب منزل آن‌ها تحویل ندهند و این ابلاغیه‌ها در سامانه الکترونیکی ثنا برای آن‌ها فرستاده می‌شود.

این کار باعث شده تا کارها با سرعت بیشتر و به شکل راحت‌تری نه تنها برای خود طرفین دعوی، بلکه برای کارشناسان دادگستری، ضابطین دادگستری، نمایندگان قانونی طرفین دعوی و دفاتر خدمات قضایی صورت بگیرد.

در حقیقت زیرسازی این سامانه به این قصد بود که دیگر ابلاغیه‌ها درب منزل افراد نرود و مستقیما به خود شخص به صورت آنلاین تحویل داده شود. این کار باعث می‌شود تمامی ابلاغات از نوع واقعی باشد.

اما چیزی که مهم است بدانید این است که برای استفاده از خدمات سامانه آنلاین، باید در آن عضو باشد. برای این کار می‌توانید اقدام به ثبت نام در سامانه ثنا از طریق نشانی‌های زیر کنید:

  • www.sana.adliran.ir
  • www.eblagh.adliran.ir

سامانه ثنا چیست؟

گفتیم که تا پیش از آن که سامانه ثنا راه‌اندازی شود، تمامی ابلاغیه‌ها اعم از احضاریه و اخطاریه از طریق مامورین پست درب منزل افراد تحویل داده می‌شد و یا افراد برای آن که بتوانند علیه کسی شکایت کنند یا دادخواستی تنظیم نمایند باید به صورت حضوری به دفتر دادگاه مراجعه می‌کردند.

این کار علاوه بر آن که بسیار وقت‌گیر بود، مشکلات زیاد دیگری هم داشت. به عنوان مثال ممکن بود ابلاغیه‌ای به موقع به دست شخص نرسد و غیره.

همانگونه که در ماده 175 آیین کیفری آمده و در فوق به آن اشاره کردیم، قانونگذار قوه قضاییه را مکلف کرده که یک بستر الکترونیکی بسازد و از طریق آن اوراق قضایی را به اصحاب دعوی یا نمایندگان قانونی آن‌ها ابلاغ نماید.

قوه قضاییه نیز در نهایت در سال 95 سامانه ابلاغ الکترونیکی با نام کوتاه شده «ثنا» را راه‌اندازی نمود.

از طریق سامانه ثنا، اصحاب دعوی که حسب مورد ممکن است خواهان و خوانده و یا شاکی و متهم باشند و وکلای آن‌ها، آخرین اوراق قضایی که برای آن‌ها صادر شده و آخرین رأیی که در مورد پرونده آن‌ها صادر گردیده را مشاهده کنند.

به این ترتیب دیگر نیازی نیست که به صوت حضوری به دادگاه یا دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنند. هرچه این سامانه الکترونیکی بیشتر جا می‌افتد، بیشتر روش‌های قدیمی و حضوری منسوخ می‌شود.

قوه قضاییه نیز برای آن که استفاده از این سامان همیان مردم جا بیفتد ثبت نام در سامانه ثنا را در زمان تنظیم دادخواست یا شکواییه و یا برخی از امور بانکی الزامی کرد.

از سال 95 به بعد افراد می‌توانند امور حقوقی خود از قبیل ارائه دادخواست و ثبت شکایت و پیگیری آن‌ها، ارائه اظهارنامه و پیگیری آن، محاسبه هزینه دادرسی و غیره را بدون آن که در صف‌های طولانی و کلافه کننده دادگاه‌ها و دادسراها یا دفاتر خدمات قضایی منتظر بمانند، از طریق سامانه ثنا انجام دهند.

در ادامه شیوه ثبت نام در سامانه ثنا را به صورت کامل برای شما توضیح خواهیم داد.

چرا باید در سامانه ثنا ثبت نام کنیم؟

برای آن که بتوانید از خدمات آنلاین و غیرحضوری قوه قضاییه استفاده کنید و برای اقداماتی همچون ثبت شکواییه و دادخواست، پیگیری کردن دادخواست و شکواییه، دریافت اخطاری‌ها و احضاریه‌ها و غیره به صورت حضوری به دادگاه یا دفاتر خدمات قضایی مراجعه نکنید، بهترین کار این است که در سامانه ثنا ثبت نام کنید.

مهم‌ترین چیزی که در جریان دادرسی به یک پرونده وجود دارد این است که طرفین به موقع و شخصا از اوراق قضایی که برای آن‌ها صادر و ارسال می‌شود، اطلاع پیدا کنند.

تا بتوانند با بررسی جزئیات آن و آماده کردن مدارک و مستندات خود، در جلسه دادگاه حضور یافته و از خود دفاع کنند. این روزها و پس از راه‌اندازی و جا افتادن سامانه ثنا در میان مردم، دیگر هیچ ابلاغی به صورت حضوری برای افراد فرستاده نمی‌شود و تمامی ابلاغیه‌های قضایی در سامانه ثنا در حساب کاربری شخص فرستاده می‌شود.

حال برای آن که افراد از چنین خدماتی بهره مند شوند، باید در سامانه ثنا ثبت نام کنند. بدون ثبت نام کردن در سامانه ثنا و داشتن حساب کاربری نمی‌توان به ابلاغیه‌ها و اوراق قضایی ابلاغ شده به صورت آنلاین دسترسی پیدا کرد.

به همین دلیل است که ما تصمیم گرفتیم در این مطلب نحوه ثبت نام در سامانه ثنا را برای شما مرحله به مرحله توضیح دهیم.

سامانه الکترونیکی ثنا چه مزایایی دارد؟

حتما تا به حال مزایایی که سامانه ثنا دارد را متوجه شده‌اید. با این حال در ادامه به صورت موردی مزایایی که راه اندازی این سامانه به دنبال داشت را برریس خواهیم کرد.

مهم‌ترین مزیتی که می‌توان برای سامانه ثنا نام برد این است که دیگر ضرورتی ندارد مامورین ابلاغ به درب خانه افراد مراجعه کرده و اوراق قضایی صادر شده را به آن‌ها ابلاغ کنند.

در روش سنتی مامورین ابلاغ اگر خود شخص حضور ندشات باید برگه ابلاغیه را به شخص دیگری تحویل می‌دادند که این خود ممکن بود مشکلات متعددی را ایجاد کند.

در صورتی که الان تنها کافی است فرد حساب کاربری در سامانه ثنا داشته باشد، می‌تواند به راحتی تمامی ابلاغیه‌هایی که برای او صادر شده است را مشاهده نماید.

همچنین زمانی که یک ابلاغیه جدید برای شخص صادر می‌گردد، برای او پیامکی ارسال می‌شود که در این حالت او باید به سامانه ثنا مراجعه کرده و متن ابلاغیه را مشاهده کند.

البته در این حالت باید مراقب پیامک‌های جعلی که حاوی لینک هستند و با سرشماره ضخصی ارسال می‌گردند باشید.

مزیت دیگر سامانه ثنا برای قوه قضاییه این بود که به میزان زیادی از هزینه‌های ابلاغ کاسته شد. درحقیقت راه اندازی سامانه ثنا هم باعث کاهش هزینه‌های ابلاغ و هم باعث کاهش صرفه‌جویی در وقت شد.

راه‌اندازی سامانه ثنا چه اهدافی به دنبال داشت؟

سامانه ثنا به منظور رسیدن به اهدافی راه‌اندازی شد که این اهداف از قرار زیر است:

    • ارائه و پیگیری اظهارنامه‌ها
    • محاسبه نمودن هزینه دادرسی به صورت آنلاین
    • ثبت کردن شکواییه‌ها به صورت آنلاین
    • پیگیری کردن و ارائه دادخواست‌ها به شکل آنلاین
    • صرفه‌جویی در منابع انسانی و هزینه‌های انتقال مرسولات پستی
    • بالا بردن سطح کیفی سلامت قضائی و اداری
  • بالا رفتن میزان رضایت‌مندی شهروندان و اصحاب دعوی
  • جلوگیری از اتلاف وقت و اطاله دادرسی
  • افزایش دادن سطح اثربخشی ابلاغ‌های حقیقی و کاستن از مشکلات ابلاغ‌های قانونی

ثبت نام سامانه ثنا در منزل امکان پذیر است؟

در همان سال‌های ابتدایی که سامانه ثنا راه اندازی شد یعنی از سال 95، برای ثبت نام در سامانه ثنا فقط یک راه وجود داشت و افراد برای ثبت نام کردن در این سامانه باید به صورت حضوری به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه می‌کردند تا مراحل احراز هویت آن‌ها را طی نماید.

اما از دی ماه سال 99 و با اپیدمی بیماری کرونا، قوه قضاییه این امکان را فراهم کرد که افراد بتوانند شخصا در منزل در سامانه ثنا ثبت نام کرده و به صورت آنلاین احراز هویت کنند.

ثبت نام در این سامانه اصلا کار سخت و پیچیده‌ای نیست و فقط باید به نشانی sana.adliran.ir مراجعه کرده و گزینه ثبت نام بر خطر شخص حقیقی را انتخاب کنید.

بعد از آن باید تمامی مراحلی که وجود دارد را طی کنید و پس از آن که هزینه ناچیزی برای ثبت نام پرداخت نمودید، مراحل احراز هویت را طی نمایید.

برای احراز هویت نیز باید با وبکم عکس خود را آپلود نموده و مطابق با توضیحی که وجود دارد فیلمی از خود آپلود نمایید. به این ترتیب، مراحل ثبت نام در سامانه ثنا را در منزل انجام داده‌اید.

نحوه ثبت نام در سامانه ثنا

از سال 95 که سامانه ثنا راه اندازی شد، افراد برای ثبت نام در این سامانه باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی در سطح شهر با در دست داشتن مدارک هویتی مراجعه می‌کردند تا مراحل ثبت نام را برای آن‌ها طی نموده و احراز هویت آن‌ها را انجام دهد.

اما از دی ماه سال 99 این عملیات از سوی قوه قضاییه به صورت برخط یا همان آنلاین برای افراد امکان پذیر شد و از آن موقع دیگر افراد می‌توانند خود شخصا اقدام به ثبت نام در این سامانه کنند.

حال برای آن که خود بتوانید به راحتی در منزل و با سیستم خود در سمانه ثنا ثبت نام کنید، برای شما یک راهنمای تصویری از قدم به قدم و مرحله به مرحله ثبت نام را فراهم کرده‌ایم. تنها کافی است مطابق تصویر، مراحل را انجام دهید.

مرحله اول: اولین قد این است که وارد سایت ثنا به آدرس sana.adliran.ir شوید تا صفحه اصلی سایت برای شما باز شود. حال باید گزینه ثبت نام بر خطر شخص حقیقی را انتخاب کنید.

مرحله دوم: حالا در این مرحله پس از انتخاب گزینه فوق، باید اطلاعات هویتی خود که شامل کد ملی، تاریخ دقیق تولد، شماره سریال شناسنامه و کد امنیتی که تصویر آن به شما داده است را مطابق تصویر زیر وارد نمایید و پس بر روی گزینه ادامه کلیک کنید.

مرحله سوم: پس از آن که اطلاعات خواسته شده را وارد کرده و ادامه را زدید، صفحه جدیدی برای شما باز می‌شود که در آن شرایط و مقررات استفاده از سامانه ثنا قید شده است. تمامی این شرایط و قوانین را مطالعه کرده و در انتها، گزینه تایید را انتخاب کنید.

مرحله چهارم: در این قدم، برخی از مشخصات شناسنامه‌ای شما درج شده و غیرقابل تغییر است. حال باید آن بخش‌هایی که تکمیل نشده را باتوجه به شناسنامه خود تکمیل کرده و بعد بر روی گزینه مرحله بعد کلیک کنید.

مرحله پنجم: پس از سپری کردن مرحله قبل، حالا نوبت به تکمیل اطلاعات تماس شما می‌رسد. شماره ثابت و شماره همراه خود را در کادرهای تعیین شده وارد نمایید و سپس دکمه مرحله بعد را انتخاب کنید. در صورت تمایل می‌توانید ایمیل خود را نیز وارد کنید.

مرحله ششم: در ششمین قدم باید اطلاعات مربوط به محل اقامتگاه خود را که ممکن است محل سکونت باشد یا محل کار در قسمت‌های مربوطه وارد کنید و در پایان هم گزینه مرحله بعد را انتخاب کنید.

مرحله هفتم: پس از وارد کردن اطلاعات مربوط به اقامتگاه، حالا در این مرحله باید میزان تحصیلات و همچنین شغل خود را وارد و گزینه ثبت اطلاعات اولیه را بزنید.

مرحله هشتم: در این مرحله، باید هزینه ثبت نام و احراز هویت در سامانه ثنا را پرداخت کنید که برابر با مبلغ 9 هزار تومان است. کافی است یکی از کارگزاران که در تصویر وجود دارد را انتخاب و دکمه پرداخت هزینه را انتخاب کنید.

مرحله نهم: پس از آن که یکی از کارگزاران را انتخاب نمودید، باید وارد صفحه پرداخت شوید و اطلاعات کارت بانکی خود را وارد کنید تا هزینه ثبت نام از آن کسر شود.

به همین راحتی ثبت نام شما در سامانه ثنا انجام گرفته است. حال پس از پرداخت هزینه باید احراز هویت خود را انجام دهید که برای این کار تنها کافی است با دوربیبن موبایل یا وبکم لپ‌تاپ، تصویر خود را به گونه‌ای بگیرید که صورت شما در نقاط مشخص شده باشد.

پس از تایید عکس شما صفحه‌ای باز می‌شود که در آن باید امضای خود را ثبت کنید. تنها مافی است امضای خود را بر روی صفحه بکشید.

پس از آن نیز عبارتی به شما داده می‌شود که باید روزی گزینه رکورد ویدیو زده و آن عبارت را در فیلم تکرار و آن را ارسال کنید.

مراحل ثبت نام شما در سامانه ثنا به پایان رسید.

نصب نرم افزار ثنا بر روی تلفن همراه

اگر شما تلفن همراه هوشمند دارید و می‌خواهید نرم افزار ثنا را برروی تلفن همراه خود نصب کنید، باید بگوییم که کار بسیار راحتی است.

فرقی ندارد که سیستم عامل تلفن همراه شما اندروی است یا آی‌او‌اس، در هر دو حالت باید به سایت eblagh.adliran.ir مراجعه کرده و گزینه دریافت نرم افزار سامانه ثنا را انتخاب کنید. (دقت کنید که گزینه انتخابی با سیستم عامل شما هماهنگ باشد.) و سپس آن را بر روی موبایل خود نصب کنید.

کار کردن با نرم افزار تلفن همراه ثنا بسیار آسان بوده و هیچ پیچیدگی ندارد و هرکسی می‌تواند به راحتی از آن استفاده کند. اگر شخص حقیقی هستید برای ورود به سامانه فقط به کد ملی و رمز عبور خود احتیاج دارید.

سوالات متداول

چرا قوه قضاییه به فکر راه اندازی سامانه الکترونیکی ثنا افتاد؟

قوه قضاییه با این هدف که طرفین دعوی و وکلای آن‌ها بتوانند بدون مراجعه حضوری بسیاری از ادقامات را به صورت آنلاین و غیرحضوری انجام دهند، این سامانه را راه اندازی کرد.

ثبت نام اشخاص حقیقی در سامانه ابلاغ قضایی ثنا چگونه است؟

اگر شما به عنوان یک شخص حقیقی و نه یک شرکت می‌خواهید در این سامانه ثبت نام کنید، فقط باید تمامی مراحلی که ما در این مقاله بیان کردیم را به ترتیب و با دقت انجام دهید.

چگونه می‌توان وارد سامانه ابلاغ قضایی ثنا شد؟

برای ورود به سامانه ثنا باید در قدم اول ثبت نام کرده باشید. اگر ثبت نام شما انجام شده است، باید کد ملی و رمز عبور خود را وارد نمایید. حال یک رمز عبور موقت به شما داده می‌شود که 24 ساعت اعتبار دارد. با ورود این رمز، وارد سامانه ثنا خواهید شد.

همه افرادی که پرونده دارند باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشند؟

بله. ثبت نام در سامانه ثنا برای هرکسی که بخواهد یک امر حقوقی انجام دهد، ضروری است.

آیا کسی که به عنوان شاهد به مراجع قضایی مراجعه می‌کند باید کد ثنا داشته باشد؟

بله. همانطور که گفتیم همه افرادی که به نوعی درگیر یک پرونده قضایی می‌شوند باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشند.

میانگین امتیازات ۴ از ۵ از مجموع ۶ رای برچسب‌هاثنا عدل ایران

رد شکایت چگونه است؟ رد شکایت کیفری حقوقی

راهنمای مقاله

  • رد شکایت به چه معنایی است؟
    • اهلیت داشتن شاکی
    • طرح شکایت از طرف شاکی
    • طرح شکایت از طریق ضابطان دادگستری
  • جلوگیری از رد شکواییه با تنظیم یک شکواییه اصولی
    • درج مشخصات و موضوع شکایت
    • قرار رد شکایت به دلیل فقدان سمت شاکی
    • قرارهایی که ممکن است در دادسرا در خصوص شکایات مختلف صادر گردد
      • قرار منع پیگرد یا حکم به مجازات
      • قرار موقوفی تعقیب
      • قرار جلب به دادرسی
      • قرار ترک تعقیب
    • در طرح شکایت به نکات ذیل دقت نمایید
    • مزایای استفاده از خدمات وکیل دادگستری در شکایات کیفری
    • ارائه خدمات تخصصی حقوقی و پشتیبانی از آن توسط سامانه حقوقی یاسا
    • سوالات متداول
      • رد شکایت به چه معنایی است؟
    • آیا طرح شکایت از سوی ضابطان دادگستری نیز ممکن است؟
    • صدور قرار منع پیگرد و حکم به اجرای مجازات در دادگاه در چه شرایطی صادر می‌گردد؟

رد شکایت مختص به دعاوی کیفری است.

در قوانین کیفری ما ورود آسیب و صدمه به دیگران ممنوع است و در صورتی که شخصی با اعمال و رفتار خود به دیگری آسیبی برساند، برای شخصی که به او آسیبی وارد شده این حق به وجود خواهد آمد که از طریق مرجع قضایی صالح حقوق خود را مطالبه و شکایت حقوقی یا کیفری مطرح نماید.

مرجع قضایی نیز در صورتی که آن شخص شکایت خود را مطرح نمود، موظف است در اسرع وقت رسیدگی را آغاز کرده و بعد از انجام تحقیقات لازم، تصمیم و حکم مقتضی را صادر نماید.

هر گاه شخصی در صورت وقوع جرمی خسارت و زیانی متوجه او شده باشد باید از طریق دادسرای محل وقوع جرم شکایت کیفری مطرح نماید.

شکایت کیفری که در واقع از طریق ارائه شکوائیه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت و مطرح می‌گردد، در واقع اولین قدم برای آغاز فرآیند یک دعوای کیفری محسوب شده و این شکایت را شخص شاکی یا همان فرد ضرر دیده بر علیه متهم یا همان زیان مطرح می‌نماید.

نوشته های مشابه

  • – شکایت کیفری چیست و مراحل انجام آن به چه صورت است؟ ۱۴۰۱/۰۳/۲۰
  • شکایت از شهرداری تحت چه شرایطی می توان از شهرداری‌ها شکایت کرد؟ ۱۴۰۰/۰۶/۰۵

طرح شکایت از سوی شاکی، در بسیاری از مواقع ضروری‌ ترین اقدام و گام محکوم کردن متهم است، یعنی تا هنگامی که شاکی شکایت خود را در محاکم قضایی کشور مطرح نکند، دادسراها قادر نخواهند بود، رسیدگی به جرم را آغاز نمایند.

البته موضوع همیشه اینگونه نیست و در برخی مواقع حتی اگر شاکی اقدام به طرح شکایت و تنظیم شکواییه ننماید، در صورتی که یکی از ضابطان دادگستری شاهد وقوع جرم باشند و گزارش خود را ارائه نمایند، دادسرای محل وقوع جرم باید رسیدگی به موضوع را آغاز نماید.

به جرایمی که صرفا با طرح شکایت از سوی شاکی رسیدگی به آن آغاز خواهد شد جرایم مشهود، و جرایمی نیازی به طرح شکایت از سوی شاکی نداشته و دادستان راسا قادر است جرم واقع شده را مورد تعقیب قضایی قرار دهد، جرایم نامشهود نامیده می‌شود.

مطلبی که در این خصوص حائز اهمیت است این که شاکی باید در هنگام تنظیم و طرح شکایت، باید تمام شرایط شکلی و بعضا ماهوی طرح شکایت را رعایت نماید تا شکوائیه به صورت جامع و کامل تنظیم شود. زیرا در صورتی که یک شکواییه کامل و در برگیرنده تمام جوانب نباشد، دادگاه قرار رد شکایت صادر و مطمئنا شکایت شما را رد خواهد کرد.

رد شکایت به چه معنایی است؟

همیشه تنظیم درست و اصولی دادخواست و شکواییه، یکی از اصولی است که در قوانین و حتی محاکم قضایی کشور، به آن توجه ویژه می‌شود و در صورت عدم توجه به این اصول و مقررات که بیشتر موضوعات شکلی در تنظیم دادخواست و شکوائیه را در بر می‌گیرد، باعث خواهد شد که دادخواست و شکوائیه از سوی مقام رسیدگی کننده با قرار رد مواجه شود.

اصولا در موضوعات حقوقی رد شکواییه را به علت عدم توجه به شرایط شکلی تنظیم آن رد شکایت گویند. در ادامه به این اصول اشاره خواهد شد.

اصول اساسی که باید در تنظیم یک شکواییه رعایت گردد:

آن چنان که مستحضر هستید، در صورتی که یک دادخواست حقوقی کامل نباشد و شرایط شکلی تنظیم آن توسط خواهان دعوا رعایت نشده باشد، دادگاه رسیدگی کننده قرار رد دادخواست مطرح شده را صادر خواهند کرد، شکواییه نیز در صورتی که تمام نکات و مبانی تنظیم آن را شاکی رعایت نکرده باشد، دادسرا یا دادگاه کیفری رسیدگی کننده نمی‌تواند آن شکایت را رد نماید.

پس در تنظیم هر شکوائیه، شاکی یا وکیل او باید شرایط و نکات زیر را در دستور کار قرار داده و آن را رعایت نماید:

موارد رد شکایت

اهلیت داشتن شاکی

در جرایم مشهود که لازمه شروع رسیدگی به آن منوط به طرح شکایت از سوی شاکی یا زیان دیده است، شخص شاکی باید اهلیت قانونی برای طرح شکایت را داشته باشد.

در واقع اهلیت به این معناست که شخص شاکی به سن قانونی برای طرح شکایت و انجام امور مرتبط با آن رسیده باشد. در قوانین کشورمان، سن معینی برای دارا بودن اهلیت در نظر گرفته نشده است و تنها قانونگذار بیان نموده که سن بلوغ در پسران 15 سال و در دختران 9 سال تمام است.

اما رویه عملی در همه محاکم به این شکل است که تمام افراد با رسیدن به سن 18 سالگی، اهلیت لازم برای انجام امور حقوقی خود را پیدا خواهند کرد.

پس شاکی یا باید به سن 18 سالگی رسیده باشد و یا به نیابت از او ولی یا قیم، مسائل حقوقی‌اش را پیگیری نمایند.

طرح شکایت از طرف شاکی

دومین عامل مهم در تنظیم یک شکوائیه این است که در جرایمی که جنبه عمومی ندارند و با شکایت شاکی رسیدگی به آن‌ها آغاز خواهد شد، خود شخص شاکی یا وکیل قانونی او اقدام به تنظیم شکواییه و طرح دعوای کیفری نماید، تا به این طریق، جرم واقع شده در محاکم کیفری مورد بررسی و اظهار نظر قرار بگیرد.

در بسیاری از مانند توهین، فحاشی، افترا و غیره تا هنگامی که شخص شاکی اقدام به طرح شکایت خود ننماید، دادگاه هرگز نخواهد توانست به قضیه ورود پیدا کرده و آن را مورد رسیدگی قرار دهد.

طرح شکایت از طریق ضابطان دادگستری

آن چنان که بیان شد، بسیاری از جرایم در قانون مجازات اسلامی از جرایم مشهود بوده و در صورتی که از طریق دادستان یا ضابطان دادگستری مشاهده گردد، این افراد می‌توانند، موارد را به مرجع قضایی اطلاع رسانی نموده تا رسیدگی کیفری به آن موضوع آغاز گردد.

این جرایم در حقیقت، همان جرایم غیرقابل گذشت و عمومی هستند که حتی بدون مراجعه شاکی خصوصی به دادسرا نیز امکان پیگیری آن از ناحیه دادستان وجود خواهد داشت.

ضابطین دادگستری همان ماموران آموزش دیده نیروی انتظامی هستند که آموزش‌های مربوطه را دیده و کارت ضابطی دریافت کرده‌اند. البته در برخی از موارد خاص، نیروی‌های بسیج و اطلاعات سپاه پاسداران و ماموران وزارت اطلاعات نیز جزو ضابطین دادگستری به حساب می‌آیند.

جلوگیری از رد شکواییه با تنظیم یک شکواییه اصولی

مطابق با ماده 68 قانون آیین دادرسی کیفری، برای آن که یک دعوای کیفری آغاز گردد و دادسرا بتواند به آن رسیدگی کند، لازم است تا شخص شاکی اقدام به تنظیم شکواییه کند.

زمانی که شکواییه تنظیم شد، چنانچه مطابق با اصول و قوانین شکلی تنظیم گردیده بود و نکات لازم در تنظیم آن رعایت شده بود، مقام رسیدگی کننده در دادسرا نمی‌تواند از رسیدگی به آن امتناع کند.

درج مشخصات و موضوع شکایت

برای آن که شکایت شما رد نشود و به عبارتی رد شکایت رخ ندهد، و دادگاه پس از وصول شکواییه رسیدگی خود را به موضوع شکایت آغاز نماید، لازم است تا مشخصات هویتی شاکی و در صورتی که اطلاعی از هویت متهم در دسترس است، مشخصات متهم و موضوع شکایت به صورت کامل در شکوائیه درج گردد.

مواردی که باید حتما در شکواییه درج گردد عبارت است از:

  • مشخصات هویتی کامل شاکی و نشانی دقیق او
  • موضوع شکایت و نوشتن تاریخ دقیق وقوع جرم و محل وقوع جرم
  • ضرر و زیان مالی که به شاکی خصوصی وارد گردیده است و اکنون شاکی بنا به مطالبه آن دارد.
  • پیوست نمودن ادله، مشخصات شهود و اسامی مطلعین از وقوع جرم
  • امضا نمودن شکوائیه و در صورت عجز از امضا درج اثر انگشت شاکی
  • در صورتی که تمام این موضوعات توسط وکیل انجام و پیگیری می‌شود، باید مشخصات وکیل و امضای او در شکواییه باشد.

در صورتی که هر یک از موارد فوق در شکواییه درج نشود، دادسرا شکایت را رد خواهد کرد.

به این نکته نیز توجه داشته باشید که بر اساس ماده 71 قانون آیین دادرسی کیفری، قضات و ضابطان دادگستری موظف هستند که حتی در خارج از اوقات اداری نیز شکایت شفاهی یا کتبی شاکی را در هر موضوعی بپذیرند.

طرح شکایت شفاهی و قبول آن به این شکل است که شاکی شکایت خود را به دادسرا یا ضابطین امر اعلام می‌کند، ضابط دادگستری نیز که همان مامور نیروی انتظامی هستند آن شکایت را در صورت جلسه قید کرده و به امضای شاکی می‌رساند.

البته این روال ثبت شده در قانون است و هم‌ اکنون کلیه شکایات باید از طریق سامانه خدمات قضایی و دفاتر آن در کل کشور به ثبت برسد.

رد شکایت توسط مقام قضایی

قرار رد شکایت به دلیل فقدان سمت شاکی

در دعاوی حقوقی در صورتی که خواهان فاقد سمت باشد، در قانون آیین دادرسی مدنی تکلیف دعوا و ضمانت اجرای آن مشخص شده است. اما در قانون آیین دادرسی کیفری، هیچ حرفی از نبود سمت شخص شاکی به میان نیامده است و برای آن ضمانت اجرایی تعیین نگردیده است.

با این وجود، طرح شکایت در خصوص یک جرم غیرقابل گذشت با جنبه عمومی، در حکم اعلام جرم بوده و دادستان به عنوان نماینده عموم مردم، رسیدگی به آن جرم را آغاز خواهد کرد، اما در خصوص جرایم قابل گذشت، شکایت شاکی برای شروع روند رسیدگی ضروری خواهد بود.

در هر صورت اگر شاکی در هنگام تنظیم شکوائیه و طرح دعوای کیفری، سمت لازم برای طرح شکایت را نداشته باشد، دادسرا یا قرار رد شکایت صادر می‌کند و یا قرار موقوفی تعقیب.

در ادامه به برخی از قرارهایی که ممکن است دادسرا در خصوص یک دعوای کیفری صادر نماید اشاره خواهیم کرد.

قرارهایی که ممکن است در دادسرا در خصوص شکایات مختلف صادر گردد

هنگامی که شاکی اقدام به طرح شکایت از شخصی می‌نماید، در صورتی که شکایت او کامل باشد و موضوع رد شکایت در ابتدای رسیدگی اتفاق نیفتد، دادسرا برابر با قانون تحقیقات خود را آغاز خواهد کرد.

اگر پس از تحقیقات دادسرا مشخص شود که شخص متهم، جرم موضوع شکایت را انجام داده است، دادسرا قرار مجرمیت یا در واقع قرار جلب به دادرسی برای متهم صادر خواهد کرد.

پس از صدور قرار جلب، بازپرس کیفرخواستی صادر کرده و پس از تایید دادستان پرونده برای رسیدگی قضایی به دادگاه کیفری ارجاع خواهد شد

بعد از آن که پرونده به دادگاه فرستاده شد، دادگاه در خصوص موضوع، مجددا تحقیقات لازم و بررسی‌های مربوطه را انجام می‌دهد.

دادگاه در این مرحله نیز گزارش پلیس و شهادت شهود را مورد بررسی قرار داده و در صورت نیاز به تحقیقات و معاینه محلی آن را انجام داده تا به این طریق برائت یا مجرمیت متهم احراز گردد و دادگاه بتواند تصمیم نهایی خود را صادر نماید.

معمولا تصمیم نهایی دادگاه‌های کیفری نیز یکی از موراد زیر خواهد بود:

قرار منع پیگرد یا حکم به مجازات

در صورتی که قاضی دادگاه بعد از انجام تحقیقات و استماع شهادت‌ها و گزارشات به این نتیجه برسد که شخص متهم، جرم منسوب شده به او را انجام نداده است، قرار منع پیگرد صادر خواهد کرد.

همچنین در صورتی که عملی که به متهم نسبت داده شده، در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری نشده باشد و به عبارتی فاقد وصف کیفری باشد، قاضی باید قرار منع پیگرد صادر نماید.

البته لازم به ذکر است که شاکی ظرف 10 روز پس از ابلاغ این قرار، می‌تواند به آن اعتراض و تقاضای تجدیدنظرخواهی نماید.

در صورتی که رفتار متهم دارای وصف مجرمانه باشد، قاضی دادگاه موظف است مطابق قانون نسبت به اعمال مجازات‌های مقرر شده در قانون همچون حبس، جزای نقدی، شلاق و غیره اقدام لازم را به عمل آورد

اعتراض به رد شکایت

قرار موقوفی تعقیب

در رسیدگی مرحله دادسرا اصلی حاکم است که براساس آن، زمانی که رسیدگی به جرمی آغاز گردد، دیگر متوقف نخواهد شد مگر هنگامی که قانون لازم بداند.

به عنوان مثال در صورتی که شخصی به موجب ارتکاب جرمی تحت تعقیب قرار بگیرد، اما در حین انجام تحقیقات فوت کند و یا آن که عمل ارتکابی او مشمول عفو گردد، ادامه تحقیقات کیفری بر علیه او متوقف خواهد شد و دادستان علیه او قرار موقوفی تعقیب صادر خواهد کرد.

البته در این شرایط شاکی این امکان را دارد تا نسبت به صدور قرار موقوفی تعقیب ظرف 10 روز از تاریخ ابلاغ آن، اعتراض نماید. این اعتراض در دادگاه صالح رسیدگی خواهد شد.

قرار جلب به دادرسی

در صورتی که متناسب با تحقیقات به عمل آمده در دادسرا و توسط بازپرس یا مقام تحقیق، بر قاضی مسجل شود که شخص متهم جرم منسوب شده را انجام داده است، باید قرار جلب به دادرسی را صادر کند.

مخاطب قرار جلب به دادرسی بازپرس، دادستان همان حوزه خواهد بود و بازپرس به موجب این قرار از او می‌خواهد که کیفرخواست را صادر کند تا متهم را در دادگاه بتوان محاکمه نمود.

حال چنانچه دادستان با نظر بازپرس مبنی بر مجرم بودن متهم موافقت کند، کیفرخواست متهم را برای ارسال به دادگاه صادر خواهد کرد، اما چنانچه با نظر او مخالف باشد، اگر صادر کننده قرار دادیار دادسرا باشد، دادیار باید از نظر دادستان پیروی نماید.

ولی اگر بازپرس کیفرخواست را صادر کرده باشد و دادستان با آن مخالف باشد، موضوع اختلاف آن‌ها به دادگاه صالح ارسال خواهد شد و رایی که در این دادگاه صادر می‌گردد، قطعی بوده و لازم‌الاجراست.

قرار ترک تعقیب

با وجود آن که قرار ترک محاکمه با حکم و رای دادگاه صادر می‌گردد ولی ترک محاکمه جزئی از حقوق شاکی است و شاکی این اختیار را دارد که از این حق صرف‌ نظر نماید.

در ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری مقرر گردیده است: در صورت درخواست مدعی مبنی بر ترک محاکمه، دادگاه قرار ترک تعقیب صادر خواهد کرد. این امر مانع از طرح شکایت مجدد نخواهد بود.

بنابراین مدعی یا شاکی این حق را مجددا خواهد داشت که پس از تقاضای ترک تعقیب و صدور حکم در این خصوص، باز هم شکایت کند.

انواع قرار رد شکایت

در طرح شکایت به نکات ذیل دقت نمایید

هنگامی که شخصی قصد دارد علیه فرد دیگری دعوای کیفری مطرح نماید، صرف تنظیم یک شکوائیه کافی نیست. تنظیم شکواییه گام ابتدایی است که البته باید درست و قوی برداشته شود، اما تنها قدم نیست.

از آن جایی که اثبات جرم کار بسیار سختی است و نیازمند انجام تحقیقات و پیگیری‌های مداوم شاکی یا وکیل او خواهد بود، در هنگام طرح شکایت لازم است که برخی نکات را به دقت رعایت نموده تا در ادامه مسیر با چالش خاصی مواجه نشویم.

پس از ثبت شکایت در دفاتر خدمات قضایی و ارسال آن به دادسرای مربوطه، شکواییه قبل از آن که در دادسرا مورد بررسی قرار گیرد، جهت تکمیل پرونده به کلانتری ارسال خواهد شد.

بنابراین شاکی پس از اعلام کلانتری محل وقوع جرم، باید در آن جا حاضر شده و اقدام پر کردن برخی فرم‌ها از جمله استماع شهادت شهود و غیره نماید.

این روال موجب خواهد شد تا ادله شما و همچنین اسناد و شواهدی که دارید با سرعت بیشتری مورد بررسی قرار بگیرد.

در هنگام طرح شکایت کیفری خوب است بدانید که شما مستقیما به دادگاه نمی‌روید تا مجرم بودن متهم را ثابت کنید. بلکه در ابتدا درخواست شما در دادسرا مورد بررسی قرار می‌گیرد و اگر قاضی تشخیص دهد که دلایل مبنی بر مجرم بودن متهم کافی است، کیفرخواست صادر می‌کند تا موضوع در دادگاه مورد بررسی قرار بگیرد.

در صورتی که پرونده به دادگاه کیفری وارد شود و قاضی دادگاه بر اساس شواهد و مدارک ارائه شده از سوی شاکی تشخیص دهد که شخص متهم مجرم است، حکم مقتضی را صادر می‌کند و دیگر نیازی به ارائه دلیل‌ها بیشتر از سوی شاکی نیست.

البته لازم به توجه است که متهم می‌تواند به این حکم صادر شده اعتراض کند تا موضوع در دادگاه تجدیدنظر مجددا مورد بررسی قرار بگیرد.

چنانچه متهم موضوع شکایت شخصی باشد که سن او کمتر از 18 سال است، به پرونده او در دادسرا و دادگاه اطفال رسیدگی می‌شود. همچنین اگر متهم روحانی و یا نظامی باشد نیز در دادگاه مخصوص باید اتهام مورد بررسی قرار بگیرد

مزایای استفاده از خدمات وکیل دادگستری در شکایات کیفری

موارد ذکر شده جزو عناوین بسیار کوچک و جزیی در مباحث کیفری است که به نوبه خود دارای پیچیدگی‌های خاصی است.

اگر می‌خواهید شکایت شما در محاکم قضایی کشور با سرعت بیشتری پیش برود و به نتیجه مطلوبی برسد و در نهایت حقوق از دست رفته‌ خود را به دست آورید، حتما با یک وکیل مجرب مسائل کیفری مشورت کنید.

بسیاری از مسائل کیفری شاید از دید شما کاملا عادی جلوه کند ولی برعکس، از منظر و دیدگاه یک وکیل با تجربه، بسیار مهم بوده و ممکن است در محکومیت فروشنده خودروی معیوب، تاثیر گذار باشند.

یک وکیل با تجربه و صادق قادر است شما را در خصوص موارد یاد شده، به دقت راهنمایی نماید و مسیر شکایت شما را اعم از مسیر حقوقی یا کیفری آن، تعیین نماید.

از مهم‌ترین مزایای استفاده از خدمات وکلا و مشاوران سامانه حقوقی یاسا: صرفه جویی در وقت و هزینه، رهایی از رفت و آمدهای متوالی، وقت گیر، چالش برانگیز و استرس زا به دادگاه، رسیدن به نتیجه دلخواه در کمترین زمان ممکن، تامین و حفظ حق و حقوق موکل در پروسه رسیدگی به دعاوی مذکور خواهد بود.

رد شکایت یاسا

ارائه خدمات تخصصی حقوقی و پشتیبانی از آن توسط سامانه حقوقی یاسا

اگر در خصوص تنظیم شکایت تخصصی نیاز به مشاوره حقوقی دارید یا قصد دارید تمام فرآیند احقاق حق خود را برعهده کارشناسان و وکلای متخصص قرار دهید، ما بهترین امکان برای شما را استفاده از خدمات بسیار متنوع سامانه حقوقی یاسا می‌دانیم.

متاسفانه بیشتر افراد جامعه ما که با مشکل حقوقی مواجه می‌شوند، در ابتدا برای رفع معضل خود به وکیل دادگستری مراجعه نمی‌کنند و همین موضوع تبعات جبران‌ناپذیری را برایشان به دنبال خواهد داشت.

اخذ وکیل در موضوعات کیفری، می‌تواند کمک بسیار زیادی به شاکی پرونده نماید. اما اگر به علل مختلفی امکان دسترسی شما به وکیل دادگستری وجود ندارد، در این شرایط استفاده از خدمات مشاوره حقوقی، گزینه بسیار مناسبی برای شما خواهد بود.

مشاوره حقوقی از جهات مختلفی می‌تواند مزیت‌های بسیار زیادی برایتان داشته باشد که در کمترین حالت، اطلاعات حقوقی شما را در خصوص مورد مربوطه، افزایش خواهد داد.

همچنین مطالعه محتواهای حقوقی تنظیم شده از سوی وکلا و کارشناسان مجرب حقوقی این سامانه، می‌تواند بسیاری از مشکلات حقوقی شما را مرتفع نماید.

سامانه حقوقی یاسا با بهره‌مندی از کارشناسان و مشاوران حقوقی و وکلای مجرب و متخصص آماده خدمات رسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده، و سایر مسائل حقوقی است.

لازم به ذکر است که این سایت حقوقی علاوه بر ارائه مشاوره‌های حقوقی تخصصی، در زمینه تهیه و تنظیم انواع اوراق قضایی مثل شکواییه، دادخواست، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و مانند آن نیز خدمات رسانی می‌نماید.

در هر صورت اگر به مشاوره حقوقی نیاز پیدا کردید و یا قصد تنظیم شکوائیه، دادخواست، و سایر اوراق قضایی را داشتید، قبل از هر اقدام حقوقی به سامانه یاسا مراجعه کنید و از خدمات متنوع این سامانه بهره‌مند شوید.

سوالات متداول

رد شکایت به چه معنایی است؟

همیشه تنظیم درست و اصولی شکواییه، یکی از اصولی است که در قوانین و حتی محاکم قضایی کشور، به آن توجه ویژه می‌شود و در صورت عدم توجه به این اصول و مقررات که بیشتر موضوعات شکلی در تنظیم دادخواست و شکوائیه را در بر می‌گیرد، باعث خواهد شد که شکوائیه از سوی مقام رسیدگی کننده با قرار رد مواجه شود.

اصولا در موضوعات حقوقی رد شکواییه را به علت عدم توجه به شرایط شکلی تنظیم آن رد شکایت گویند.

آیا طرح شکایت از سوی ضابطان دادگستری نیز ممکن است؟

بسیاری از جرایم در قانون مجازات اسلامی از جرایم مشهود بوده و در صورتی که از طریق دادستان یا ضابطان دادگستری مشاهده گردد، این افراد می‌توانند، موارد را به مرجع قضایی اطلاع رسانی نموده تا رسیدگی کیفری به آن موضوع آغاز گردد.

صدور قرار منع پیگرد و حکم به اجرای مجازات در دادگاه در چه شرایطی صادر می‌گردد؟

در صورتی که قاضی دادگاه بعد از انجام تحقیقات و استماع شهادت‌ها و گزارشات به این نتیجه برسد که شخص متهم، جرم منسوب شده به او را انجام نداده است، قرار منع پیگرد صادر خواهد کرد.

در صورتی که رفتار متهم دارای وصف مجرمانه باشد، قاضی دادگاه موظف است مطابق قانون نسبت به اعمال مجازات‌های مقرر شده در قانون همچون حبس، جزای نقدی، شلاق و غیره اقدام لازم را به عمل آورد

میانگین امتیازات ۵ از ۵ از مجموع ۱ رای برچسب هاشکایت کیفری

کیفرخواست چیست؟

راهنمای مقاله

  • کیفرخواست به چه معنایی است؟
    • کیفرخواست چه مندرجات و محتویاتی دارد؟
    • صدور کیفرخواست در بردارنده چه پیام‌هایی خواهد بود؟
    • آیا ممکن است کیفرخواست را خطاب به دو مرجع قضایی ارسال نمود؟
    • چگونه می‌توان به کیفرخواست صادره از سوی بازپرس اعتراض کرد؟
  • انواع کیفرخواست
    • در صدور کیفرخواست شفاهی به نکات مهم ذیل توجه نمایید؟
    • آیا استرداد کیفرخواست و یا اصلاح آن امکان پذیر است؟
    • آیا امکان تغییر عنوان اتهامی در کیفرخواست وجود دارد؟
  • مزایای استفاده از خدمات وکیل دادگستری در دادسراها و دادگاه‌های کیفری
    • ارائه خدمات تخصصی حقوقی و پشتیبانی از آن توسط سامانه حقوقی یاسا
    • سوالات متداول
      • کیفرخواست چیست؟
      • آیا می‌توان به کیفرخواست صادره از سوی بازپرس اعتراض نمود؟
      • آیا امکان تغییر عنوان اتهامی در کیفرخواست توسط دادگاه وجود خواهد داشت؟
      • آیا امکان اصلاح کیفرخواست پس از ارسال به دادگاه توسط دادستان وجود دارد؟

با اعلام جرم به کلانتری یا اداره پلیس، و یا طرح شکایت در مرجع قضایی، فرآیند رسیدگی به جرم آغاز می‌شود.

وظیفه رسیدگی به جرم با دادسرای محل وقوع جرم است. بازپرس و دادیار تحقیق، مسئولینی هستند که وظیفه تحقیقات مقدماتی و بررسی وقوع جرم و در نهایت کشف آن و تعیین اینکه مجرم کیست را بر عهده دارند. بازپرس با بررسی دقیق و کامل جزئیات وقوع یک جرم آن را تحت بررسی قرار می‌دهد.

تا هنگامی که مشخص شود که این جرم چگونه به وقوع پیوسته و متهم پرونده چه شخصی است، پرونده در دادسرا باقی خواهد ماند.

هنگامی که بازپرس به عنوان مرجع تحقیقات پرونده، بتواند نظر نهایی خود را در خصوص پرونده بدهد، سرنوشت ادامه رسیدگی به پرونده تا حدودی مشخص خواهد شد. اگر بازپرس تشخیص دهد که متهم مجرم است اقدام به صدور کیفرخواست خواهد کرد.

در خصوص کیفرخواست، تعاریف متفاوتی مطرح شده که برآیند همه‌ آن‌ها را می‌توان در این عبارت خلاصه نمود:

نوشته های مشابه

  • – طلاق عاطفی چیست و علل و عوامل به وجود آمدن طلاق عاطفی چه می باشد؟ ۱۴۰۱/۰۲/۲۶
  • – بررسی وقت نظارت بر دادگاه و چگونگی صدور حکم و نگارش آن ۱۴۰۱/۰۳/۲۰

کیفرخواست به ادعایی گفته می‌شود که دادستان درباره‌ مجرم بودن متهم ارائه می‌نماید.

کیفرخواست به چه معنایی است؟

همانگونه که در مقدمه این مقاله نیز ذکر شد، کیفرخواست به ادعایی گفته می‌شود که دادستان درباره مجرمیت متهم اعلام می‌کند و از دادگاه می‌خواهد تا به این موضوع رسیدگی نماید و در این خصوص حکم لازم را صادر کند.

در واقع دادستان با صدور کیفرخواست، بیان می‌کند که تحقیقات در دادسرا به این نتیجه نهایی رسیده و متهم در پرونده مجرم شناخته شده است و از دادگاه درخواست کیفر و مجازات برای او دارد.

در این خصوص باید در نظر داشت که نظر بازپرس در هنگام کشف جرم، کاملا سرنوشت‌ساز است. نظر بازپرس پس از اتمام تحقیقات مقدماتی دو حالت دارد:

  • یا تشخیص می‌دهد که عمل متهم، مجرمانه نیست و با صدور قرار موقوفی تعقیب، به امر تحقیقات پایان خواهد داد.
  • یا تشخیص می‌دهد عمل متهم، مجرمانه بوده که در این حالت قرار جلب به دادرسی صادر خواهد کرد. قرار جلب به دادرسی بازپرس برای دادستان ارسال خواهد شد. دادستان باید حداکثر ظرف 3 روز نظر نهایی خود را در خصوص قرار جلب به دادرسی اعلام نماید.

بر اساس ماده 264 قانون قانون آیین دادرسی کیفری، پس از پایان تحقیقات لازم، بازپرس مکلف خواهد بود به صورت مستدل و مستند، عقیده‌ خود را حداکثر ظرف پنج روز در قالب قرار مناسب، اعلام نماید.

اگر دادستان معتقد باشد که عمل مجرمانه واقع شده است، باید نسبت به صدور کیفرخواست اقدام لازم را به عمل آورد و پرونده به دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به موضوع را دارد، فرستاده شود.

مطابق ماده 265 مذکور: بازپرس در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم، قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی و یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم، قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوری نزد دادستان ارسال می‌کند. دادستان باید ظرف سه روز از تاریخ وصول، پرونده تحقیقات را ملاحظه و نظر خود را به‌ طور کتبی اعلام کند و پرونده را نزد بازپرس برگرداند. چنانچه مورد از موارد موقوفی تعقیب باشد، قرار موقوفی تعقیب صادر و وفق مقررات فوق اقدام می‌شود.

صدور کیفرخواست توسط دادستان

کیفرخواست چه مندرجات و محتویاتی دارد؟

بازپرس باید در صدور کیفرخواست کتبی، حتما موارد ذیل را در شرح آن ذکر کند:

  • مشخصات متهم، همچون نام، نام خانوادگی، شهرت، نام پدر، شغل، سن، شماره شناسنامه، شماره ملی، تابعیت، مذهب، وضعیت تاهل و محل اقامت او.
  • آزاد بودن، یا تحت قرار تأمین یا نظارت قضایی بودن متهم و نوع قرار تامین صادر شده و یا تحت بازداشت بودن متهم با قید علت و تاریخ شروع بازداشت.
  • نوع اتهام، تاریخ اتهام و محل وقوع جرم اعم از بخش، دهستان، روستا، شهر، ناحیه، منطقه، خیابان و کوچه.
  • ادله‌ انتساب اتهام به متهم
  • مستند قانونی اتهام
  • سابقه‌ محکومیت مؤثر کیفری متهم
  • خلاصه‌ پرونده شخصیت یا وضعیت روانی متهم

در صورتی که در صدور کیفرخواست، سهو قلم یا اشتباه بین صورت پذیرد، تا قبل از ارسال کیفرخواست به دادگاه، دادستان آن را اصلاح نموده و پس از ارسال کیفرخواست به دادگاه، موارد اصلاحی آن را به دادگاه اعلام خواهد کرد.

صدور کیفرخواست در بردارنده چه پیام‌هایی خواهد بود؟

  • بیانگر این خواهد بود که رفتار مرتکب، جرم بوده و با تحقیقات انجام شده، کشف گردیده است.
  • نشان دهنده این است که مرتکب جرم، از سوی دادسرا موردشناسایی قرار گرفته است.
  • بیانگر این خواهد بود که دلایل به نفع و یا علیه متهم جمع‌ آوری‌ گردیده است.
  • در بردارنده این است که موضوع جرم و کلیه‌ دلایل آن به متهم تفهیم شده است.
  • بیانگر این خواهد بود که از متهم بازجویی قانونی به‌ عمل ‌آمده است.
  • صدور کیفرخواست نشان دهنده این خواهد بود که برای دسترسی به متهم و حضور به‌ موقع و جلوگیری از گریختن یا پنهان شدن یا تبانی با دیگری، قرار تأمین کیفری صادر شده است.
  • در بردارنده این خواهد بود بازپرس مدارک و دلایل موجود را برای تعقیب کیفری متهم کافی دانسته است.
  • بیانگر این خواهد بود از متهم آخرین دفاعیات اخذ شده است.
  • نشانده این خواهد بود که ختم تحقیقات مقدماتی اعلام شده است.
  • نشان می‌دهد که قرار جلبِ به دادرسی متهم صادر شده است و دادستان با این قرار موافقت کرده است.
  • بیانگر این خواهد بود که جرم ارتکابی از جرائم تعزیری درجه‌ ۷ و ۸ نبوده است.
  • بیانگر این خواهد بود که جرم ارتکابی از جرائم منافی عفت نبوده است.
  • بیانگر این خواهد بود که سن مرتکب جرم، از 15 سال کمتر نبوده است.
  • بیانگر این خواهد بود که دادستان از دادگاه کیفری خواسته تا درباره متهم، حکم به مجازات صادر نماید.
  • بیانگر این است که تحقیقات مقدماتی در دادسرا تمام شده و پرونده، محیای ارسال به دادگاه است.

محکومیت کیفری

آیا ممکن است کیفرخواست را خطاب به دو مرجع قضایی ارسال نمود؟

با عنایت به ماده‌ ۲۸۴ قانون آیین دادرسی کیفری: در صورت انتساب اتهامات متعدد به متهم که رسیدگی به آن‌ها در صلاحیت ذاتی دادگاه‌‌های مختلف است، کیفرخواست جداگانه خطاب به هر یک از مراجع صالح صادر خواهد شد.

در برخی مواقع ممکن است متهم دارای دو اتهام مختلف باشد که رسیدگی نسبت به یکی از آن‌ها در صلاحیت دادگاه انقلاب و نسبت به دیگری در صلاحیت دادگاه‌های کیفری باشد.

در این‌ حالت باید بر اساس ماده‌ ۲۸۴ قانون آیین دادرسی کیفری عمل گردد یعنی دادسرا باید دو کیفرخواست جداگانه خطاب به هر کدام از مرجع صالح صادر و برای یکی از مراجع اصل پرونده و برای دیگری رونوشت آن را ارسال نماید.

چگونه می‌توان به کیفرخواست صادره از سوی بازپرس اعتراض کرد؟

تصمیمات دادسرا که به صورت قرار صادر می‌شود، به طرفین پرونده ابلاغ خواهد شد. اگر تصمیم دادسرا، صدور قرار منع تعقیب یا قرار موقوفی تعقیب باشد، شاکی حق اعتراض به آن قرار را دارد و اعتراض او به همراه پرونده به دادگاه ارسال خواهد شد.

در این صورت اگر دادگاه اعتراض او را مورد قبول دانست، قرار دادسرا را فسخ نموده و پرونده را برای ادامه تحقیقات و صدور کیفرخواست به دادسرا برمی‌گرداند و در صورتی که اعتراض را وارد ندانست، با رد آن، قرار را تایید خواهد کرد.

قرار مجرمیت دادسرا یا در واقع کیفرخواست صادره از سوی بازپرس قابل ‌اعتراض نخواهد بود. علت آن هم کاملا روشن است، زیرا، چنانچه متهم دلیلی بر بی‌گناهی خود داشته باشد، باید در مرحله بعد که دادگاه کیفری است ارائه کند.

بنابراین هنگامی که بازپرس قرار موقوفی تعقیب را صادر می‌نماید، می‌توان به صدور این قرار اعتراض نمود اما هنگامی که که او اقدام به صدور قرار جلب دادرسی می‌نماید و در نهایت کیفرخواست صادر می‌کند، دیگر اعتراض ممکن نیست.

ماده ۲۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری نیز موید همین نکته است: چنانچه دادگاه اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند، آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می‌نماید و در مواردی که به نظر دادگاه، تحقیقات دادسرا کامل نباشد، بدون نقض قرار می‌تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات نماید. موارد نقص تحقیق باید به ‌تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شده و در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه، بازپرس تحقیقات خود را ادامه خواهد داد.

برگه‌های کیفرخواست

انواع کیفرخواست

کیفرخواست معمولا به صورت کتبی صادر می‌گردد، اما در مواردی خاص نیز امکان صدور کیفرخواست به صورت شفاهی نیز وجود خواهد داشت. در قانون آیین دادرسی کیفری دو نوع کیفرخواست پیش‌بینی گردیده است:

کیفرخواست کتبی :که محتویات آن در ماده‌ ۲۷۹ قانون آیین دادرسی کیفری نیز قید گردیده است، باید مشخصات کامل متهم، قرار صادره برای او، نوع اتهام و تاریخ وقوع جرم، ادله انتساب اتهام و مستندات قانونی اتهام و… به صورت دقیق و کتبی در برگه کیفرخواست درج شود.

کیفرخواست شفاهی: طبق ماده ۳۳۵ قانون فوق، از کیفرخواست شفاهی با عنوان «ادعای شفاهی دادستان در دادگاه» نام برده شده است.

ماده‌ ۸۶ همین قانون در مورد کیفرخواست شفاهی مقرر داشته:

در غیر جرائم موضوع ماده‌ (۳۰۲) این قانون، اگر متهم و شاکی هر دو حاضر باشند یا متهم حاضر و شاکی وجود نداشته یا گذشت نموده باشد و تحقیقات مقدماتی هم تکمیل شده باشد، دادستان قادر خواهد بود، رأسا یا به درخواست بازپرس، با اعزام متهم به دادگاه، دعوای کیفری را بلافاصله و بدون صدور کیفرخواست به صورت شفاهی طرح کند.

در این شرایط، دادگاه بدون تاخیر تشکیل جلسه داده و به متهم تفهیم می‌کند که حق دارد برای تعیین وکیل و تدارک دفاع مهلت بخواهد که در صورت درخواست متهم، حداقل سه روز به او مهلت لازم داده خواهد شد. تفهیم این موضوع و پاسخ متهم به دادگاه باید در صورت مجلس دادگاه نیز قید گردد.

هرگاه متهم از این حق استفاده نماید، دادگاه در همان جلسه، رسیدگی را آغاز و رای لازم را صادر خواهد کرد و در صورتی که در حین رسیدگی انجام تحقیقاتی را لازم بداند، آن‌ها را انجام و یا دستور تکمیل تحقیقات را به دادستان یا ضابطان دادگستری صادر خواهد کرد.

در این حالت، اخذ تأمین متناسب از متهم با دادگاه خواهد بود. شاکی در صورت مطالبه ضرر و زیان می‌تواند حداکثر ظرف پنج روز دادخواست خود را تقدیم دادگاه نماید و دادگاه می‌تواند فارغ از امر کیفری به دعوای ضرر و زیان نیز رسیدگی و رای مقتضی را صادر نماید.

در صدور کیفرخواست شفاهی به نکات مهم ذیل توجه نمایید؟

  • کیفرخواست شفاهی، صرفا در خصوص جرائم در صلاحیت دادگاه کیفری ۲ صادر خواهد شد و موضوعات ماده‌ ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری باید با کیفرخواست کتبی به دادگاه ارسال شود.
  • مقام قضایی صادرکننده کیفرخواست شفاهی، شخص دادستان است.البته بازپرس نیز می‌تواند این تقاضا را از او بنماید.
  • کیفرخواست باید با حضور شاکی و متهم، یعنی هردوی آن‌ها و در صورتی که شاکی حاضر نباشد یا گذشت کرده باشد، با حضور خود متهم به عمل خواهد آمد.
  • در صدور کیفرخواست شفاهی، تحقیقات مقدماتی در دادسرا باید به‌ طور کامل انجام ‌شده باشد.
  • بعد از ارائه کیفرخواست و در واقع طرح دعوی، دادگاه بدون تاخیر جلسه رسیدگی را آغاز خواهد کرد.
  • ارکان دادرسی عادلانه مثل حق داشتن وکیل و مهلت سه ‌روزه برای تدارک دفاع و تفهیم اتهام به متهم، باید با قید در صورتمجلس دادگاه انجام شود.
  • اگر متهم وکیل نخواهد یا فرصت دفاع را رد کند، رسیدگی انجام شده و رای هم صادر خواهد شد.
  • در صورت نیاز به تحقیقات بیشتر و در صورت صلاحدید قاضی، با دریافت تأمین مناسب پرونده برای تکمیل مجددا به دادستان یا ضابطان دادگستری ارجاع خواهد شد.
  • شاکی می‌تواند حداکثر ظرف پنج روز، دادخواست ضرر و زیان خود را به دادگاه ارائه نماید.
  • صدور کیفرخواست شفاهی برای مقام قضایی اختیاری و غیر الزام‌آور است.

آیا استرداد کیفرخواست و یا اصلاح آن امکان پذیر است؟

سوال اینجاست که آیا دادستان می‌تواند پس از صدور کیفرخواست از تصمیم قبلی خود عدول نماید و از دادگاه کیفری تقاضای عودت آن را نماید؟

ماده‌ ۲۸۳ قانون آیین دادرسی کیفری اینگونه بیان داشته: «بعد از صدور کیفرخواست و قبل از ارسال به دادگاه، در صورتی که شاکی در جرائم قابل ‌گذشت، رضایت قطعی خود را به دادستان اعلام نماید، در صورت وجود پرونده در دادسرا، دادستان می‌تواند از کیفرخواست عدول نماید. در این شرایط، قرار موقوفی تعقیب توسط بازپرس صادر خواهد شد. در جرایم غیر قابل‌ گذشت، در صورتی که شاکی رضایت قطعی خود را اعلام کند، دادستان قادر است در صورت فراهم بودن شرایط صدور قرار تعلیق تعقیب، از کیفرخواست عدول نموده و تعقیب متهم را معلق نماید و در صورتی به علت رضایت شاکی نوع مجازات نیز تغییر یابد، دادستان از کیفرخواست قبلی عدول نموده و بر این اساس کیفرخواست جدید صادر خواهد کرد».

البته لازم به تذکر است که دادستان قادر نخواهد بود، بعد از ارسال پرونده به دادگاه، از اصل اتهام انتسابی یا ادله‌ آن عدول نماید و بر همین اساس کیفرخواست را مسترد کرده یا اصلاح نماید، اما قادر خواهد بود ادله‌ جدید ارائه شده به نفع متهم یا علیه او را که در کشف حقیقت موثر باشد را به دادگاه اعلام دارد.

متهم و کیفرخواست

آیا امکان تغییر عنوان اتهامی در کیفرخواست وجود دارد؟

دادگاه کیفری مکلف به صدور حکم مطابق با کیفرخواست است. حال سوال اینجاست که آیا دادگاه کیفری می‌تواند عنوان اتهامی مندرج در کیفرخواست را تغییر دهد؟

ماده ۱۰۰قانون آیین دادرسی کیفری بیان داشته: شاکی می‌تواند در هنگام تحقیقات، شهود خود را معرفی نموده و ادله‌ خود را اظهار کند و در تحقیقات حاضر شود، ضمنا صورت مجلس تحقیقات مقدماتی و سایر اوراق پرونده را که با ضرورت کشف حقیقت منافات نداشته باشد، مطالعه نموده و یا به هزینه خود از آن‌ها تصویر یا رونوشت دریافت کند.

اگر بازپرس دسترسی یا مطالعه به تمام یا برخی از اوراق پرونده را منافی با ضرورت کشف حقیقت قلمداد کند، با ذکر دلیل، قرار رد درخواست را صادر خواهد کرد. این قرار، حضوری به شاکی ابلاغ خواهد شد و ظرف سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح می‌باشد.

ماده 282 قانون آیین دادرسی نیز بیان داشته: دادستان قادر نیست بعد از ارسال پرونده به دادگاه از اصل اتهام یا ادله آن عدول نموده و بر این اساس کیفرخواست را مسترد کرده یا تقاضای اصلاح آن را نماید و صرفا می‌تواند دلایل جدید را به نفع یا به ضرر متهم که کشف شده را به دادگاه کیفری اعلام کند.

مطابق ماده 283 قانون آیین دادرسی، بعد از صدور کیفرخواست و قبل از ارسال آن به دادگاه، در صورتی که شاکی در جرائم قابل ‌گذشت، رضایت قطعی خود را به دادستان اعلام نماید، در صورتی که پرونده در دادسرا باشد، دادستان می‌تواند از کیفرخواست عدول کرده و قرار موقوفی تعقیب توسط بازپرس صادر خواهد شد.

در جرائم غیر قابل گذشت نیز، در صورتی که شاکی رضایت قطعی خود را اعلام دارد، دادستان در صورت فراهم بودن شرایط صدور قرار تعلیق تعقیب، می‌تواند از کیفرخواست عدول کرده و تعقیب را معلق نماید و اگر در نتیجه رضایت شاکی نوع مجازات تغییر یابد، دادستان از کیفرخواست قبلی عدول نموده و بر این اساس کیفرخواست جدید صادر خواهد کرد.

طبق مواد ذکر شده فوق، رسیدگی دادگاه به پرونده ارجاع شده در محدوده‌ کیفرخواست می‌باشد. یعنی در صورتی که جرمی در کیفرخواست مطرح نشده باشد، دادگاه نباید به آن وارد گردد.

اما نباید این امر مانع برای تغییر عنوان اتهامی دانست و دادگاه می‌تواند به تشخیص خود، عنوان اتهامی مندرج در کیفرخواست را تغییر داده و مطابق عنوان اتهامی جدید رسیدگی را آغاز نماید.

مزایای استفاده از خدمات وکیل دادگستری در دادسراها و دادگاه‌های کیفری

موارد ذکر شده جزو عناوین بسیار کوچک و جزیی در مباحث کیفری است که به نوبه خود دارای پیچیدگی‌های خاصی است.

اگر می‌خواهید شکایت کیفری شما در محاکم قضایی کشور با سرعت بیشتری پیش برود و به نتیجه مطلوبی برسد و در نهایت حقوق از دست رفته‌ خود را به دست آورید، حتما با یک وکیل مجرب مسائل کیفری مشورت کنید.

بسیاری از مسائل کیفری شاید از دید شما کاملا عادی جلوه کند ولی برعکس، از منظر و دیدگاه یک وکیل با تجربه، بسیار مهم بوده و ممکن است در محکومیت فروشنده خودروی معیوب، تاثیر گذار باشند.

یک وکیل با تجربه و صادق قادر است شما را در خصوص موارد یاد شده، به دقت راهنمایی نماید و مسیر شکایت شما را اعم از مسیر حقوقی یا کیفری آن، تعیین نماید.

از مهم‌ترین مزایای استفاده از خدمات وکلا و مشاوران سامانه حقوقی یاسا: صرفه جویی در وقت و هزینه، رهایی از رفت و آمدهای متوالی، وقت گیر، چالش برانگیز و استرس زا به دادگاه، رسیدن به نتیجه دلخواه در کمترین زمان ممکن، تامین و حفظ حق و حقوق موکل در پروسه رسیدگی به دعاوی مذکور خواهد بود.

ماهیت کیفرخواست

ارائه خدمات تخصصی حقوقی و پشتیبانی از آن توسط سامانه حقوقی یاسا

اگر در خصوص تنظیم شکایت تخصصی نیاز به مشاوره حقوقی دارید یا قصد دارید تمام فرآیند احقاق حق خود را برعهده کارشناسان و وکلای متخصص قرار دهید، ما بهترین امکان برای شما را استفاده از خدمات بسیار متنوع سامانه حقوقی یاسا می‌دانیم.

متاسفانه بیشتر افراد جامعه ما که با مشکل حقوقی مواجه می‌شوند، در ابتدا برای رفع معضل خود به وکیل دادگستری مراجعه نمی‌کنند و همین موضوع تبعات جبران‌ناپذیری را برایشان به دنبال خواهد داشت.

اخذ وکیل در موضوعات کیفری، می‌تواند کمک بسیار زیادی به شاکی پرونده نماید. اما اگر به علل مختلفی امکان دسترسی شما به وکیل دادگستری وجود ندارد، در این شرایط استفاده از خدمات مشاوره حقوقی، گزینه بسیار مناسبی برای شما خواهد بود.

مشاوره حقوقی از جهات مختلفی می‌تواند مزیت‌های بسیار زیادی برایتان داشته باشد که در کمترین حالت، اطلاعات حقوقی شما را در خصوص مورد مربوطه، افزایش خواهد داد.

همچنین مطالعه محتواهای حقوقی تنظیم شده از سوی وکلا و کارشناسان مجرب حقوقی این سامانه، می‌تواند بسیاری از مشکلات حقوقی شما را مرتفع نماید.

سامانه حقوقی یاسا با بهره‌مندی از کارشناسان و مشاوران حقوقی و وکلای مجرب و متخصص آماده خدمات رسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده، و سایر مسائل حقوقی است.

لازم به ذکر است که این سایت حقوقی علاوه بر ارائه مشاوره‌های حقوقی تخصصی، در زمینه تهیه و تنظیم انواع اوراق قضایی مثل شکواییه، دادخواست، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و مانند آن نیز خدمات رسانی می‌نماید.

در هر صورت اگر به مشاوره حقوقی نیاز پیدا کردید و یا قصد تنظیم شکوائیه، دادخواست، و سایر اوراق قضایی را داشتید، قبل از هر اقدام حقوقی به سامانه یاسا مراجعه کنید و از خدمات متنوع این سامانه بهره‌مند شوید.

سوالات متداول

کیفرخواست چیست؟

کیفرخواست به ادعایی گفته می‌شود که دادستان درباره مجرمیت متهم اعلام نموده و از دادگاه می‌خواهد تا به این موضوع رسیدگی نماید.

در واقع دادستان با صدور کیفرخواست، بیان می‌کند که تحقیقات در دادسرا به این نتیجه نهایی رسیده و متهم در پرونده مجرم شناخته شده است و از دادگاه درخواست کیفر و مجازات برای او دارد.

آیا می‌توان به کیفرخواست صادره از سوی بازپرس اعتراض نمود؟

قرار مجرمیت دادسرا یا در واقع کیفرخواست صادره از سوی بازپرس قابل ‌اعتراض نخواهد بود. علت آن هم کاملا روشن است، زیرا، چنانچه متهم دلیلی بر بی‌گناهی خود داشته باشد، باید در مرحله بعد که دادگاه کیفری است ارائه کند.

آیا امکان تغییر عنوان اتهامی در کیفرخواست توسط دادگاه وجود خواهد داشت؟

رسیدگی دادگاه به پرونده ارجاع شده در محدوده‌ کیفرخواست می‌باشد. یعنی اگر جرمی در کیفرخواست مطرح نشده باشد، دادگاه نباید به آن وارد گردد.

اما نباید این امر مانع برای تغییر عنوان اتهامی دانست و دادگاه می‌تواند به تشخیص خود، عنوان اتهامی مندرج در کیفرخواست را تغییر داده و مطابق عنوان اتهامی جدید رسیدگی را آغاز نماید.

آیا امکان اصلاح کیفرخواست پس از ارسال به دادگاه توسط دادستان وجود دارد؟

دادستان قادر نخواهد بود، بعد از ارسال پرونده به دادگاه، از اصل اتهام انتسابی یا ادله‌ آن عدول نماید و بر همین اساس کیفرخواست را مسترد کرده یا اصلاح نماید، اما قادر خواهد بود ادله‌ جدید ارائه شده به نفع متهم یا علیه او را که در کشف حقیقت موثر باشد را به دادگاه اعلام دارد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵ از مجموع ۱ رای برچسب هادادسرا دادگاه کیفرخواست

طلاق از طرف زن |‌ 7 نکته طلاق از طرف زن

راهنمای مقاله

  • موارد طلاق از طرف زن
    • غیبت شوهر برای مدتی بیشتر از ۴ سال
    • خودداری زوج از پرداخت نفقه به زوجه
    • ایجاد شرایط عسر و حرج
    • طلاق از طرف زن در صورت داشتن حق طلاق
    • شروط 12گانه مندرج در عقدنامه برای طلاق از طرف زن
    • درخواست طلاق از طرف زن به دلیل خیانت
  • طلاق از طرف زن چقدر طول می‌کشد؟
    • مدارک لازم برای دادخواست طلاق از طرف زن
  • مهریه در طلاق از طرف زن
    • نفقه و اجرت المثل در طلاق از طرف زن
    • تکلیف حضانت فرزندان در طلاق از طرف زن چیست؟
    • معایب و مزایا طلاق از طرف زن
    • وکیل برای طلاق از طرف زن
    • هزینه وکیل برای طلاق از طرف زن
    • سوالات متداول
      • طلاق از طرف زن چقدر طول می‌کشد؟
      • در چه مواردی زن می‌تواند درخواست طلاق بدهد؟
      • آیا در طلاق از طرف زن مهریه وی زایل می‌شود؟
      • پرداخت نکردن نفقه برای زن حق طلاق ایجاد می‌کند؟

ازدواج چیزی نیست که همیشه نتیجه مطلوب هر دو طرف را داشته باشد. گاهی نیز ممکن است زن و مرد به این نتیجه برسند که اصلا مناسب هم نیستند و در این مورد هم طبیعی است که یکی از آن‌ها اقدام به دادن دادخواست طلاق کند.

در اسلام حق طلاق برای خانم‌ها پیش‌بینی نشده است و این مرد است که می‌تواند در هر زمانی خواست همسر خود را طلاق بدهد. نظام حقوقی ایران نیز قواعد خود را از شرع اسلام گرفته است و به همین دلیل زن حق طلاق ندارد مگر در شرایط به خصوصی.

اگر زنی پس از دادن دادخواست طلاق نتواند آن شرایط به خصوص را ثابت کند، دادخواست او رد خواهد شد. این در حالی است که اصولا مردان نیازی به ارائه دلیل به دادگاه ندارند و این حق را دارند که هر زمان مایل بودند همسر خود را طلاق دهند.

حال اگر زنی بخواهد طلاق بگیرد باید وجود شرایط مخصوصی را ثابت کند و دلایل محکمه پسند برای درخواست طلاق خود ارائه بدهد. اما طلاق از طرف زن در حالی که مرد راضی به آن نباشد مسیری سخت و دشوار و همچنین طولانی دارد.

حتی گاهی ممکن است نتوان به نتیجه رسید. پس بهترین کار این است که در این زمینه حتما با وکیل طلاق مشورت کنید تا اگر مستندات شما کافی نیست اصلا درخواست طلاق ندهید.

نوشته های مشابه

  • – طلاق از دیدگاه اهل سنت و به چه طلاقی طلاق سنت (سنی) گفته می شود؟ ۱۴۰۱/۰۲/۲۶
  • – اجرت المثل چیست و نحوه محاسبه و مطالبه آن ۱۴۰۱/۰۲/۲۶

البته در قانون ایران نیز مواردی در نظر گرفته شده است که اگر حقوق زن تضییع شود، زن می‌تواند با استناد به همین موارد و مستندات قانونی، تقاضای طلاق بدهد. اما برای آن که بدانید زن در چه شرایطی می‌تواند درخواست طلاق بدهد تا پایان همراه ما باشید و حتما سوالات و نظرات خود را برای ما بنویسید.

موارد طلاق از طرف زن

در مقدمه به این موضوع اشاره کردیم که زن برای آن که درخواست طلاق بدهد باید دلایل محکمه پسندی داشته باشد و بتواند آن‌ها را ثابت کند. برخی از دلایلی که زن می‌تواند به آن‌ها برای تقاضای طلاق استناد کند در ادامه بیان خواهیم کرد.

غیبت شوهر برای مدتی بیشتر از ۴ سال

زمانی که کسی محل زندگی و کار خود را بدون دلیلی ترک کرده باشد و از زمان ترک او نیز مدت مدیدی گذشته و هیچ اطلاعی از او در دسترس نباشد، غایب مفقودالاثر محسوب می‌شود.

حال در قانون مدنی به زن این حق داده شده است که اگر شوهرش برای مدت بیشتر از 4 سال غایب شده و هیچ خبری از او نداشته باشد، درخوست طلاق بدهد.

در چنین شرایطی دادگاه خود تکلیف حقوق مالی زوجه مانند مهریه و نفقه و حضانت فرزندان را مشخص می‌کند زیرا امکان ارجاع به داوری در چنین شرایطی ممکن نیست.

علت آن هم این است که زمانی به داوری ارجاع داده می‌شود که امید به سازش و حل اختلافات باشد، ولی باغیبت زوج، دیگر امکان سازش وجود ندارد.

دلایل طلاق از طرف زن

خودداری زوج از پرداخت نفقه به زوجه

از دیگر مواردی که به زن این حق را می‌دهد که درخواست طلاق تنظیم نماید، خودداری و امتناع مرد از پرداخت نفقه است.

پرداخت نفقه یکی از وظایف مرد است زیرا مرد رئیس خانواده محسوب می‌شود و او نیز باید هزینه‌های زندگی را تامین کند.

پس حتی اگر به علت فقر و تنگدستی هم توانایی پرداخت نفقه به همسر خود نداشته باشد، باز هم زن این حق را دارد که دادخواست طلاق بدهد.

اهمیت نفقه تا به آن جاست که در قانون برای مردی که نفقه نپردازد، مجازات کیفری حبس از سه ماه و یک روز تا پنج ماه نیز تعیین شده است.

برای آن که زن بتواند درخواست طلاق به علت خودداری از پرداخت نفقه بدهد، باید مراحلی را طی کند. به عنوان مرحله اول لازم است که زن و یا وکیل او، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست ترک انفاق از سوی شوهر و مطالبه نفقه بدهد.

دفاتر خدمات قضایی دادخواست را به دادگستری ارسال می‌کند، دادگستری نیز پس از رسیدگی و در صورت اثبات ادعای زن، موضوع را به کارشناس ارجاع می‌دهد تا میزان نفقه را تعیین و مرد را محکوم به پرداخت آن کند.

در صورت عدم پرداخت نفقه و عدم امکان اجبار وی در پرداخت نفقه، در این صورت، زن می‌تواند، درخواست طلاق نماید. عدم پرداخت نفقه، در این مدت مقید به مدت و زمان خاصی نیست، بلکه عدم پرداخت نفقه و عدم امکان الزام شوهر به پرداخت نفقه، حتی با حکم دادگاه، حق طلاق زن، را تثبیت می‌نماید.

ایجاد شرایط عسر و حرج

عسر و حرج یکی از مواردی است که زن با اثبات آن می‌تواند درخواست طلاق بدهد. عسر و حرج یک مفهوم عام است و مصادیق و موارد متعددی را ممکن است شامل شود.

اما به موجب یک تعریف کلی عسر و حرج به حالت و شرایطی گفته می‌شود که تحمل زندگی مشترم برای زن سخت شده و غیرقابل تحمل باشد.

البته در بسیاری از موارد نیز بانوان فکر می‌کنند در شرایط عسر و حرج قرار دارند و بر همین مبنا درخواست طلاق می‌دهند، اما دادگاه درخواست آن‌ها را رد می‌کند.

برخی از مصادیقی که در صورت وجود و اثبات از سوی زن، دادگاه درخواست طلاق را می‌پذیرد از قرار زیر است:

  1. در سختی و مشقت بودن زوجه در زندگی مشترک
  2. رها کردن زندگی مشترک از سوی زوج
  3. اعتیاد شوهر به طوری که بنیاد خانواده را بهم بریزد.
  4. محکوم شدن شوهر به مجازات حبس حداقل 5 سال
  5. ضرب و جرح و فحاشی
  6. بد رفتاری و سوء معاشرت مستمر
  7. مبتلا بودن زوج به بیماری مسری و یا بیماری‌هایی با معالجه سخت.

اگر دادگاه تشخیص دهد که عسر و حرج واقع شده و ادامه زندگی برای زن سخت و دشوار است، حکم طلاق را صادر کرده و زوج را ملزم به طلاق دادن زن می‌کند.

دادگاه همچنین در رأی خود تکلیف حقوق مالی زن از جمله مهریه، نفقه و اجرت المثل و همچنین حضانت فرزندان و نحوه ملاقات آن‌ها را مشخص می‌کند.

طلاق از طرف زن با حق طلاق

طلاق از طرف زن در صورت داشتن حق طلاق

یکی از راه‌هایی که باعث می‌شود زن خیلی راحت بتواند اقدام به تقاضای طلاق و طی کردن مراحل آن کند داشتن حق طلاق است.

البته حق طلاق یک صطلاح عرفی برای وکالت در طلاق است. چون حق طلاق را نمی‌توان انتقال داد و تنها مرد می‌تواند به همسر خود وکالت بدهد که هر زمان خواست خود را مطلقه کند. ولی از این امر در عرف به حق طلاق یاد می‌شود.

وکالت در طلاق را هم می‌توان پیش از آن که عقد نکاح میان زن و مرد جاری شود و هم در دوران زندگی مشترک دریافت کرد. البته برای داشتن وکالت در طلاق باید نکاتی ار د رنظر داشته باشید که عبارت است از:

  • وکالت در طلاق یا باید به صورت یک عقد مجزا و محضوری تنظیم شود و یا آن که زن و مرد با توافق خود آن را در عقدنامه قید کنند.
  • وکالت در ضمن عقد نکاح باید حتما در زمانی که عقد نکاح در جریان است اعطا شود در صورتی که وکالت در طلاق محضوری را می‌توان در هر زمانی با مراجعه به یک دفترخانه اعطا کرد.
  • وکالت در طلاق ممکن است به صورت مطلق داده شود و یا به صورت مشروط. مانند آن که در ذیل آن نوشته شود اگر مرد همسر دیگری اختیار کرد و یا به مواد مخدری معتاد شد یا هر چیز دیگری، زن حق دارد به وکالت از مرد، خود را طلاق دهد.
  • گاهی نیز ممکن است مرد در ازای دادن وکالت در طلاق از طرف زن، از او بخواهد که مهریه‌اش را ببخشد و حضانت فرزندان را به او بسپارد.
  • زمانی که زن می‌خواهد به وسیله وکالت در طلاق، اقدامات طلاق را انجام دهد، نیازی به حضور مرد در مراحل رسیدگی نیست.

اگر مایل هستید بدانید که چگونه باید اقدام به درخواست طلاق به وسیله وکالت در طلاق کنید و یا مایلید این شرط را ضمن عقد خود قید نمایید، حتما با مشاوران حقوقی سایت یاسا تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

شروط 12گانه مندرج در عقدنامه برای طلاق از طرف زن

در عقدنامه 12 شرط وجود دارد که اگر زن و مرد آن را امضا کنند، در صورت تخلف مرد از آن‌ها، زن حق طلاق پیدا می‌کند.

البته لازم به ذکر است بدانید اگر این شروط توسط زوجین امضا نشود، بازهم برخی از این شرایط هستند که تخلف مرد از آن‌ها به زن حق تقاضای طلاق می‌دهد که در فوق به آن‌ها اشاره کردیم.

این شروط 12گانه از قرار زیر است:

  1. امتناع شوهر از نفقه دادن به همسر خود برای مدت حداقل 6 ماه. اجبار شوهر به دادن نفقه نیز نباید ممکن باشد.
  2. زوج به حدی با زوجه سوء رفتار و یا سوء معاشرتداشته باشد که ادامه زندگی را برای زن سخت و غیرقابل تحمل کند.
  3. مبتلا بودن مرد به یک بیماری صعب العلاج به طوری که باعث ایجاد خطر برای زن در صورت ادامه یافتن زندگی زناشویی شود.
  4. مجنون بودن زوج در مواردی که امکان فسخ نکاح وجود نداشته باشد.
  5. بی‌توجهی به دستور دادگاه در صورتی که حکم به ممنوعیت مرد به شغلی صادر کرده باشد که با مصالح خانوادگی و حیثیت زن منافات داشته باشد.
  6. محکوم شدن مرد به حکم قطعی مجازات حبس برای مدت 5 سال یا بیشتر و یا محکومیت به جزای نقدی که به علت ناتوانی در پرداخت، محکوم به 5 سال بازداشت شود.
  7. معتاد بودن زوج به هرنوع مواد مخدر و اعتیاد آوری به گونه‌ای که دادگاه تشخیص دهد اعتیاد او به اساس زندگی خلل وارد کرده و زندگی را برای زن سخت می‌کند.
  8. در صورتی که زوج بدون هیچ عذر موجهی، زندگی مشترک خود با زن را رها کند. البته دادگاه عذر موجهه را تشخیص می‌دهد.
  9. محکوم شدن مرد به حکم قطی به جرمی که هرنوع مجازاتی به دنبال داشته باشد و مغایر با حیثیت خانوادگی و شأن زن باشد. البته این دادگاه است که حیثیت خانوادگی و شأن زن را با توجه به موقعیت زن و عرف و دیگر موازین تشخیص می‌دهد.
  10. در صورتی ک زن و مرد پس از گذشت 5 سال از زندگی مشترک به دلیل عقیم بودن یا عیب دیگری که مرد دارد نتوانند صاحب فرزند شوند.
  11. اگر زوج برای مدت مدیدی غیب شده و هیچ خبری از او در دسترس نباشد و حتی 6 ماه بعد از مراجعه زوجه به دادگاه برای طلاق هم پیدا نشود.
  12. زمانی که مرد بدون اجازه از همسر اول خود،همسر دیگری اختیار کند و یا دادگاه تشحیص دهد که مرد میان همسران خود عدالت را اجرا نمی‌کند، زن می‌تواند با استناد به این شرط اقدام به درخواست طلاق کند.

طلاق از طرف زن در قانون

درخواست طلاق از طرف زن به دلیل خیانت

گفتیم که به موجب قانون ایران زن تنها زمانی می‌تواند درخواست طلاق بدهد که یکی از موارد طلاق از طرف زن که در فوق بیان کردیم را داشته باشد و بتواند آن را ثابت کند، در غیر این صورت با رد دادخواست مواجه می‌شود.

اما بسیاری از زنان مایل هستند بدانند که آیا به دلیل خیانت همسر خود نیز می‌تواننند درخواست طلاق بدهند؟

در صورتی که زن بتواند ثابت کند خیانت مرد باعث عسر و حرج او در زندگی شده و و زندگی را برای او سخت و دشوار کرده است، دادگاه درخواست طلاق او را می‌پذیرد و حکم طلاق او را صادر می‌کند.

البته نکته‌ای که بهتر است در این مورد بدانید این است که اگر می‌خواهید موضوع رابطه نامشروع همسر خود را نیز پیگیری کنید و برای اثبات آن مدارک و شواهد لازم دارید، دادگاه خانواده به این موضوع بررسی نخواهد کرد و باید آن را در دادسرا اثبات کنید و بعد حکم صادر شده در آن دادگاه را به دادگاه خانواده تحویل دهید.

برای اثبات رابطه نامشروع عکس و فیلم و یا پیام به عنوان مدرک مورد قبول واقع نمی‌شود و زن باید بتواند به روش دیگری این موضوع را اثبات کند. عکس و فیلم در بهترین حالت می‌تواند باعث علم قاضی شود.

پیشنهاد ما این است که پیش از هرگونه اقدامی در این مورد با وکلا و کارشناسان حقوقی متخصص سایت یاسا مشورت کنید تا شما را راهنمایی کنند که چه اقداماتی انجام دهید.

طلاق از طرف زن چقدر طول می‌کشد؟

این سوال برای تمامی خانم‌هایی که می‌خواهند اقدام به دادن درخواست طلاق کنند پیش می‌آید و مایل هستند بدانند که طلاق از طرف آن‌ها چقدر طول می‌کشد؟ بسیاری از آن‌ها به دلیل شرایط سخت و دشواری که در زندگی مشترک دارند ترجیح می‌دهند این پروسه هرچه سریع‌تر طی بشود.

اما باید بگوییم که طلاق از طرف زن در حالتی که مرد رضایتی به آن نداشته باشد یک پروسه طولانی و زمان‌بر است.

علاوه بر آن اثبات عسر و حرج زن و یا یکی از شروط 12 گانه ضمن عقد نیاز به بررسی‌های دقیق و تخصصی دارد و گاهی امکان دارد که زوج در هر مرحله به رای دادگاه اعتراض بزند که این کار پروسه را طولانی‌تر می‌کند.

بنابراین نمی‌توان زمان دقیقی بیان کرد اما در کمترین حالت بین 4 الی 6 ماه و اگر کار به تجدیدنظر و دیوان عالی برسد حداقل 1 سال طول خواهد کشید. اگر مایل هستید زودتر طلاق بگیرید بهتر است راهی برای طلاق توافقی پیدا کنید.

مشورت با وکلای سایت یاسا نیز می‌تواند به شما در سریع‌تر طی شدن پروسه طلاق کمک کند.

مدارک لازم برای دادخواست طلاق از طرف زن

خانم‌ها برای تنظیم دادخواست طلاق در دفاتر خدمات قضایی باید مدارک زیر را به همراه داشته باشند:

  • کارت ملی
  • شناسنامه
  • سند ازدواج رسمی (اگر اصل آن در دسترس نبود، رونوشت آن را از دفترخآن‌های که ازدواج را ثبت کرده دریافت کنید)
  • و سایر مدارکی که باعث اثبات ادعای زن به جهت در عسر و حرج بودن در زندگی مشترک شده است.

زنی که طلاق می خواهد

مهریه در طلاق از طرف زن

بسیاری از خانم‌ها نگران مهریه خود هستند و فکر می‌کنند در طلاق از طرف زن نمی‌توانند مهرهی خود را بگیرند و یا مهریه آن‌ها زایل می‌شود. اما باید بدانید که مهریه حق مالی زن است که به محض وقوع عقد زن مالک آن می‌شود و هیچ چیزی آن را زایل نمی‌کند مگر آن که خود زن آن را ببخشد.

پس فرقی نمی‌کند درخواست طلاق از طرف چه کسی باشد در هر صورت مهریه حق مالی است که مرد باید به زن بپردازد و نمی‌تواند از پرداخت آن فرار کند.

نفقه و اجرت المثل در طلاق از طرف زن

درخواست طلاق از طرف زن باعث از بین رفتن دیگر حقوق مالی او از جمله نفقه و اجرت المثل نمی‌شود. تا زمانی که زن در زوجیت مرد است، اگر زن ناشزه نشده و از وظایف زناشویی خود تخلف نکرده باشد، مرد مکلف است نفقه و اجرت المثل او را بپردازد.

در خصوص اجرت المثل و میزان آن باید بگوییم که بر اساس سال‌های زندگی مشترک زن و مرد و با درنظر گرفتن میزان توانایی مالی مرد تعیین می‌شود. البته میزان اجرت المثل را کارشناس دادگستری با درنظر داشتن موارد مذکور تعیین می‌کند.

تکلیف حضانت فرزندان در طلاق از طرف زن چیست؟

از دیگر نگرانی‌هایی که زنان در زمان درخواست طلاق دارند حضانت فرزندانشان است. در اغلب موراد آن‌ها می‌ترسند که حضانت فرزند خود را بدست نیاورند و یا مرد آن‌ها را در این خصوص تهدید می‌کند.

حضانت فرزند چه دختر و چه پسر تا 7 سالگی با مادر و پس از آن تا سن بلوغشان یعنی دختر تا 9 و پسر تا 15 برعهده پدر است و بعد از آن خود فرزند تصمیم می‌گیرد با کدام یک از آن‌ها ادامه دهد. پس طلاق از طرف زن تاثیری در حضانت فرزند نخواهد داشت.

البته نکته‌ای که باید بدانید این است که قاضی در وهله اول برای تعیین حضانت فرزند، مصلحت کودک را در نظر می‌گیرد، بنابراین اگر قاضی تشخیص دهد که حضانت فرزند برعهده پدر برای کودک صلاح نیست و ممکن است اعتیاد پدر و یا خشونت‌های نامتعارف او موجب آسیب کودک شود، حضانت را به مادر می‌سپارد.

طلاق از طرف زن یاسا

معایب و مزایا طلاق از طرف زن

طلاق از طرف زن در کنار مزایایی که دارد معایبی نیز به همراه دارد که در ادامه می‌خواهیم درباره آن توضیح دهیم.

مزیتی که طلاق از طرف زن برای خود خانم به همراه دارد این است که می‌تواند تمام حقوق مالی خود را از جمله نفقه و مهریه و اجرت المثل دریافت کند. به عبارت دیگر درخواست طلاق از طرف زن، حقوق مالی او را از بین نخواهد برد.

در حالی که در طلاق توافقی رایج است که خانم برای رضایت مرد به طلاق، مهریه خود را ببخشد. زیرا معمولا مردان زمانی راضی به طلاق توافقی می‌شوند که زن تمام مهریه خود یا حداقل بخشی از آن را ببخشد.

اما عیبی که طلاق از طرف زن دارد این است که چون مرد رضایتی به طلاق ندارد و همچنین زن باید عسر و حرج و یا دیگر موارد طلاق را ثابت کند، پروسه‌ای سخت و زمان‌بر است.

تا زمانی که زن نتواند مدارکی دال بر اثبات ادعای خود ارائه کند، دادگاه درخواست طلاق او را نخواهد پذیرفت و البته در صورت ارائه مدارک نیز دادگاه به دقت آن را بررسی کرده و تحقیقات کاملی انجام می‌دهد.

اگر دنبال راه سریع‌تری برای طلاق گرفتن هستید، به توافق رسیدن با همسرتان بهترین گزینه است تا به صورت توافقی جدا شوید.

در طلاق از طرف زن، حتما یک وکیل متخصص طلاق در کنار خود داشته باشید چون درغیر این صورت ثابت کردن عسر و حرج بسیار سخت خواهد بود. زیرا یک وکیل طلاق از طرف زن به تمامی قوانین و مقررات مربوطه تسلط دارد و تجربه زیادی در پرونده‌ای مشابه داشته و می‌تواند با دقت و آگاهی بیشتری پرونده را پیگیری کند.

وکیل برای طلاق از طرف زن

سخت‌ترین و دشوارترین و همچنین طولانی‌ترین راه برای طلاق گرفتن، دادن درخواست طلاق از طرف زن است. زیرا حق طلاق با مرد است و خانم‌ها در شرایط خاصی می‌تواند درخواست طلاق بدهند.

از همین جهت اگر شما خانمی هستید که می‌خواهید درخواست طلاق بدهید، حتما پیش از درخواست با یکی از وکلا یا مشاوران حقوقی متخصص در زمینه طلاق سایت یاسا مشورت کنید.

زیرا پرونده‌های طلاق مخصوصا زمانی که درخواست طلاق از طرف زن باشد پیچیدگی‌های زیادی دارد که یک خانم به تنهایی و بدون داشتن علم حقوقی نمی‌تواند از پس آن بربیاید.

توجه داشته باشید که وکیلی که انتخاب می‌کنید حتما دانش، تخصص و تجربه کافی در زمینه طلاق داشته باشد تا بتواند به خوبی شما را در این مسیر راهنمایی و هدایت کند.

مجموعه حقوقی یاسا با وکلا و مشاوران حقوقی متخصصی در زمینه طلاق همکاری دارد که می‌توانند خدمات حقوقی خود را هم به صورت آنلاین هم به صورت تلفنی و هم حضوری به بانوان ارائه دهند. پس با خیالی راحت یکی از آن‌ها را انتخاب و مشکل خود را با او در میان بگذارید.

جدایی زن و مرد

هزینه وکیل برای طلاق از طرف زن

در خصوص هزینه وکالت و حق الوکاله وکیل طلاق باید بگوییم که معمولا میزان آن با توافق هر دو طرف تعیین و در قرارداد وکالت قید می‌شود، اما اگر دو طرف میزان آن را در قرارداد تعیین ننمودند، بر اساس تعرفه اعلامی از سوی قوه قضاییه محاسبه خواهد شد.

هزینه وکیل و مشاوره حقوقی یکی از دغدغه‌ها و نگرانی بانوان است اما بهتر است بدانید که در این مورد می‌توان با وکیل توافق کرد که بخشی از مبلغ را در ابتدا و بخش دیگری را در مرحله بعدی پرداخت کرد.

در پرونده‌های طلاق توافقی هزینه مشاوره و حق الوکاله کمتر است اما در پرونده‌های طلاق یکطرفه مخصوصا طلاق از طرف زن چون نیاز به ارائه مدارک و مستندات دارد تا نتیجه مطلوب حاصل شود، هزینه حق الوکاله بیشتر خواهد شد.

اما بدانید که سایت یاسا همیشه سعی داشته که مبلغ متعارفی برای حق الوکاله در نظر بگیرد تا بانوان راحت‌تر بتوانند برای خود وکیل اختیار کنند.

سوالات متداول

طلاق از طرف زن چقدر طول می‌کشد؟

طلاق از طرف زن یک پروسه طولانی و سختی است و نمی‌توان زمان دقیقی برای آن اعلام کرد. شرایط پرونده نیز در طولانی‌تر یا کوتاه‌تر شدن مدت آن تاثیر خواهد داشت.

در چه مواردی زن می‌تواند درخواست طلاق بدهد؟

زن برای آن که بتواند درخواست طلاق بدهد باید مدارکو مستندات قوی در دادگاه ارائه کند به نوعی که مورد قبول محکمه واقع شود. درحقیقت او باید ثابت کند که در زندگی دچار عسر و حرج شده و در زندگی مشترک بیم آسیب رسیدن به او می‌رود.

آیا در طلاق از طرف زن مهریه وی زایل می‌شود؟

خیر. مهریه حق مالی زن است که در هیچ حالتی زائل نمی‌شود مگر در یک شرایط خاصی که درخواست طلاق از طرف زن جزو آن شرایط نیست و مرد مکلف به پرداخت آن است.

پرداخت نکردن نفقه برای زن حق طلاق ایجاد می‌کند؟

وکیل طلاق یاسا پاسخ مثبت می‌دهد. یکی از شرایطی که به زن حق تقاضای طلاق می‌دهد پرداخت نکردن نفقه و یا عدم توانایی مرد برای پرداخت نفقه است.

میانگین امتیازات ۳ از ۵ از مجموع ۲ رای برچسب هازن طلاق

طلاق از طرف مرد |‌ 8 نکته مهم طلاق از طرف مرد

راهنمای مقاله

  • طلاق از طرف مرد چیست؟
    • شرایط طلاق از طرف مرد
      • پرداخت مهریه
      • پرداخت نفقه
      • پرداخت اجرت‌المثل
      • پرداخت نحله
      • پرداخت دارایی شوهر به زن
    • مراحل طلاق از طرف مرد
      • ارائه دادخواست طلاق به دادگاه
      • ارجاع به داوری
      • دریافت گواهی عدم سازش
      • مراجعه به محضر
    • نکات مهم در مورد طلاق از طرف مرد
    • مشاوره حقوقی در مورد طلاق از طرف مرد به صورت تلفنی، آنلاین و حضوری
    • مزایا بهره‌مندی از مشاوره حقوقی مجموعه یاسا
    • چرا باید یاسا را انتخاب کنیم؟
    • سوالات متداول
      • منظور از طلاق از طرف مرد چیست؟
      • آیا مرد برای درخواست طلاق باید دلایلی را ارائه کند؟
      • طلاق از طرف مرد چه شرایطی دارد؟
      • آیا ارجاع به امر داوری جزو مراحل اصلی طلاق از طرف مرد است؟

از دیدگاه قانون مدنی، مرد می تواند همسر خود را طلاق دهد که البته شرایطی در این زمینه وجود دارد. این که گفته شد، مرد می‌تواند هر موقع که اراده کند، همسر خود را طلاق دهد، از لحاظ قانونی، چندان مورد تایید نیست.

از آن جهت که در روابط زوجیت، مرد برای طلاق حق مستقیم دارد اما باید در این زمینه، تکلیف حق و حقوق قانونی زن مشخص شود.

در واقع بدون پرداخت حقوق زوجه، امکان صدور درخواست طلاق از طرف مرد وجود ندارد. حقوقی مانند نفقه، مهریه، اجرت‌المثل و غیره که به واسطه عقد ازدواج برای زوجه ایجاد می‌شود، مسئولیت پرداخت آن‌ها، همگی با مرد است.

در این صورت، اگر مرد بخواهد همسر خود را طلاق دهد، باید قبل از آن شرایط پرداخت حقوق او را مشخص نماید. البته این موضوع، در ارتباط با طلاق توافقی نیز مطرح است که زوجین باید تکلیف یک سری از حقوقی که مرتبط با دوران زوجیت بوده است را مشخص کنند.

در طلاق از طرف مرد، قاعدتا زوجه راضی به طلاق نبوده که در اغلب مواقع این موضوع سبب می‌شود تا بحث به اجرا گذاشتن مهریه مطرح شود.

نوشته های مشابه

  • – طلاق از دیدگاه اهل سنت و به چه طلاقی طلاق سنت (سنی) گفته می شود؟ ۱۴۰۱/۰۲/۲۶
  • – اجرت المثل چیست و نحوه محاسبه و مطالبه آن ۱۴۰۱/۰۲/۲۶

گفتنی است که بحث طلاق و مهریه، ارتباط چندانی باهم ندارند و زوجه می‌تواند حتی در زمانی که با زوج به صورت مشترک زندگی می‌کند نیز تقاضای مهریه کنند.

در هرصورت، زوجه می‌تواند حتی در شرایطی که طلاق از طرف زوج مطرح شده است نیز از طریق مراجع قانونی، مهریه خود را مطالبه نماید.

طلاق از طرف مرد برخلاف تصورات اشتباهی که در جامعه ما رواج پیدا کرده است، باید روال قانونی آن طی شود تا دادگاه حکم طلاق را صادر کند.

مراحلی مانند مراجعه به مراکز مشاوره، ثبت دادخواست طلاق و ارجاع به امر داوری برای طلاق از طرف مرد در قانون پیش‌بینی شده است.

مدت زمانی که برای صدور حکم طلاق و ثبت رسمی آن در محضر باید طی شود، حداقل 2 ماه به طول می‌انجامد. البته مدت زمان ثابتی در قانون برای این نوع طلاق و حتی سایر طلاق‌ها، پیش بینی نشده است.

مرد برای طلاق، نیازی به ارائه دلیل خاصی به دادگاه نمی‌باشد اما زوجه برای درخواست طلاق باید دلایل موجه و قانونی داشته باشد. طبیعتا کار مردان برای طلاق نسبت به زنان بسیار راحت‌تر است و این دو مورد قابل مقایسه با هم نیستند.

در صورتی که مرد بدون دلیل موجه، اقدام به ثبت دادخواست طلاق نماید، علاوه بر پرداخت نفقه، مهریه و اجرت‌المثل، موظف به پرداخت نحله نیز می‌باشد.

چنانچه زوجه دلایل منطقی برای درخواست طلاق داشته باشد (مانند رفتار نامناسب زن با مرد و عدم تمکین)، در این صورت به راحتی می‌تواند همسر خود را طلاق دهد و دادگاه بدون مشکل خاصی، حکم طلاق را صادر می‌کند.

چنانچه زوج قصد طلاق دادن همسر خود را داشته باشد، باید قبل از ثبت درخواست طلاق در دادگاه، جوانب مختلف این موضوع را مورد بررسی قرار دهد.

بسیاری از آقایان در مورد شرایط طلاق، اطلاعات کافی ندارند و زمانی که دادخواست طلاق به دادگاه می‌دهند و در جلسات دادرسی حضور پیدا کرده، از مسائل مختلف در این زمینه، اطلاع پیدا می‌کنند. در این شرایط، بهتر است که به وکیل دادگستری مراجعه کنند یا از مشاوره حقوقی استفاده نمایند.

طلاق از طرف مرد چیست؟

با توجه به این که مرد می‌تواند همسر خود را بدون ارائه دلایل خاصی، طلاق دهد اما این امر منوط به پرداخت تمام حقوق مالی زن است.

در قانون سابق، مرد به راحتی می‌توانست زن خود را طلاق دهد و این موضوع آشفتگی خاصی را در روابط زوجیت ایجاد کرده بود. از این حیث، قوانین طلاق دچار دستخوش تغییراتی شد و دیگر مانند گذشته، امکان صدور حم طلاق به راحتی از طرف دادگاه وجود ندارد.

بحث طلاق از طرف مرد، علاوه بر قانون در شرع مقدس اسلام نیز به آن اشاره شده است. قانونگذار حق طلاق را به شکل مستقیم برای مرد در نظر گرفته است.

ماده 1133 قانون مدنی، صراحتا اعلام می‌کند که مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در قانون، با مراجعه به دادگاه، تقاضای طلاق همسرش را بکند.

منظور ماده مزبور این است که مرد برای طلاق دادن همسرش، نیازی به ارائه دلیل خاصی نزد دادگاه ندارد. رعایت تشریفات در طلاق از طرف مرد، آن است که مرد باید درخواست خود را از طریق دادخواست طلاق به دادگاه ارائه دهد و همچنین حقوق مالی زن خود را پرداخت نماید.

بنابراین لزومی برای وجود دلایل محکمه پسند در طلاق از طرف مرد وجود ندارد و صرف اراده زوج و تعیین تکلیف حق و حقوق زوجه برای این نوع طلاق کفایت می‌کند.

طلاق صرفا از طرف مرد نمی‌باشد بلکه طلاق می‌تواند از جانب زوجه و همچنین به صورت توافقی نیز انجام شود که برای هرکدام شرایط خاصی در قانون پیش بینی شده است.

در طلاق از طرف مرد، پرواضح است که زن برای جدایی رضایتی ندارد و درخواست طلاق صرفا از طرف زوجه مطرح می‌شود. در واقع برای دادگاه، اهمیتی ندارد که زوجه در این زمینه رضایتی دارد یا خیر.

اعتراض زن در این مورد نمی‌تواند مانع از جدایی و درخواست طلاق از جانب مرد شود. حتی اگر زوجه در دادگاه نیز اعتراض خود را بیان کند، مورد استماع قرار نگرفته و حکم طلاق صادر می‌شود. البته که مرد این اختیار را ندارد تا بدون پرداخت حقوق مالی زن، او را هر زمان که تمایل داشت، طلاق دهد.

طرح طلاق از طرف مرد

شرایط طلاق از طرف مرد

همانطو که گفته شد، طلاق از طرف مرد بدون پرداخت حقوق مالی زوجه امکان پذیر نیست. بین حالتی که مرد برای طلاق دلیل موجهی داشته و در این زمینه دلیل خاصی ندارد، تفاوت می‌کند.

البته اگر مرد برای طلاق، دلایل قانونی نداشته باشد نیز دادگاه حکم طلاق را صادر می‌کند. اما وجود دلایل یا عدم آن در شرایط پرداخت حقوق مالی زوجه، تاثیرگذار است.

چنانچه مرد برای طلاق دادن زن، دلایلی مانند عدم تمکین، سوء رفتار زن، اعتیاد شدید زوجه، حبس طولانی مدت برای زن و مواردی از این قبیل را در دادگاه عنوان کند و مورد پذیرش قاضی قرار گیرد، دیگر لازم نیست که مرد برای طلاق جز مهریه خانم، سایر حقوق او را پرداخت کند.

زمانی که درخواست طلاق ثبت می‌شود، دادگاه ضمن بررسی کلیات دادخواست، به این موضوع می‌پردازد که مرد برای طلاق، دلایل موجهی دارد یا خیر.

در هر صورت، مرد برای طلاق همسرش بدون دلیل باید شرایط زیر را رعایت کند:

پرداخت مهریه

مهریه یکی از حقوق مالی زوجه در روابط زوجیت محسوب می‌شود که به واسطه عقد ازدواج ایجاد می‌گردد. اگر مرد برای طلاق دلایل منطقی داشته باشد یا بدون دلیل خاصی درخواست طلاق دهد، باید مهریه خانم را پرداخت کند.

مرد برای پرداخت مهریه تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند عذر و بهآن‌های داشته باشد. در واقع زوج باید در هرصورتی، مهریه همسر خود را پرداخت کند.

در صورتی که مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد، می‌تواند به دادگاه درخواست اعسار دهد. اگر درخواست وی مورد پذیرش قرار گیرد، پرداخت مهریه به صورت اقساطی تعیین می‌شود.

چنانچه با درخواست اعسار و اقساطی شدن مهریه، باز هم مرد از پرداختن مهریه خودداری کند، زن می‌تواند اقدام به شکایت کیفری و درخواست صدور حکم جلب مرد را تقاضا کند.

البته مهریه تا میزان 110 سکه، به صورت عندالمطالبه و مازاد بر آن به شکل عندالاستطاعه است. در واقع زوجه تا میزان 110 سکه می‌تواند هر موقع که تمایل داشت، مطالبه مهریه نماید و درخواست حکم جلب زوج را نماید.

در مهریه عندالاستطاعه، مرد باید در دادگاه ثابت کند که زوج اموالی دارد و با توجه به تمکن مالی، از پرداخت مهریه خودداری می‌کند.

در این صورت، اموال مرد برای شناسایی معرفی شده و مراحل توقیف آن انجام می‌گردد. در نهایت مهریه خانم از اموال توقیفی زوج صورت می‌گیرد.

بنابراین، طلاق از طرف مرد منوط به پرداخت مهریه خانم است و عدم تعیین تکلیف آن می‌تواند شرایط را برای صدور گواهی عدم سازش از طرف دادگاه دشوار کند.

پرداخت نفقه

نفقه نیز از دیگر حقوق مالی زوجه است که مسئولیت پرداخت آن برعهده زوج است. مقدار نفقه بر اساس وضعیت زندگی و اجتماعی زوجه تعیین می‌شود.

قانون، پرداخت نفقه زوجه را برعهده مرد قرار داده است و این امکان برای مرد وجود ندارد تا به دلیل عدم برخورداری از اوضاع مالی مناسب، از پرداخت نفقه همسر اجتناب کند.

تامین مخارج زندگی همسر یا همان نفقه، تا پایان مدت زندگی مشترک برای مرد در نظر گرفته شده است. اما از آن جهت که طلاق از طرف مرد، نوعی طلاق رجعی محسوب می‌شود، می‌تواند به مدت سه ماه در صورت پیشمان شدن از درخواست خود، به زوجه رجوع کند.

در واقع تا پایان مدت عده طلاق، مرد باید نفقه خانم را بپردازد و این موضوع تکلیفی است که قانونگذار برای طلاق از طرف مرد در نظر گرفته شده است. همچنین اگر زن حامله باشد، پرداخت نفقه تا پایان مدت زمان حمل برعهده شوهر است.

مردی که طلاق می خواهد

پرداخت اجرت‌المثل

در صورتی که زن بهای کارهایی که در طول دوران زوجیت برای همسر خود انجام داده است را مطالبه کند به آن اجرت‌المثل ایام زوجیت گفته می‌شود.

اجرت‌المثل در واقع حقی است که در برابر تکالیف زن در قبال شوهرش در نظر گرفته می‌شود. زن این اختیار را دارد تا اجرت کارهایی را که در زندگی مشترک هیچگونه تعهد قانونی نسبت به آن ندارد را از شوهر مطالبه کند اما در ازای انجام تکالیف قانونی مستحق دریافت اجرت نخواهد بود.

پرداخت اجرت المثل تحت شرایطی به زن انجام می‌شود. در واقع برای آن که در طلاق از طرف مرد، اجرت‌المثل به زوجه تعلق بگیرد، باید مواردی برای دادگاه محرز شود. این موارد عبارتند از:

  1. انجام کارهایی که شرعا و قانونا برعهده زن نبوده و صرفا به دستور همسر خود انجام داده است.
  2. زوجه قصد انجام دادن رایگان این امور را نداشته باشد.
  3. کارهایی که زن انجام داده است، عرفا دارای مزد باشد.

اجرت‌المثل به انجام کارهایی که به لحاظ قانونی برعهده زن نیست، تعلق می‌گیرد. در واقع زن به واسطه تمکین از شوهر خود نمی‌تواند مطالبه اجرت‌المثل نماید.

اموری مانند سکونت در منزل همسر، رفتار مناسب با همسر، برقراری رابطه زناشویی با همسر در صورت نداشتن عذر شرعی، آراستگی ظاهری و مواردی از این قبیل جزو وظایف قانونی زن محسوب شده و در این زمینه باید از همسر خود تمکین کند.

تمکین قانونی از همسر در زمره برخورداری از اجرت‌المثل نیست و امکان مطالبه آن از سوی زوجه وجود ندارد. اجرت‌المثل ایام زوجیت صرفا به اموری که جز وظایف قانونی زن نیست مربوط می‌شود.

بنابراین یکی از شرایط اساسی برای مطالبه اجرت‌المثل زندگی مشترک، انجام کارهایی از طرف زوجه که قانونا برعهده آن نمی‌باشد.

چنانچه این موضوع ثابت شود که زن اموری مانند آشپزی و نظافت منزل را به قصد رایگان در طول دوران زندگی مشترک با همسر انجام داده است، تحت هیچ شرایطی مستحق دریافت اجرت‌المثل نخواهد بود.

بنابراین بعد از آن که سه مورد مذکور ثابت شد، دادگاه اقدام به تعیین میزان اجرت‌المثل متعلقه به زوجه براساس نظریات کارشناسی می‌نماید.

پرداخت نحله

به غیر از مهریه، نفقه و اجرت‌المثل، حقوق دیگری تحت عنوان نحله در قانون برای زن تعیین شده است. به طور کلی اگر به هر دلیلی، زوجه مستحق دریافت اجرت‌المثل نباشد و طلاق از طرف مرد نیز باشد، مبلغی به عنوان نحله تحت شرایطی برای زن در نظر گرفته می‌شود.

نحله اصطلاحی است که تقریبا در روابط زوجت کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای زوجین ممکن است که ناآشنا باشد. اما، نحله حق مالی برای زن و تکلیف قانونی برای مرد است.

نحله در واقع یک بخشش از جانب شوهر بوده و لازم نیست که حتما زوجه بابت آن کاری را انجام داده باشد. در واقع این بخشش، نوعی بلاعوض است.

بحث پرداخت نحله در ارتباط با طلاق از طرف مرد مطرح می‌شود. بنابراین برای پرداخت نحله، باید شرایط ذیل وجود داشته باشد:

  1. طلاق از جانب مرد باشد.
  2. مرد برای درخواست طلاق، دلیل خاصی نداشته باشد.
  3. اجرت‌المثل به زوجه تعلق نگیرد.

در صورت احراز شرایط فوق، دادگاه مبلغی را به عنوان بخشش یا همان نحله بابت سال‌های زندگی مشترک برای زن تعیین می‌کند.

لازم به ذکر است که امکان پرداخت اجرت‌المثل یا نحله به صورت همزمان برای زن وجود ندارد. با توجه به این که ممکن است در شرایطی خاص، تعلق گرفتن اجرت‌المثل به زوجه امکان پذیر نباشد، قانونگذار نحله را در این زمینه به عنوان حق مالی زوجه در نظر گرفته است.

پرداخت دارایی شوهر به زن

پرداخت نصف دارایی شوهر به زن نیز از جمله شرایطی است که طلاق از طرف مرد بوده و در این زمینه مرد نیز دلیل قانونی برای طلاق نداشته باشد.

پرداخت نصف اموال مرد، جزو شروط دوازده گانه عقد ازدواج است که پرداخت آن منوط به امضاء مرد و درخواست از طرف زن است.

در این صورت، مرد باید نصف اموال خود را که در دوران زناشویی با زوجه به دست آورده را به همسر خود بدهد. البته عین یا عوض مال در این زمینه تفاوتی نمی‌کند.

مشاوره طلاق از طرف مرد

مراحل طلاق از طرف مرد

مطابق قانون، مرد برای طلاق دادن همسر خود باید یک سری مراحل را طی کند. تا زمانی که روال قانونی طلاق از جانب زوج به صورت کامل انجام نشود، امکان صدور گواهی عدم سازش وجود ندارد. وجود مراحل نسبتا طولانی برای طلاق آن است که حتی‌الامکان از تصمیم زوج برای جدایی جلوگیری شود.

اما در هرصورت، مرد برای درخواست طلاق باید مراحل زیر را انجام دهد:

ارائه دادخواست طلاق به دادگاه

در گام نخست، مرد برای طلاق می‌بایست دادخواستی به دادگاه ارائه دهد. بنابراین مرد باید دادخواست مربوطه را مطابق آیین و تشریفات قانونی تنظیم نماید تا برای رسیدگی به دادگاه خانواده ارجاع داده شود.

بعد از تنظیم دادخواست طلاق، زوجه باید به دفاتر الکترونیک قضایی مراجعه کند و آن را به ثبت برساند.

دادخواست مزبور توسط مدیر دفتر دادگاه بررسی شده و در صورت تکمیل بودن آن، وقت دادرسی را تعیین می‌کند. در این صورت زمان دادرسی به طرفین ابلاغ می شود. سپس در مهلت مقرر در دادگاه حضور پیدا می‌کنند.

ارجاع به داوری

به موجب ماده 27 قانون حمایت خانواده، در کلیه موارد درخواست طلاق (به جز طلاق توافقی)، دادگاه باید به منظور ایجاد صلح و سازش موضوع را به داوری ارجاع کند. دادگاه در این موارد باید با توجه به نظر داوران رای صادر و چنانچه آن را نپذیرد، نظریه داوران را با ذکر دلیل رد کند.

پس از صدور قرار ارجاع امر به داوری، هر یک از زوجین مکلفند ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ، یک نفر از اقوام خود که متاهل و حداقل سی سال داشته و آشنا به مسائل شرعی و خانوادگی و اجتماعی باشد را به عنوان داور به دادگاه معرفی کنند.

در صورت نبود فرد واجد شرایط در بین اقارب یا عدم دسترسی به آن‌ها یا استنکاف آنان از پذیرش داوری، هر یک از زوجین می‌توانند داور خود را از بین افراد واجد صلاحیت دیگر تعیین و معرفی کنند.

در صورت امتناع زوجین از معرفی داور یا عدم توانایی آنان، دادگاه خود یا به درخواست هریک از طرفین اقدام به تعیین داور می‌‌کند.

زوجین به دستور دادگاه به داوری ارجاع داده می‌شوند. کسی که از طرف زن و شوهر به عنوان داور انتخب می‌شود، باید تمام شرایط لازم را داشته باشد. در واقع طرفین نباید هر شخصی را برای داوری انتخاب کنند، زیرا ممکن است عواقب جبران ناپذیری برای آن‌ها به همراه داشته باشد.

مراحل طلاق از طرف مرد

دریافت گواهی عدم سازش

دادگاه خانواده دادخواست طلاق را به صورت کامل بررسی می‌کند و در صورتی که تشخیص دهد، طرفین باید از هم جدا شده و طلاق بگیرند، گواهی عدم سازش را صادر می‌کند. گواهی عدم سازش همان حکم دادگاه برای طلاق زوجین می‌باشد.

مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی ‌ شدن رای است.

چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفتر خانه رسمی طلاق تسلیم کرده است، ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفتر خانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند، گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است.

هرگـاه گواهی عـدم امکان سازش صادر شده بر اساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود، کلیه توافقاتی که گواهی مذکور بر مبنای آن صادر شده است، ملغی می‌گردد.

مراجعه به محضر

زوج بعد از آن که گواهی عدم سازش را دریافت کرد، می‌تواند به دفاتر ازدواج و طلاق یا محضر مراجعه کند و طلاق را به ثبت برساند. تا زمانی که گواهی مزبور از طرف دادگاه صادر نشود، امکان ثبت طلاق تحت هیچ شرایطی وجود ندارد.

در واقع اگر طلاق بدون حکم دادگاه به صورت رسمی ثبت شود، غیر قانونی محسوب شده و هیچ اعتباری ندارد. مطابق قانون حمایت خانواده، ثبت طلاق تنها از طریق حکم دادگاه امکان پذیر است، در غیر این صورت اثر قانونی ندارد.

به موجب ماده 35 قانون حمایت خانواده، هرگاه زوج در مهلت مقرر به دفتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه و گواهی عدم امکان سازش را تسلیم کند، در صورتی که زوجه ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود، سردفتر به زوجین اخطار می‌کند تا برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند.

در صورت عدم حضور زوجه صیغه طلاق جاری و پس از ثبت به وسیله دفترخانه مراتب به اطلاع زوجه می‌رسد. فاصله بین ابلاغ اخطاریه و جلسه اجرای صیغه نباید از یک هفته کمتر باشد.

در مواردی که زوج یا زوجه مجهول‌المکان باشند، دعوت از شخص مجهول‌المکان از طریق نشر آگهی در جراید کثیرالانتشار یا هزینه درخواست‌کننده به وسیله دفتر خانه به عمل می‌آید.

مطابق ماده مذکور، اگر طلاق از جانب مرد باشد، عدم حضور زوجه مانعی در ثبت طلاق نیست. به بیان دیگر اگر زوجه در مهلت قانونی در دفتر خانه حضور پیدا نکند، زوج می‌تواند طلاق را به صورت رسمی به ثبت برساند. درواقع حضور زوجه برای ثبت طلاق الزامی نمی‌باشد.

نکات مهم در مورد طلاق از طرف مرد

طلاق از طرف مرد، یک سری نکات مهمی دارد که در این بخش به ارائه توضیحات آن می‌پردازیم.

  • طلاق از طرف مرد منوط به پرداخت حقوقی مالی زن است.
  • اگر مرد بدون دلیل، همسر خود را طلاق دهد، باید مواردی از این قبیل مهریه، نفقه، اجرت‌المثل را پرداخت کند.
  • پرداخت نحله در صورتی که طلاق از طرف مرد بوده و دلیل خاصی برای طلاق دادن وجود نداشته باشد و همچنین اجرت‌المثل به زوجه تعلق نگیرد، انجام می‌شود.
  • مرد اگر بخواهد همسر خود را طلاق دهد، باید نصف دارایی خود را که در دوران روابط زوجیت به دست آورده را به زن بدهد.
  • به لحاظ قانونی اگر بین طرفین رابطه جنسی برقرار نشده باشد و مرد در خواست طلاق کند، زن مستحق دریافت نصف مهریه است.

طلاق از طرف مرد یاسا

مشاوره حقوقی در مورد طلاق از طرف مرد به صورت تلفنی، آنلاین و حضوری

اقامه دعوا طلاق از طرف مرد در مراجع قضایی مستلزم برخورداری از دانش و اطلاعات حقوقی است که اگر مراحل اقامه دعوا طبق اصول و تشریفات مشخص شده در قانون انجام نشود، دادگاه‌ها ترتیب اثر خاصی به دعوا مطروحه نمی‌دهند.

یکی از روش‌هایی که می‌توان از طریق آن در ارتباط با طلاق از طرف زوج، به اطلاعات حقوقی دست یافت، مشاوره حقوقی است. در واقع از طریق مشاوره حقوقی، می‌توان در ارتباط با نحوه و مراحل اقامه دعوا، اطلاعات لازم را دریافت کنید.

بهترین گزینه برای آن که بتوانید به راحتی اقدام به اخذ مشاوره حقوقی نمایید، استفاده از خدمات حقوقی مجموعه یاسا است. مشاوره‌های حقوقی این مجموعه، به صورت حضوری، تلفنی و آنلاین ارائه می‌شود که می‌تواند برای موکلین مزیت‌های فراوانی داشته باشد.

با توجه به این طرح دعوا طلاق از طرف مرد، از طریق مراجع قانونی، کمی زمان‌بر و نیازمند رعایت یک سری موارد قانونی است و اصول دادرسی مشخص دارد، که بدون بهره‌گیری از کارشناسان و مشاوران حقوقی مجرب عملا روند رسیدگی را دشوار می‌کند.

اخذ وکیل طلاق از طرف مرد می‌تواند کمک فراوانی به طرفین دعوی کند اما به دلایل گوناگون ممکن است امکان دسترسی به وکیل وجود نداشته باشد. در این شرایط مشاوره حقوقی که به صورت تلفنی، آنلاین و حتی حضوری ارائه می‌شود را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

مزایا بهره‌مندی از مشاوره حقوقی مجموعه یاسا

برای دریافت مشاوره حقوقی در وهله اول جستجو ساده در سایت انجام دهید و با مجموعه‌ها و سامانه‌های حقوقی گوناگونی آشنا خواهید شد.

اگر تمایل دارید که با وکلا و متخصین حقوقی در ارتباط باشید و از این افراد مشاوره حقوقی دریافت کنید، مجموعه یاسا، یقینا انتخاب قابل قبولی برای شما خواهد بود.

مشاوره‌های حقوقی مجموعه یاسا، مزیت‌های فراوانی دارد که یکی از آن‌ها برخورداری از شرایط مناسب اطلاعات حقوقی است. از طریق مشاوره حقوقی تلفنی این مجموعه، می‌توان اطلاعات لازم در مورد نحوه اقامه دعاوی طلاق و همچنین انجام مراحل لازم در این زمینه را کسب کرد.

مزایا دیگر استفاده از مشاوره حقوقی یاسا، هزینه‌های بسیار مناسب مشاوره است که با کمترین هزینه و در کوتاه ترین زمان ممکن می‌توان اطلاعات حقوقی لازم در مورد مسائل مرتبط با طلاق را کسب کرد.

مجموعه حقوقی یاسا، همواره شرایط و اوضاع مالی موکلین را در نظر دارد و با داشتن کمترین نرخ آماده خدمات رسانی در مورد مشاوره حقوقی تلفنی است.

خوشبختانه افرادی که از مشاوره حقوقی مجموعه ما استفاده کرده‌اند، از کیفیت و هرینه مشاوره رضایت کافی داشته‌اند و همین موضوع سبب شده است که بهترین خدمات و امکانات حقوقی را در اختیار موکلین قرار دهیم.

چرا باید یاسا را انتخاب کنیم؟

مجموعه حقوقی یاسا، با بهره مندی از وکلا، کارشناسان و مشاوران حقوقی مجرب و متخصص آماده خدمات رسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده و سایر مسائل حقوقی است.

همچنین این سامانه علاوه بر ارائه مشاوره‌های حقوقی، در زمینه تهیه و تنظیم انواع اوراق قضایی و نحوه قرارداد نویسی نیز خدمات رسانی نیز می‌کند.

در هر صورت چنانچه به مشاوره حقوقی نیاز پیدا کردید و قصد تنظیم شکایت حقوقی در مراجع قضایی و به تبع آن تنظیم دادخواست، شکوائیه و سایر اوراق قضایی را دارید، قبل از هر اقدام حقوقی به سایت یاسا مراجعه کنید و خدمات و امکانات آن بهره‌مند شوید.

باتوجه به این که مجموعه یاسا، سابقه چندین ساله در زمینه ارائه خدمات حقوقی دارد و بهترین و مجرب‌ترین حقوقدانان کشور در این مجموعه فعالیت می‌کنند، می‌تواند مناسب‌ترین گزینه برای انتخاب افراد مختلف برای بهره مندی از امکانات و خدمات حقوقی باشد.

سوالات متداول

منظور از طلاق از طرف مرد چیست؟

طلاق از طرف مرد، یکی از شناخته شده‌ترین انواع طلاق محسوب می‌شود که زوج با ارائه دادخواست طلاق و وجود شرایط قانونی از همسر خود جدا می‌شود.

آیا مرد برای درخواست طلاق باید دلایلی را ارائه کند؟

به لحاظ قانونی، مرد برای درخواست طلاق نیازی به ارائه دلیل ندارد.

طلاق از طرف مرد چه شرایطی دارد؟

طلاق از طرف مرد منوط به پرداخت کلیه حقوق مالی زوجه است.

آیا ارجاع به امر داوری جزو مراحل اصلی طلاق از طرف مرد است؟

بله طبق قانون حمایت خانواده، یکی از مراحل اصلی طلاق از طرف مرد، ارجاع به امر داوری است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵ از مجموع ۱ رای برچسب هاطلاق مرد

بازپرس پرونده چه کسی است؟

راهنمای مقاله

  • بازپرس کیست؟ درباره بازپرس پرونده
    • وظایف بازپرس چیست؟
    • حوزه ماموریت بازپرس
    • در صورت نبود بازپرس در دادسرا یا حوزه قضایی تکلیف چیست؟
    • در صورتی که عملی جرم نباشد بازپرس پرونده چه تکالیفی دارد؟
    • اگر بازپرس در هنگام تحقیق جرم دیگری را کشف نماید، چه وظایفی دارد؟
  • مقام بازپرس با قاضی چه تفاوتی دارد؟
    • مقام بازپرس با دادیار چه تفاوتی دارد؟
    • مزایای استفاده از خدمات وکیل دادگستری در دادگاه‌های کیفری
    • ارائه خدمات تخصصی حقوقی توسط سامانه حقوقی یاسا
    • سوالات متداول
      • بازپرس کیست؟
      • بازپرس با وقوع کدام جرایم حق ورود و مداخله دارد و می‌تواند تحقیقات خود را آغاز کند؟
      • اگر بازپرس در هنگام تحقیق جرم دیگری را کشف کند، چه وظایفی دارد؟

قاضی تحقیق پرونده یا بازپرس پرونده یکی از مقامات قضایی کیفری در دادسراها بوده که برای رسیدگی به پرونده و آغاز کار، نیاز به کسب اجازه از بالاترین مقام دادسرا، یعنی دادستان خواهد داشت.

انجام مراحل تحقیقات مقدماتی، رسیدگی به چگونگی وقوع جرم، یافتن متهم و بازجویی از او و همچنین صدور قرار نهایی، از جمله وظایف بازپرس یا همان قاضی تحقیق پرونده در دادسرا است. اما این نکته را بدانید که صدور حکم، در صلاحیت یا جزئی از وظایف بازپرس نیست.

نهادهای قضایی کشور، دارای شرح وظایف مشخصی هستند و این نهادها در کلیه حوزه‌های قضایی استان‌ها و شهرستان‌ها نیز وجود دارند.

یکی از نهادهای قضایی بسیار پرمراجعه کشور، دادسراها هستند که تعقیب متهم، کشف جرم، انجام تحقیقات مقدماتی و تکمیل و ارسال پرونده به دادگاه کیفری، بعد از صدور برخی از قرارها، از وظایف آن‌ها در هر حوزه قضایی محسوب می‌شود.

مانند سایر نهادهای دولتی در سطح کشور، دادسراها نیز دارای سلسله مراتب مقامات هستند و با توجه به سلسله مراتب این مقامات، هر یک از آن‌ها، دارای شرح وظایف و تکلیف متنوع و مشخصی می‌باشند.

نوشته های مشابه

  • – بررسی وظایف بازپرس در نظام کیفری ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
  • – دادگاه صالح برای رسیدگی به دعاوی و اختلاف مالی یا غیر مالی ۱۴۰۱/۰۳/۲۰

از جمله اشخاص، در سلسله مراتب مقامات قضایی دادسرا، قاضی تحقیقات پرونده یا همان بازپرس در دادسرا است که قانونگذار شرح وظایف مخصوصی را برای این افراد در نظر گرفته است.

در این مقاله، تلاش می‌کنیم به این پرسش پاسخ دهیم که بازپرس یا قاضی پرونده در دادسرا چه شخصی است؟

بعد از آن در خصوص وظایف بازپرس، با توجه به قانون آیین دادرسی کیفری، توضیحات لازم را ارائه می‌نماییم و در خصوص اینکه چه تفاوت‌هایی بین بازپرس و قاضی و دادیار وجود دارد، توضیحات لازم را ارائه خواهیم داد.

وظایف قانونی بازپرس پرونده

بازپرس کیست؟ درباره بازپرس پرونده

بازپرس یا قاضی تحقیق شخصی است که در دادسرا، وظیفه انجام تحقیقات مقدماتی در خصوص وقوع جرم بر عهده او می‌باشد. برای درک درست‌تر از معنی بازپرس، نیاز است تحقیقات مقدماتی نیز تعریف گردد.

تحقیقات مقدماتی، در واقع مجموعه اقدامات قانونی به شمار می‌آید که از سوی بازپرس پرونده یا دیگر مقامات قضائی دادسرا همچون دادیار یا دادستان، برای: حفظ آثار و علائم وقوع جرم، جمع آوری ادله و مستندات وقوع جرم، شناسایی، تعقیب یافتن و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم انجام می‌گردد.

با توجه به موارد ذکر شده بازپرس در مقام قاضی تحقیق، موظف خواهد بود هر شواهد یا ادله‌ای که در راستای گناه‌کاری یا بی‌گناهی متهم شناسای می‌گردد را در کمال بی‌طرفی جمع آوری نموده و تحقیقات لازم را به انجام برساند.

بازپرس در دادسرا استقلال عمل داشته و دادستان به هیچ عنوان حق مداخله در امر تحقیق و شرح وظایف بازپرس را نخواهد داشت. بازپرس به عنوان یک مقام تحقیق در دادسراها، دارای تکالیف و وظایفی است که این وظایف به شرح ذیل خواهد بود:

  1. شروع مقدمات تحقیقات اولیه از سوی بازپرس در دادسرا، منوط به ارجاع پرونده از سوی دادستان خواهد بود. البته در صورتی که خود بازپرس، ناظر وقوع جرم باشد، تحقیقات را شروع خواهد کرد و مراتب را فورا به اطلاع دادستان می‌رساند و چنانچه دادستان آن پرونده را مجددا به بازپرس ارجاع داد، موظف خواهد بود، تحقیقات را ادامه دهد.
  2. تحقیقات مقدماتی هر جرمی به صورت کاملا محرمانه صورت خواهد گرفت، مگر در موضوعاتی که قانون به صورت دیگری مقرر نماید. کلیه اشخاصی که در هنگام یا در جریان تحقیقات مقدماتی حاضر هستند و یکی از آن‌ها شخص بازپرس پرونده است، وظیفه دارند این اسرار به هر نحو ممکن حفظ نمایند و در صورت هرگونه تخلف در این زمینه، به مجازات جرم افشای اسرار شغلی و حرفه‌ای محکوم خواهند شد.
  3. بازپرس باید در حدود اختیارات قانونی و در کمال بی طرفی، تحقیقات لازم را در خصوص پرونده انجام داده و در کشف اوضاع و احوالی که به ضرر یا نفع متهم است، تفاوتی قائل نشود.
  4. بازپرس موظف است تحقیقات مقدماتی جرم صورت گرفته را به نحو مستمر و به سرعت انجام داده و حتی ایام تعطیل نیز نباید مانعی برای انجام آن گردد.
  5. بازپرس موظف خواهد بود، برای جلوگیری از امحا و از بین رفتن آثار و علائم وقوع جرم، اقدامات اساسی و فوری را به عمل آورد و در بدست آوردن و جمع آوری ادله وقوع جرم، تاخیر ننماید.
  6. بازپرس مکلف است، شخصاً تحقیقات و اقدامات لازم را جهت جمع آوری ادله وقوع جرم به عمل آورد، ولی بازپرس قادر خواهد بود به غیر از جرایم مهم که در ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری به آن اشاره شده است، تحقیق از شهود و مطلعان، تفتیش، جمع‌آوری اطلاعات و ادله وقوع جرم و یا هر اقدام قانونی دیگری را که برای کشف جرم لازم بداند، پس از دادن تعلیمات لازم به ضابطان دادگستری ارجاع دهد که در این شرایط، با نظارت کامل، در صورتی که تکمیل آن‌ها را لازم بداند، تصمیم مقتضی را به عمل خواهد آورد.
  7. بازپرس موظف است در شرایطی که دسترسی به اطلاعات فردی شاکی یا بزه‏‌دیده، از قبیل نام و نام خانوادگی، نشانی و شماره تلفن او، احتمال تهدید و خطر جدی را علیه حیثیت بزه‏ دیده و تمامیت جسمانی او به همراه داشته باشد، تدابیر لازم را برای جلوگیری از دسترسی به این اطلاعات اتخاذ نماید.

این امر نیز در مرحله رسیدگی در دادگاه و به تشخیص رئیس شعبه رسیدگی‌کننده و با رعایت مصالح شاکی یا بزه‏‌دیده اعمال خواهد شد. بازپرس مکلف است برای کشف حقیقت هر اقدامی که مورد نیاز است را به انجام برساند.

ارجاع موضوع شکایت به کارشناسی، احضار متهم و انجام تحقیقات برابر قانون، صادر کردن قرار تامین مناسب مثل قرار بازداشت موقت که از قرار‌های مهم محسوب می‌گردد، از جمله اقداماتی است که بازپرس قادر به انجام آن‌ها خواهد بود.

اختیارات بازپرس

وظایف بازپرس چیست؟

بازپرس از انجام چه اعمالی برابر قانون ممنوع شده است؟ انجام برخی اقدامات از سوی بازپرس به عنوان مقام تحقیق دادسرا، ممنوع بوده و نباید آن‌ها را انجام دهد. این اعمال عبارت‌اند از:

  1. بازپرس نمی‌تواند به عذر یا بهانه آن‌که متهم مخفی شده، معین نیست و یا دسترسی به او دشوار است، تحقیقات خود را در موضوع مربوطه متوقف نماید.
  2. هرگونه تحقیق و انجام تعقیب در جرائم منافی عفت طبق قانون ممنوع است و پرسش از هیچ شخصی در این خصوص مجاز تلقی نشده است، مگر در موضوعاتی که جرم در مرئی و منظر عموم مردم واقع شده باشد و یا دارای شاکی بوده یا به عنف یا سازمان‌یافته رخ داده باشد که در این شرایط، تحقیق و تعقیب صرفا در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضائی یعنی خود شخص بازپرس انجام می‌شود نه ضابطان قضایی.
  3. قلم‌خوردگی، تراشیدن کلمات و نوشتن بین سطور در اوراق بازجویی و تحقیقات، توسط مقامات قضایی دادسرا ممنوع است. در صورتی که یک یا چند کلمه به محتویات اوراق بازجویی اضافه گردد باید بر روی آن خط نازکی کشیده شده و این موضوع قید شود و بازپرس و فردی که تحقیق از او انجام می‌شود، آن اصلاحات را تایید و امضاء کنند. همچنین در صورتی که یک یا چند کلمه از قلم افتاده باشد و در حاشیه صورتجلسه نوشته شود، افراد مذکور باید زیر تمام آن‌ها را امضاء نمایند.
  4. بازپرس نباید بدون انجام اقدامات قانونی و تعیین تکلیف نسبت به پرونده‌های متهمین در بازداشت، به مرخصی برود و یا او را به ماموریت بفرستند و یا انتقالی بگیرد. وی باید قبل از این موارد نسبت به پرونده افراد بازداشت شده، اقدامات قانونی را به انجام برساند.

حوزه ماموریت بازپرس

بازپرس در حوزه قضایی محل ماموریت خود، با رعایت قوانین به انجام وظیفه مشغول خواهد شد و چنانچه جهات قانونی برای رسیدگی به جرم وجود داشته باشد، در موارد زیر شروع به تحقیقات لازم خواهد کرد:

  • جرم در حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس واقع شده باشد.
  • جرم در حوزه قضایی دیگری واقع شده، اما در حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس کشف شده و یا متهم در آن حوزه دستگیر شده باشد.
  • جرم در حوزه قضایی دیگری واقع شده باشد، اما مظنون به ارتکاب جرم یا متهم در حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس مقیم و دارای محل سکونت باشد.

پس اگر جرم خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس به وقوع پیوسته باشد، اما در حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس کشف گردد یا مرتکب در آن حوزه دستگیر گردد، بازپرس اقدامات و تحقیقات خود را آغاز خواهد کرد و در صورت لزوم، قرار تامین نیز صادر خواهد شد.

در صورتی که قرار صادره منتهی به بازداشت متهم گردد، پس از رسیدگی به اعتراض او در دادگاه کیفری که بازپرس در معیت آن انجام وظیفه می‌نماید، با صدور قرار عدم صلاحیت، پرونده را به همراه متهم، حداکثر ظرف 48 ساعت، به دادسرای محل وقوع جرم روانه خواهند کرد.

تحقیقات بازپرس

در صورت نبود بازپرس در دادسرا یا حوزه قضایی تکلیف چیست؟

همان‌طور که ذکر شد، تحقیقات مقدماتی همه جرایم بر عهده بازپرس گذاشته شده است، اما ممکن است بازپرس در یک حوزه قضایی یا محل ماموریت خود حاضر نباشد و یا به عللی موفق به انجام این کار نگردد.

در این شرایط، دادرس دادگاه، البته به تقاضای دادستان و با تعیین رئیس حوزه قضایی، وظیفه بازپرس را فقط تا هنگام باقی ماندن وضع مذکور انجام خواهد داد.

همچنین گاهی در جریان تحقیقات صورت گرفته از سوی بازپرس مواردی پیش خواهد آمد که بازپرس نیازمند مرخصی یا رفتن به ماموریت می‌گردد.

در این شرایط بازپرس باید قبل از گرفتن مرخصی یا رفتن به ماموریت یا انتقال و مانند این‌ها، در خصوص پرونده‌هایی که متهمان آن‌ها در بازداشت هستند، اقدام قانونی لازم را انجام دهد و اگر امکان آزادی زندانی به هر علت میسر نشود، مراتب را به طور کتبی به دادستان اعلام نماید.

در صورتی که عملی جرم نباشد بازپرس پرونده چه تکالیفی دارد؟

برابر با قانون در صورتی که عمل ارتکابی متهم عنوان مجرمانه نداشته باشد و پس از تحقیقات صورت گرفته از ناحیه بازپرس نتواند آن عمل را با یکی از عناوین مجرمانه قانون مجازات اسلامی یا سایر قوانین کیفری دیگر تطبیق دهد.

و همچنین ادله بدست آمده بر این موضوع تاکید داشته باشد که متهم، مرتکب جرمی نگردیده است، یا ادله بدست آمده برای متهم کردن آن شخص کافی نباشد، در این شرایط بازپرس مکلف به صدور قرار منع تعقیب در آن پرونده خواهد بود.

اگر بازپرس در هنگام تحقیق جرم دیگری را کشف نماید، چه وظایفی دارد؟

هرگاه بازپرس در هنگام تحقیقات مقدماتی، جرم دیگری را کشف نماید که با جرم اول ارتباطی نداشته باشد و حتی بدون طرح شکایت شاکی نیز قابل تعقیب قضایی باشد، باید اقدامات لازم را طبق قانون برای حفظ آثار و علائم وقوع جرم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم انجام دهد و همزمان مراتب را به دادستان اطلاع دهد، در صورت ارجاع دادستان، بازپرس مکلف است تحقیقات را ادامه داده و مراتب را رسیدگی نماید.

حال در صورتی که جرم کشف شده از جرائمی باشد که صرفا با شکایت شاکی قابل تعقیب قضایی است، مراتب در صورت امکان، توسط دادستان به اطلاع بزه‏‌دیده خواهد رسید تا تصمیم خود را جهت تعیین تکلیف موضوع به عمل آورد.

مقام بازپرس با قاضی چه تفاوتی دارد؟

آن‌گونه که اشاره شد بازپرس در مرحله تحقیقات مقدماتی در دادسرا، وظیفه تحقیق در خصوص وقوع یا عدم وقوع جرم را بر عهده دارد. اما قاضی دادگاه وظیفه‌اش انجام تحقیقات اولیه جرم نیست.

بلکه قاضی با بررسی تحقیقات صورت گرفته از ناحیه دادسرا که توسط بازپرس به عمل می‌آید، بررسی‌های خود را انجام و در نهایت اقدام به صدور رای خواهد کرد. قاضی در دادگاه مشغول به انجام وظایف است و بازپرس در دادسرا به وظایف خود عمل خواهد کرد.

از دیگر تفاوت‌های مقام قاضی با بازپرس، این است که هر چند وظیفه‌ هر دوی آن‌ها به عنوان یک مقام قضایی کیفری، کشف جرم و جلوگیری از تضییع حقوق مردم است، اما قاضی دادگاه از نظر جایگاه سازمانی نسبت به بازپرس دادسرا از درجه قضایی بالاتری برخوردار است.

پس باید گفت مقامی که توانایی صدور رای را دارد قاضی پرونده است و بازپرس دادسرا هیچ‌گاه اقدام به صدور رای نخواهد کرد و نمی‌تواند مجازات جرمی را تعیین کند، هر چند که به اطلاعات آن موضوع نیز کاملا واقف باشد.

پس در واقع بازپرس قرارهای مشخصی را صادر می‌نماید . قرارهایی همچون قرار جلب به دادرسی، قرار منع تعقیب متهم قرار موقوفی تعقیب، قرار ترک تعقیب و غیره. اما قرارهای صادر شده از سوی بازپرس، باید به تایید دادستان نیز برسد تا برای رسیدگی نهایی، به دادگاه کیفری فرستاده شود و در نهایت این قاضی دادگاه کیفری است که حکم نهایی را در خصوص پرونده‌ها صادر خواهد کرد.

بازپرس جرائم رایانه‌ای

مقام بازپرس با دادیار چه تفاوتی دارد؟

قضات تازه‌کاری که تحت نظارت و تعلیمات دادستان در دادسرا به انجام وظایف محوله مشغول هستند، دادیار نام دارند. دادیارها انواع مختلفی دارند و ممکن است وظایف مختلفی را انجام دهند.

تفاوت بازپرس با دادیار در این است که هرچند دادیار نیز تحقیقات مقدماتی در خصوص اتهامات مطرح شده را انجام داده و تصمیمات خود را به صورت قرار ارائه خواهد کرد، اما چنانچه اختلاف‌نظری با دادستان داشته باشد باید تابع نظر دادستان باشد.

در حالی که اگر بازپرس و دادستان اختلاف‌نظری داشته باشند، دادگاه مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس است.

تفاوت دیگر اینکه در برخی از جرایم مهم مانند اعدام تا قصاص نفس یا قصاص عضو و غیره که بعد از دادسرا، دادگاه کیفری صالح باید به آن رسیدگی نماید، صرفا بازپرس اجازه تحقیقات مقدماتی را بر عهده داشته و دادیار صلاحیتی در این حیطه نخواهد داشت.

مزایای استفاده از خدمات وکیل دادگستری در دادگاه‌های کیفری

موارد ذکرشده جزو عناوین بسیار کوچک و جزیی در مباحث کیفری است که به نوبه خود دارای پیچیدگی‌های خاصی است.

اگر می‌خواهید شکایت شما در محاکم قضایی کشور با سرعت بیشتری پیش برود و به نتیجه مطلوبی برسد و در نهایت حقوق از دست رفته‌ خود را به دست آورید، حتما با یک وکیل مجرب مسائل کیفری مشورت کنید.

بسیاری از مسائل کیفری شاید از دید شما کاملا عادی جلوه کند ولی برعکس، از منظر و دیدگاه یک وکیل با تجربه، بسیار مهم بوده و ممکن است در محکومیت فروشنده خودروی معیوب، تاثیرگذار باشند.

یک وکیل باتجربه و صادق قادر است شما را در خصوص موارد یاد شده، به دقت راهنمایی نماید و مسیر شکایت شما را اعم از مسیر حقوقی یا کیفری آن، تعیین نماید.

از مهم‌ترین مزایای استفاده از خدمات وکلا و مشاوران سامانه حقوقی یاسا: صرفه‌جویی در وقت و هزینه، رهایی از رفت و آمدهای متوالی، وقت‌گیر، چالش‌برانگیز و استرس‌زا به دادگاه، رسیدن به نتیجه دلخواه در کمترین زمان ممکن، تامین و حفظ حق و حقوق موکل در پروسه رسیدگی به دعاوی مذکور خواهد بود.

همچنین وکلای دادگستری متخصص قادرند بررسی نمایند که آیا ادله و مدارک کافی برای اثبات شکایت، از سوی شما ارائه شده است یا خیر؟ علاوه بر آن، وکلای مجرب و متخصص قادرند نتیجه احتمالی شکایت شما را تا حدودی پیش‌بینی نمایند و در روند رسیدگی و تسریع آن، نقش موثر و مثبتی ایفا کنند.

بازپرس پرونده یاسا

ارائه خدمات تخصصی حقوقی توسط سامانه حقوقی یاسا

اگر در خصوص تنظیم شکایت تخصصی نیاز به مشاوره حقوقی دارید یا قصد دارید تمام فرآیند احقاق حق خود را برعهده کارشناسان و وکلای متخصص قرار دهید، ما بهترین امکان برای شما را استفاده از خدمات بسیار متنوع سامانه حقوقی یاسا می‌دانیم.

متاسفانه بیشتر افراد جامعه ما که با مشکل حقوقی مواجه می‌شوند، در ابتدا برای رفع معضل خود به وکیل دادگستری مراجعه نمی‌کنند و همین موضوع تبعات جبران‌ناپذیری را برایشان به دنبال خواهد داشت.

اخذ وکیل در موضوعات کیفری، می‌تواند کمک بسیار زیادی به شاکی پرونده نماید. اما اگر به علل مختلفی امکان دسترسی شما به وکیل دادگستری وجود ندارد، در این شرایط استفاده از خدمات مشاوره حقوقی، گزینه بسیار مناسبی برای شما خواهد بود.

مشاوره حقوقی از جهات مختلفی می‌تواند مزیت‌های بسیار زیادی برایتان داشته باشد که در کمترین حالت، اطلاعات حقوقی شما را در خصوص مورد مربوطه، افزایش خواهد داد.

همچنین مطالعه محتواهای حقوقی تنظیم شده از سوی وکلا و کارشناسان مجرب حقوقی این سامانه، می‌تواند بسیاری از مشکلات حقوقی شما را مرتفع نماید.

سامانه حقوقی یاسا با بهره‌مندی از کارشناسان و مشاوران حقوقی و وکلای مجرب و متخصص آماده خدمات‌رسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده و سایر مسائل حقوقی است.

لازم به ذکر است که این سایت حقوقی علاوه بر ارائه مشاوره‌های حقوقی تخصصی، در زمینه تهیه و تنظیم انواع اوراق قضایی مثل شکواییه، دادخواست، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و مانند آن نیز خدمات رسانی می‌نماید.

در هر صورت اگر به مشاوره حقوقی نیاز پیدا کردید و یا قصد تنظیم شکوائیه، دادخواست، و سایر اوراق قضایی را داشتید، قبل از هر اقدام حقوقی به سامانه یاسا مراجعه کنید و از خدمات متنوع این سامانه بهره‌مند شوید.

سوالات متداول

بازپرس کیست؟

بازپرس یا قاضی تحقیق شخصی است که در دادسرا، وظیفه انجام تحقیقات مقدماتی در خصوص وقوع جرم بر عهده او می‌باشد.

بازپرس پرونده در مقام قاضی تحقیق، موظف خواهد بود هر شواهد یا ادله‌ای که در راستای گناه‌کاری یا بی‌گناهی متهم شناسای می‌گردد را در کمال بی‌طرفی جمع آوری نموده و تحقیقات لازم را به انجام برساند.

بازپرس با وقوع کدام جرایم حق ورود و مداخله دارد و می‌تواند تحقیقات خود را آغاز کند؟

بازپرس در حوزه قضایی محل ماموریت خود، با رعایت قوانین به انجام وظیفه مشغول خواهد شد و در صورتی که جرم در حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس واقع شده باشد و یا جرم در حوزه قضایی دیگری واقع شده، اما در حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس کشف شده باشد و یا متهم در آن حوزه دستگیر شده باشد و یا جرم در حوزه قضایی دیگری واقع شده باشد، اما مظنون به ارتکاب جرم یا متهم در حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس مقیم باشد، بازپرس کار خود را شروع خواهد کرد.

اگر بازپرس در هنگام تحقیق جرم دیگری را کشف کند، چه وظایفی دارد؟

هرگاه بازپرس در هنگام تحقیقات مقدماتی، جرم دیگری را کشف نماید که با جرم اول ارتباطی نداشته باشد و حتی بدون طرح شکایت شاکی نیز قابل تعقیب قضایی باشد، باید اقدامات لازم را طبق قانون برای حفظ آثار و علائم وقوع جرم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم انجام دهد و همزمان مراتب را به دادستان اطلاع دهد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵ از مجموع ۱ رای برچسب هابازپرس پرونده قضایی دادسرا

حضانت فرزند دختر و پسر چگونه است؟

راهنمای مقاله

  • حضانت فرزند چیست؟
    • شرایط حضانت فرزند
    • حضانت فرزندان در طلاق توافقی
    • حضانت فرزند دختر و پسر بعد از بلوغ
    • حضانت فرزند در اسلام
  • مواد مربوط به حضانت در قانون مدنی
    • حضانت فرزند بعد از فوت پدر
    • منع قانونی ملاقات با فرزند
    • نحوه گرفتن حضانت فرزند توسط مادر
    • نفقه در حضانت فرزند توسط مادر
    • حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر
    • مزایای اخذ حضانت فرزند
    • مدارک لازم برای گرفتن حضانت
  • وکیل حضانت فرزند
    • ویژگی‌های وکیل متخصص حضانت فرزند
    • وکیل حضانت در یاسا

حضانت فرزند یکی از مسائلی است که زوجین هنگام طلاق با آن درگیری بیشتری پیدا می‌کنند و معمولا هر دوی آن‌ها تمایل به گرفتن حضانت دارند. این مسئله در حقوق ما مورد بررسی قرار گرفته و همچنین در فقه شیعی درباره این مسئله بیاناتی اعلام گردیده است.

حضانت فرزند چیست؟

در حالت کلی به نگهداری و سرپرستی از طفل توسط پدر و مادر وی حضانت می‌گویند. در مفهوم عامه به آن حق حضانت گفته می‌شود اما با توجه به مفاد قانون مدنی متوجه می‌شویم که این یک حق و تکلیف است که قانونگذار بر عهده والدین قرار داده است.

اگر بخواهیم این کلمه را ریشه‌یابی کنیم باید بیان نماییم که حضانت از “حضن” گرفته شده است و در لغت به معنای بغل گرفتن کودک، پرورش دادن و پروریدن وی می‌باشد.

در اصطلاح نیز حضانت عبارت است از حمایت جسمی و عاطفی از کودک و نگهداری از او توسط اشخاصی که با توجه به قانون برای این کار در نظر گرفته شده‌اند و مناسب آن هستند.

شرایط حضانت فرزند

با توجه به اینکه برعهده گرفتن حضانت یکی از بزرگترین مسائلی است که بر رشد و تربیت کودک تاثیر می‌گذارد، انتخاب فرد مناسب برای انجام این وظیفه نیز بسیار حائز اهمیت است و باید با دقت فراوانی صورت بگیرد.

نوشته های مشابه

  • – حضانت و قیمومت فرزند با کیست؟ ۱۴۰۱/۰۲/۲۶
  • – بررسی حضانت فرزند توسط مادر ۱۴۰۱/۰۲/۲۶

با توجه به قوانین مربوط به حضانت در جمهوری اسلامی، حضانت فرزند تا 7 سالگی برعهده مادر و پس از آن برعهده پدر می‌باشد. این قانون در رابطه با دختر و پسر یکسان است و اینگونه نیست که در رابطه با سن حضانت و شرایط آن به صورت کلی تفاوتی وجود داشته باشد.

در رابطه با جزئیات قابل بیان است که از هفت سالگی تا سنین بالاتر حضانت دارای شرایط متفاوتی می‌شود که در ادامه به تفصیل توضیح می‌دهیم و به‌ طور کامل بررسی می‌کنیم.

حضانت فرزندان در طلاق توافقی

در رابطه با حضانت، لازم به ذکر است که دادگاه موظف است که درباره آن تصمیم‌گیری نماید و این تصمیم در طلاق‌های گوناگون متفاوت می‌باشد.

برای مثال در طلاق توافقی زوجین می‌توانند درباره تمام مسائل مربوط به حضانت اعم از اینکه چه کسی کودک را نگه دارد و ملاقات کودک با پدر و مادر خود چند بار در هفته باشد، توافق کنند.

این توافق بسیار مهم است و از بروز مشکلات احتمالی آینده جلوگیری می‌کند. بنابراین بهتر است که زوجین توافق خود را به دادگاه اعلام نموده تا با توجه به آن عمل کنند و هرگونه تخطی از این توافق ضمانت اجرا به همراه دارد.

حضانت فرزند دختر

حضانت فرزند دختر و پسر بعد از بلوغ

همانطور که بیان شد، حضانت فرزندانی که والدین آن‌ها پیش از سن بلوغ آن‌ها اقدام به طلاق و جدا شدن از یکدیگر نمایند تا هفت سالگی به عهده مادر و پس از آن برعهده پدر می‌باشد.

اما نکته‌ای که در اینجا وجود دارد این است که این حضانت فرزندان پس از رسیدن به سن بلوغ وارد کرحله جدیدی می‌شود و شرایط متفاوتی را دارا می‌شود و قواعد خاص خود را دارد.

حضانت فرزند دختر و پسر بعد از بلوغ به انتخاب خودشان می‌باشد. به این منظور که دختران پس از 9 سالگی و پسران پس از 15 سالگی مخیر هستند که فرد موردنظر خود را برای ادامه زندگی با وی انتخاب نمایند.

حضانت فرزند در اسلام

تمامی این قواعد و قوانینی که در رابطه با حضانت فرزند پس از طلاق وجود دارند از فقه شیعی اقتباس گردیده‌اند. با توجه به آیات و روایات، شیر دادن به فرزند و نگاهداری از وی تا دو سالگی برعهده مادر است و پس از آن پدر موظف است که خوراک و پوشاک وی را تهیه نماید.

در حالت کلی این حضانت در قواعد اسلامی به‌ معنای اولویت در نگهداری از فرزند است و به‌ گونه‌ای نیست که بگوییم حتما باید این اتفاق بیوفتد و حضانت فرزند را پدر برعهده بگیرد.

با این وجود در قانون مدنی و قوانین دیگر حق حضانت فرزند به پدر اعطا گردیده و معمولا مادر با سختی و دوندگی فراوان می‌تواند رضایت پدر را به‌ دست آورده و حضانت فرزند خود را عهده‌دار شود.

مواد مربوط به حضانت در قانون مدنی

قانون‌گذار در قانون مدنی به مسئله حضانت توجه زیادی داشته است و مواد مختلفی را در رابطه با این موضوع پیش‌بینی کرده است. بنابراین می‌توان بیان نمود که تقریبا تمامی مسائل مربوط به حضانت در این قانون آمده و مورد بررسی قرار گرفته است.

در ادامه مواد مربوط به حضانت فرزند را بررسی می‌نماییم:

  • ماده 1168: نگاهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است.
  • ماده 1169: برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می‌کنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است.

تبصره: بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف، حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می‌باشد. (اصلاحی ۸/۹/۱۳۸۲ مجمع تشخیص نظام)

  • ماده 1170: اگر مادر در مدتی که حضانت طفل با او است مبتلا به جنون شود یا به دیگری شوهر کند حق حضانت با پدر خواهد بود.
  • ماده 1171: در صورت فوت یکی از ابوین حضانت طفل با آن که زنده است خواهد بود هر چند متوفی پدر طفل بوده و برای او قیم معین کرده باشد.
  • ماده 1172: هیچ یک از ابوین حق ندارند در مدتی که حضانت طفل به عهده‌ی آن‌هاست از نگاهداری او امتناع کنند، در صورت امتناع یکی از ابوین، حاکم باید به تقاضای دیگری یا تقاضای قیم یا یکی از اقربا و یا به تقاضای مدعی‌العموم، نگاهداری طفل را به هر یک از ابوین که حضانت به عهده‌ اوست الزام کند و در صورتی که الزام ممکن یا مؤثر نباشد حضانت را به خرج پدر و هر گاه پدر فوت شده باشد به خرج مادر تأمین کند.
  • ماده 1173: هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می‌تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضاییه تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند.

موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است:

  1. اعتیاد زیان‌آور به الکل، مواد مخدر و قمار
  2. اشتهار به فساد اخلاق و فحش
  3. ابتلا به بیماری‌های روانی با تشخیص پزشکی قانونی
  4. سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضداخلاقی مانند فساد و فحشا، تکدی‌گری و قاچاق
  5. تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف
  • ماده 1174: در صورتی که به علت طلاق یا به هر جهت دیگر ابوین طفل در یک منزل سکونت نداشته باشند هر یک از ابوین که طفل تحت حضانت او نمی‌باشد حق ملاقات طفل خود را دارد تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزئیات مربوطه به آن‌ها در صورت اختلاف بین ابوین با محکمه است.
  • ماده 1175: طفل را نمی‌توان از ابوین و یا از پدر و یا از مادری که حضانت با اوست گرفت مگر در صورت وجود علت قانونی.
  • ماده 632: اگر کسی از دادن طفلی که به او سپرده شده است در موقع مطالبه‌ اشخاصی که قانوناً حق مطالبه دارند امتناع کند به مجازات از سه ماه تا شش ماه حبس یا به جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار تا سه میلیون ریال محکوم خواهد شد.

دعوی حضانت فرزند

حضانت فرزند بعد از فوت پدر

در رابطه با حضانت فرزند پس از فوت پدر، باید بیان نماییم که اولویت برعهده گرفتن حضانت با مادر است و وی می‌تواند به‌ طور کامل نگهداری از فرزند را انجام دهد.

اما پرسشی که پیش می‌آید این است که اگر مادر وی نیز فوت کند در این صورت وضعیت حضانت چگونه است و چه کسی آن را عهده‌دار می‌شود؟ در پاسخ باید بیان نماییم که جد پدری دارای اولویت هستند و پس از مادر حضانت فرزند را برعهده می‌گیرند.

اگر فرزند دارای جد پدری نباشد اقرباء او به ترتیب از نزدیک‌ترین‌ها حضانت وی را برعهده می‌گیرند.

منع قانونی ملاقات با فرزند

منع ملاقات فرزند تحت حضانت توسط فرد عهده‌دار حضانت، قانونی است و با ارائه دادخواست ملاقات به دادگاه امکان‌پذیر می‌گردد.

بنابراین اگر فردی که حضانت فرزند را عهده‌دار نیست بتواند از طریق دادگاه اجازه ملاقات با فرزند را بگیرد، می‌تواند آن را در یک مکان با حضور ناظر انجام دهد.

لازم به ذکر است که اگر مادر یا پدر صلاحیت ملاقات با فرزند را نداشته باشند و مثلا معتاد باشند یا به هر دلیلی منع ملاقات برای آن‌ها وجود داشته باشد، این منع قانونی می‌شود و در صورت عدم اجرا، ضمانت اجرا بر آن حاکم می‌شود.

نحوه گرفتن حضانت فرزند توسط مادر

در حالت کلی با توجه به چیزهایی که تا الان بیان نمودیم، حضانت فرزند پس از طلاق بر اساس مصلحت او به پدر یا مادرش سپرده می‌شود اما در اصل اولویت با پدر برای عهده‌دار شدن حضانت می‌باشد.

مادر می‌تواند دادخواست خود را به دادگاه ارائه نماید تا پس از انجام بررسی‌ها، درصورتی که صلاحیت مادر برای دارا شدن حضانت بیشتر بود، این وظیفه را عهده‌دار شود.

مادر همچنین می‌تواند مشکلات و عدم صلاحیت پدر برای نگهداری از فرزند را ثابت نماید و دلایل و مدارک را به دادگاه ارائه کند. اگر هرکدام از شرایط موجود در ماده 1173 قانون مدنی احراز گردد، حضانت دیگر برعهده پدر نخواهد بود و براساس اولویت به مادر سپرده می‌شود.

نفقه در حضانت فرزند توسط مادر

با توجه به اینکه فرزند و همسر واجب‌النفقه هستند، می‌توان بیان نمود که این واجب‌النفقه بودن پس از طلاق از زن ساقط می‌شود اما در رابطه با فرزندان اینگونه نیست و به شکل گذشته ادامه پیدا می‌کند.

بنابراین در صورتی که حضانت فرزند برعهده پدر باشد باید به وی نفقه پرداخت کند و نیازهای متعارف و دیگر موارد مربوط به مواد قانونی را برای وی فراهم نماید. این وضعیت در رابطه با زمانی که فرزند با مادر خود زندگی می‌کند و حضانت وی برعهده مادر است نیز به همین صورت می‌باشد.

نتیجه اینکه حضانت فرزند و اینکه چه کسی عهده‌دار آن است حائز اهمیت نیست و در هر صورت خرج زندگی فرزند با پدر خود می‌باشد و باید به‌ صورت ماهیانه مبلغی را به وی اعطا نماید.

دادگاه خانواده حضانت فرزند

حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر

در قسمت مواد قانونی مربوط به حضانت فرزند مشاهده کردیم که در ماده 1170 قانون مدنی در رابطه با حضانت فرزند پس از ازدواج مجدد مادر آمده است و آن را بررسی می‌کنیم.

اگر مادر موفق شود که پس از طلاق و جدایی از همسر خود حضانت فرزند را عهده‌دار شود، این حق برای وی مطلق نیست و شروطی در این باره وجود دارد و با توجه به این ماده، جنون و ازدواج مجدد از شروط آن است.

با توجه به این مسئله، اگر مادر مجددا ازدواج کند حق حضانت به پدر تعلق می‌گیرد و دیگر برعهده مادر نیست اما می‌تواند با حکم دادگاه یا توافق طرفین، فرزند خود را ملاقات نماید.

مزایای اخذ حضانت فرزند

در رابطه با اخذ حضانت فرزند باید بگوییم که معمولا تمام پدرها و مادرها در پی آن هستند و گرفتن آن برایشان مطلوب تلقی می‌شود. این موضوع در رابطه با اخذ حضانت توسط مادر نمود بیشتری پیدا می‌کند.

به همین منظور بسیاری از مادران پس از طلاق به‌ دلیل وجود روابط عاطفی میان خود و فرزندانشان برای اخذ حق حضانت تلاش می‌کنند و سعی می‌کنند که رابطه عاطفی خود و فرزندشان را رو به انحطاط نبرند.

بزرگترین مزیت اخذ حضانت فرزند این است که پدر یا مادر که حضانت را اخذ می‌کند می‌داند که با تربیت فرزند به بهترین شکل ممکن؛ حتی‌الامکان از بروز مشکلات عاطفی و روحی روانی در فرزند جلوگیری می‌نماید.

مدارک لازم برای گرفتن حضانت

برای گرفتن حضانت فرزند نیاز است که مدارکی به دادگاه اعطا گردد که با استفاده از آن‌ها درخواست اخذ حضانت ثبت گردد.

  • مدارک موردنیاز در ادامه آمده است:
  • تصویر مصدق شناسنامه (اختیاری)
  • تصویر مصدق سند طلاق (اختیاری)
  • تصویر مصدق سند ازدواج (اختیاری)
  • درنهایت شایان ذکر است که به همراه داشتن و ارائه کارت ملی جهت احراز هویت و کارت عابر بانک جهت پرداخت هزینه دادرسی الزامی است.

در صورت عدم به همراه داشتن و وجود مدارک اختیاری مذکور، می‌توانید یکی از مواردی که در ادامه آمده است را جایگزین نمایید:

  • اتیان سوگند
  • تحقیقات محلی
  • شماره پرونده استنادی
  • شهادت شهود و مطلعین
  • درخواست استعلام
  • استعلام نظر پزشکی قانونی
  • درخواست جلب نظر کارشناس
  • سایر دلایل و منضمات

حضانت فرزند یاسا

وکیل حضانت فرزند

حضانت فرزند و اخذ آن به‌ خصوص توسط مادر دارای مشکلات گوناگونی می‌باشد و برای اخذ آن لازم است که یک فرد خبره و آگاه به قوانین و مقررات اقدام نماید.

بنابراین درست است که هر شخصی می‌تواند به تنهایی برای اخذ حضانت اقدام کند اما لازم است بدانید که اقدام به‌ صورت فردی و بدون دارا بودن اطلاعات دقیق و تخصصی در رابطه با این مسئله باعث می‌شود که ارائه دادخواست با کیفیت مدنظر همراه نباشد.

بهره‌گیری از کمک یک وکیل و حقوق‌دان خبره باعث می‌شود که با ادله اثباتی محکم برای عدم صلاحیت پدر یا مادر در نگهداری فرزند و همچنین مدارک دقیق و لازم دادخواست خود را به دادگاه ارائه داده و حق حضانت را دریافت نمایید.

بنابراین بهتر است که برای تسریع روند دادرسی و اخذ رای مثبت دادگاه، از مشاوره‌ها و کمک یک وکیل خبره و حقوق‌دان کمک بگیرید. به همین منظور می‌توانید از وکلا و مشاورین یاسا استفاده نمایید و مشاوره دریافت کنید.

ویژگی‌های وکیل متخصص حضانت فرزند

وکیل تخصصی حضانت فرزند دارای چند ویژگی بارز است که می‌توانید در انتخاب وکیل خود به آن دقت نمایید. در حالت کلی یک وکیل متخصص و آگاه، به تمامی قوانین و مقررات موضوع مربوطه و همچنین تغییرات آن‌ها اشراف دارد.

وکیل دارای مهارت، همواره در پی این است که مسائل را پیگیری نماید و از هیچ تلاشی برای تسریع روند رسیدگی به پرونده دریغ نمی‌کند.

وکلای متخصص معمولا دارای تجربیات فراوانی در همان زمینه‌ها هستند و پرونده‌های گوناگون و مشابه آن‌ها را حل کرده‌اند. بنابراین می‌توانید این ویژگی‌ها و ویژگی‌های دیگر را بررسی نمایید و درصورتی‌که فرد موردنظر خود را پیدا کردید، با خیال راحت رسیدگی به پرونده را به وی بسپارید.

وکیل حضانت در یاسا

شما می‌توانید از طریق یاسا وکیل حضانت موردنظر خود را انتخاب کنید. این بستر این امکان را فراهم کرده است که افراد بتوانند از میان وکلای متعدد با بررسی ویژگی‌ها و سوابق هرکدام، وکیل موردنظر خود را پیدا کنند.

همچنین این امکان وجود دارد که وکیل را براساس حیطه کاری انتخاب نمایید تا آن وکیل به‌ صورت تخصصی روی نوع پرونده شما اشراف کامل داشته باشد.

انتخاب وکیل براساس محل زندگی نیز ممکن می‌باشد. برای مثال فردی که در شهر دیگری به‌ جز تهران زندگی می‌کند ملزم نیست که وکیل خود را از تهران انتخاب کند و فقط به‌ شکل تلفنی و آنلاین با وی در ارتباط باشد.

هر فردی می‌تواند از شهر محل سکونت خود وکیل مناسب را در یاسا انتخاب کرده و در صورت نیاز به‌ شکل حضوری به وی مراجعه کند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵ از مجموع ۲ رای برچسب هاحضانت حضانت فرزند

طلاق چیست؟ 16 مورد شرایط مراحل و فرایند طلاق

راهنمای مقاله

  • طلاق و تعاریف قانونگذار از آن
    • انواع طلاق
    • طلاق رجعی چه نوع طلاقی است؟
    • عده در طلاق چیست؟
  • به چه طلاق‌هایی، طلاق رجعی گویند؟
      • طلاق به درخواست مرد
      • طلاق خلع و مبارات چنانچه زن رجوع به عوض کند
    • تشریفات رجوع از طلاق چگونه است؟
      • رجوع از طلاق چه آثاری به همراه دارد؟
    • تکالیف و حقوق مرد در هنگام عده طلاق رجعیه
  • طلاق بائن چه نوع طلاقی است؟
    • اقسام طلاق‌های بائن
      • طلاقی که قبل از عمل زناشویی واقع می‌گردد
      • طلاق زن یائسه
      • سه طلاقه شدن زن
      • طلاق خلع و مبارات
  • طرح دعوای طلاق در مرجع قضایی چقدر هزینه دارد؟
    • طرح و پیگیری دعوای طلاق چقدر زمان می‌برد؟
    • مزایای استفاده از خدمات وکیل طلاق در طرح و پیگیری دعوا
    • ارائه خدمات تخصصی حقوقی و پشتیبانی از آن توسط سامانه حقوقی یاسا
    • سوالات متداول
      • تعریف قانونی طلاق چیست؟
      • طلاق رجعی چیست؟
      • عده در طلاق چیست؟
      • چگونه رجوع از طلاق را ثابت کنیم؟
      • طلاق بائن چیست؟

طلاق به معنی جدا شدن همسران از یکدیگر و پایان دادن قانونی به زندگی مشترک است.

در آغاز زندگی مشترک، هم زوجین و هم خانواده آن‌ها این تصور را دارند که زندگی مشترک آن‌ها یا فرزندشان، پایان بسیار خوشی خواهد داشت و سال‌ها به خوبی و خوشی در این زندگی ادامه پیدا خواهد کرد.

اما بعد از چند ماه یا چند سال، به مرور اختلافات و مشکلات در زندگی مشترک خود را نمایان ساخته، هرچند این اختلافات و مشکلات در زندگی مشترک امری طبیعی و گریز‌ناپذیر خواهد بود.

با بروز این مشکلات، یا زوجین استقامت و توان مدیریت کردن آن را دارند و مشکلات را تا حدودی رفع می‌نمایند، یا این که متاسفانه این اختلافات عنان زندگی را از دست آن‌ها خارج کرده و راهی برای ادامه زندگی باقی نخواهد گذاشت و در این شرایط است که دیگر راهی به جز طلاق برای زن و شوهر باقی نمی‌ماند.

در اختلافات خانوادگی، طلاق همیشه به عنوان آخرین راهکار حل معضلات محسوب می‌شود. بنابراین به شما پیشنهاد می‌کنیم قبل از اینکه در هر شرایطی به طلاق فکر کنید، حتما اختلاف خود را با مشاوران خانواده متخصص در این حوزه مطرح کرده و از راهنمایی آن‌ها استفاده نمایید.

نوشته های مشابه

  • – طلاق از دیدگاه اهل سنت و به چه طلاقی طلاق سنت (سنی) گفته می شود؟ ۱۴۰۱/۰۲/۲۶
  • – اجرت المثل چیست و نحوه محاسبه و مطالبه آن ۱۴۰۱/۰۲/۲۶

در خیلی از موارد این اقدامات موجب حل اختلافات خواهد شد و تا حد بسیار زیادی از پاشیده شدن کانون خانواده جلوگیر خواهد کرد. اما در نهایت اگر تصمیم شما مبنی بر جدایی و طلاق باشد و در تصمیم خود نیز مصمم باشید، بهتر است از مشاوران و وکلای مجرب در حوزه طلاق و دعاوی دادگاه خانواده کمک بگیرید.

طلاق و جدایی زوجین، انواع مختلف و فرآیندهای رسیدگی مختلفی دارد که در این مطالب سعی خواهد شد به تمامی آن‌ها اشاره گردد.

طلاق و تعاریف قانونگذار از آن

واژه طلاق از ریشه طلق و به معنای آزاد کردن و رهایی است و در واقع به جدایی زن و شوهر و پایان بخشیدن به زندگی مشترک به صورت قانونی گفته می‌شود.

طلاق مطابق قانون مدنی ایران از اختیارات مرد بوده و به همین دلیل در ماده ۱۱۳۳ اینگونه بیان گردیده: «مرد می‌تواند هر وقت که بخواهد زن خود را طلاق دهد.»

قانون مدنی ایران به موجب فقه شیعه دوازده امامی نگارش شده است. اما پیروان سایر مذاهب و ادیان دیگر که در قانون اساسی ایران رسمیت یافته‌اند، مطابق قانون طلاق و احوال شخصیه، قادر خواهند بود مطابق دین و آیین خود از یکدیگر جدا شده و طلاق بگیرند.

بر اساس اصول دوازدهم و سیزدهم فقط ادیان کلیمی، مسیحی و زرتشتی در ایران به رسمیت شناخته شده‌اند و از سوی دیگر مذاهب اسلامی مثل شافعی، حنفی، مالکی، حنبلی و زیدی نیز در مقوله طلاق از فقه و آیین مذهب خودشان پیروی می‌کنند.

انواع طلاق

انواع طلاق

طلاق نیز همانند بسیاری از امور حقوقی انواع و اقسام و تقسیم بندی‌های متعددی دارد که در ادامه به پرکاربردترین و مهم‌ترین آن ها اشاره خواهد شد.

طلاق با توجه اینکه به درخواست زن باشد یا به درخواست مرد، قابل رجوع باشد یا نباشد و یا اینکه به درخواست زوجین صادر شده باشد یا به حکم دادگاه، به دسته‌بندی‌های مختلفی تقسیم می‌گردد.

اما ماده ۱۱۴۳ قانون مدنی یک دسته‌بندی کلی برای طلاق در نظر گرفته که همه انواع طلاق به نحوی در این تقسیم‌بندی جای خواهند گرفت. در این تقسیم‌بندی طلاق به 2 دسته اصلی تقسیم می‌شود: طلاق بائن و طلاق رجعی

طلاق رجعی چه نوع طلاقی است؟

طلاق رجعی به یکی از انواع طلاق اطلاق می‌شود که در آن تحت شرایط خاصی مرد قادر است در زمان عده به همسر خود رجوع کند.

در حقیقت اگر مرد از طلاق پشیمان گردد و عده طلاق نیز پایان نیافته باشد، مرد قادر خواهد بود به سراغ همسر خود برود و زندگی را از بدون هیچگونه تشریفات دیگری مجددا ادامه دهد.

در این صورت حتی نیازی به جاری کردن دوباره صیغه عقد نکاح نخواهد بود، زیرا رابطه زوجیت در زمان عده، همچنان به قوت خود باقی است. طلاق رجعی انواع مختلف و شرایط خاصی دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

عده در طلاق چیست؟

زنی که عقد ازدواج او به هر دلیلی منحل می‌گردد، ملزم است مدت زمانی را صبر کرده و از ازدواج با شخص دیگری خودداری کند.

در واقع زنی که از شوهرش طلاق گرفته یا عقد نکاح او به هر دلیلی فسخ شده یا شوهر او فوت کرده است، تا مدت زمان مشخصی که قانونگذار مقرر داشته، حق ازدواج مجدد ندارد و اگر در این مدت ازدواج کند، عقد نکاح او باطل بود و در صورتی که با علم به این موضوع اقدام به ازدواج مجدد و برقراری رابطه جنسی نماید، رابطه او در حکم زنا تلقی خواهد شد.

مطابق ماده ۱۱۵۰ قانون مدنی عده اینگونه تعریف شده است:

«عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است، نباید شوهر دیگر اختیار نماید.»

اما خود عده نیز انواع مختلفی دارد که از بحث ما خارج خواهد بود. البته در صورت تمایل، شما می‌توانید به سایر مقالات ما در این موضوع مراجعه نمایید. در ادامه این مطالب صرفا به عده طلاق به دلیل امکان رجوع در طلاق رجعی خواهیم پرداخت.

طلاق بائن

به چه طلاق‌هایی، طلاق رجعی گویند؟

طلاق به درخواست مرد

آنگونه که قبل‌تر نیز به آن اشاره شد، مطابق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، طلاق یکی از اختیارات مرد است و مرد هر زمان که اراده نماید، قادر است همسر خود را طلاق دهد.

هر چند در سال‌های گذشته به دلیل حمایت از نهاد خانواده، امر طلاق با محدودیت‌هایی روبرو شده است و در هر حال برای انجام پروسه طلاق باید به دادگاه مراجعه و رای مرجع قضایی را برای این موضوع دریافت کرد، ولی همچنان طلاق یکی از حقوق قانونی مرد به شمار رفته و طلاق به درخواست خود مرد یکی از اصلی‌ترین انواع طلاق به‌شمار می‌رود.

در این نوع طلاق چنانچه هنوز مدت عده زن به پایان نرسیده باشد، مرد حق رجوع به همسرش را خواهد داشت. یعنی بدون اینکه نیازی به عقد مجدد یا جاری کردن صیغه باشد مرد قادر است به زن رجوع کرده و به زندگی مشترک ادامه دهند.

زمان عده در این نوع طلاق در ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی به این ترتیب معین گردیده: « عده فسخ نکاح و عده طلاق سه طهر است، مگر این که زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او سه ماه است.»

طهر به معنای پاکی است. در واقع زن باید سه دوره به عادت ماهانه دچار گردد و این دوره را به پایان برساند و به اصطلاح فقهی سه بار خون حیض خود را مشاهده کند و از آن پاک گردد. زن پس از رهایی از این دوره که به آن عده می‌گویند، قادر خواهد بود تا دوباره ازدواج نموده و شوهر جدید اختیار کند.

اما تا قبل از پایان آن در طلاق رجعی، مرد حق رجوع به همسر خود را داشته و در صورت رجوع به او زندگی زناشویی آن‌ها از سر گرفته خواهد شد.

از آنجایی که این نوع طلاق به درخواست شوهر انجام شده، لذا شرع و قانون نیز به شوهر فرصت پشیمانی از آن را نیز عطا کرده است. لذا در صورتی که مرد بخواهد که به زندگی مشترک بازگردد باید از طلاق رجوع کرده و برای این امر هیچ نیازی به رضایت زن خود ندارد.

طلاق خلع و مبارات چنانچه زن رجوع به عوض کند

طلاق مبارات و طلاق خلع نیز از انواع دیگر طلاق بشمار آمده که به دلیل کراهت زن از مرد یا کراهت هر دو طرف از یکدیگر انجام ‌می‌شود.

در این نوع طلاق زن برای اینکه شوهرش به طلاق او رضایت دهد، میزان مشخصی از مالی را به او می‌دهد. این نوع طلاق از نوع طلاق بائن محسوب شده و غیر قابل رجوع خواهد بود ولی چنانچه زن از وجهی که به شوهر خود داده رجوع نماید و در واقع آن وجه را از شوهر خود مطالبه کرده و پس بگیرد، در اینجا طلاق بائن به طلاق رجعی مبدل خواهد شد و قابلیت رجوع پیدا می‌نماید.

پس در این شرایط زن قادر است وجه پرداختی را از شوهر خود مطالبه کرده و آن را پس بگیرد و مرد نیز از طلاق رجوع نماید.

در این شرایط نیز بدون نیاز به عقد نکاح دوباره، زن و شوهر به زندگی سابق خود بر خواهند گشت. بنابراین طلاق خلع و مبارات بعد از رجوع زن از بذل مال، به طلاق رجعی تبدیل خواهد شد.

تشریفات رجوع از طلاق چگونه است؟

همانطور که ذکر گردید، در طلاق رجعی مرد قادر خواهد بود در زمان عده طلاق به زن رجوع کرده تا زندگی مشترک خود را ادامه دهند. اما این رجوع به چه شکلی اتفاق می افتد؟ آیا نیاز به تشریفات خاصی برای انجام آن است ؟

قانونگذار برای جلوگیری از فروپاشی نهاد خانواده و حمایت از آن، در طلاق به درخواست مرد پیش بینی کرده، از آن جایی که مرد می تواند به راحتی زن خود را طلاق دهد، شاید از عمل خود نیز در بسیاری از موارد پشیمان گردد.

بنابراین امکانی فراهم شده تا پس از طلاق و قبل از اتمام عده به زن رجوع نماید و زندگی مشترک را دوباره ادامه دهد. این امر نیاز به تشریفات خاصی نداشته و در صورتی که قصد رجوع از ناحیه زوج وجود داشته باشد و این امر احراز گردد، صرفا با هر عمل یا حتی حرفی که قصد زوج مبنی بر رجوع از آن استنباط گردد، محقق خواهد شد.

برای نمونه می‌توان به برداشتن حجاب از سر او یا در آغوش گرفتن زن، بوسیدن و یا حتی یک نگاه محبت‌آمیز که حاکی از قصد مرد بر رجوع داشته باشد، اشاره کرد.

پس اصولا اقدام به رجوع نیاز به تشریفات خاصی نداشته اما به دلیل اینکه این امر و اطلاع نیافتن دولت از وقایع مهمی مثل طلاق و ازدواج ممکن است نظم اجتماعی را بر هم بزند، قانونگذار مردان را مکلف نموده که رجوع از طلاق را به اطلاع سازمان ثبت اسناد برساند.

لذا مرد باید به دفترخانه‌ای که صورت‌جلسه طلاق در آن تنظیم گردیده مراجعه نماید و رجوع خود از طلاق را در آن به ثبت برساند.

لازم به ذکر است در صورت عدم ثبت رجوع توسط مرد، این اقدام او جرم محسوب و او به مجازات حبس تعزیری درجه هفت ( ۹۱ رو تا شش ماه) یا جزای نقدی محکوم خواهد شد. قطعا این کار برای حمایت بیشتر از حقوق زنان صورت گرفته و راه هرگونه سوء استفاده مردان از زنان را در این حوزه خواهد بست.

رجوع از طلاق چه آثاری به همراه دارد؟

رجوع در حقیقت همانند ازدواج مجدد است و تمام تکالیف و حقوق زن و شوهر را به قبل از زمان طلاق برمی‌گرداند. لذا حقوقی مثل مهریه، نفقه، اجرت المثل و… که هنگام ازدواج نیز برای زن وجود داشت دوباره از سر گرفته شده و مرد موظف به رعایت تمام این حقوق در حق زوجه خواهد بود.

در حقیقت زمانی که رجوع انجام خواهد شد، گویی هیچ اتفاقی در زندگی مشترک زوجین صورت نگرفته و همانند السابق این زندگی در جریان خواهد بود.

تکالیف و حقوق مرد در هنگام عده طلاق رجعیه

مرد باید در هنگام عده به انجام برخی تکالیف خود همچنان پایبند بوده و آن‌ها را باید به انجام برساند. حقوقی همچون نفقه زن و نفقه فرزندان در این بازه زمانی همانند گذشته باید پرداخت گردد.

چنانچه مرد نفقه را در مهلت مذکور پرداخت نکند طبق قانون مرتکب جرم ترک انفاق گردیده و به حبس و جزای نقدی محکوم خواهد شد.

همچنین براساس قول مشهور فقها، حتی زن قادر خواهد بود در این دوره زمانی، در اقامتگاه قبلی خود یعنی همان خانه شوهر به سکونت نماید و شوهر حق بیرون کردن او را نداشته و باید امکانات و وسایل اقامت زن در همان خانه را مثل قبل فراهم کند.

مشاوره طلاق

طلاق بائن چه نوع طلاقی است؟

طلاق بائن به طلاقی اطلاق می‌گردد که در آن شوهر دیگر قادر نخواهد بود به همسر خود رجوع نماید. بنابراین در طلاق بائن، برای از سرگیری زندگی مشترک به مرد این اجازه داده نشده که هر گاه اراده کرد بتواند به زن رجوع کرده و برای از سرگیری دوباره زندگی مشترک اراده خود را بر رجوع نشان دهد.

بلکه باید دوباره عقد ازدواج جدیدی منعقد شده و صیغه نکاح جاری گردد. در این صورت با عنایت به اینکه عقد جدید منعقد گردیده است، باید برای مهریه جدید و شروط ضمن عقد دیگر توافق نمود.

اقسام طلاق‌های بائن

در انواع طلاق 4 نوع طلاق وجود دارد که در آن‌ها اماکن رجوع برای مرد وجود ندارد. بنابراین این نوع طلاق‌ها از نوع بائن محسوب می‌گردند.

طلاق‌های بائن عبارت است از:

طلاقی که قبل از عمل زناشویی واقع می‌گردد

در بسیاری از موارد طرفین خیلی زود به این نتیجه خواهند رسید که قادر نیستند زیر یک سقف باهم زندگی کنند و از ادامه زندگی مشترک به هر علت منصرف می‌گردند.

اگر امر طلاق قبل از عمل زناشویی واقع گردد، باید آن طلاق را بائن محسوب کرد. در واقع اگر زن و شوهر قبل از برقراری رابطه جنسی از یکدیگر جدا گردند طلاق بائن محسوب شده و مرد حق رجوع به زن را نخواهد داشت. در این شرایط علاوه بر بائن بودن طلاق، زوجه مستحق نصف مهریه خواهد بود.

طلاق زن یائسه

یائسگی به دورانی از زندگی زنان گفته می‌شود که زن به اقتضای سن خود دیگر به عادت ماهانه دچار نخواهد شد و خون حیض از او خارج نمی‌شود. اغلب زنان در این دوران فاقد قدرت باروری شده و دیگر قادر نیستند بچه‌دار گردند.

این دوره معمولا بین چهل و پنج تا پنجاه سالگی آغاز می‌شود. در صورتی که زن یائسه شده باشد و در دوره یائسگی اقدام به جدایی نماید این طلاق را باید بائن محسوب کرد و دیگر حق رجوعی برای مرد وجود ندارد.

سه طلاقه شدن زن

در صورتی که زن و مرد ۳ بار متوالی با هم ازدواج نمایند و در هر ازدواج با طلاق از هم جدا شوند، به این حالت سه طلاقه می‌گویند.

در این شرایط که بعد از ۳ بار طلاق متوالی رخ می‌دهد، زن بر مرد حرام بوده و نه تنها دیگر حق ازدواج با هم را نخواهند داشت بلکه طلاق سوم آن‌ها هم بائن است و حق رجوعی برای مرد وجود نخواهد داشت.

در این موارد صرفا در یک صورت امکان ازدواج دوباره این زوج با یک دیگر وجود خواهد داشت. زمانی که یک محلل وجود داشته باشد. یعنی شخص دیگری با زن ازدواج نماید و با او رابطه زناشویی برقرار کند.

در این شرایط اگر زن از این مرد هم جدا گردد، قادر خواهد بود دوباره با همسر اول خود که سه بار متوالی از او طلاق گرفته بود ازدواج نماید.

طلاق خلع و مبارات

طلاق مبارات و طلاق خلع در حقیقت دو نوع طلاق مختلف است. اما وجه اشتراک هر دوی این نوع طلاق‌ها تنفر و کراهت شدید زن از مرد نسبت به همدیگر است به نحوی که حاضر است بخشی از مهریه یا مال خود را به شوهر ببخشد تا شوهرش به طلاق او رضایت دهد.

  • طلاق خلع: به طلاقی گفته می‌شود که در آن زن به شدت از شوهر خود تنفر و کراهت دارد. در این حالت زن آماده است مالی را به شوهر ببخشد تا شوهر به طلاق او راضی شود.

این مال ممکن است کمتر، مساوی یا حتی بیشتر از میزان مهریه باشد. این نوع طلاق همان طلاقی است که در ضرب المثل مشهور « مهرم حلال و جانم آزاد » به آن اشاره شده است.

در طلاق خلع مرد دیگر حق رجوع ندارد. مگر اینکه زن راضی شود و مالی که به ازای مهریه به شوهر بخشیده است را پس بگیرد. در این صورت این طلاق به طلاق رجعیه تبدیل خواهد شد و مرد دیگر قادر خواهد بود رجوع نماید و زندگی مشترک را دوباره در کنار همسر خود ادامه دهد.

  • طلاق مبارات: طلاق مبارات به طلاقی گفته می‌شود که در آن تنفر و کراهت حالت دو طرفه دارد. یعنی زن و شوهر به حدی از یکدیگر کراهت و تنفر دارند، که امکان تحمل یکدیگر را نخواهند داشت و هر دو قصد دارند از هم جدا شود. در این نوع از طلاق نیز حق رجوع وجود ندارد.

طلاق توافقی نوعی از طلاق مبارات است که در آن طرفین در خصوص هر چیزی اعم از نفقه، مهریه، حضانت فرزندان و… تصمیم گیری نموده و به توافق نهایی می‌رسند و توافقات خود را به اطلاع دادگاه می‌رسانند.

در این حالت دادگاه طبق قانون جدید زوجین را به داوری در طلاق می‌فرستد. این داوران که معمولا از بستگان آن‌ها هستند بعد از اینکه رای و نظر خود را مبنی بر جدایی آن‌ها صادر کنند دادگاه با صدور گواهی عدم امکان سازش، اقدام به صدور رای به طلاق توافقی خواهد داد.

طلاق مبارات یا طلاق توافقی نیز از انواع طلاق بائن است و حق رجوع در آن برای شوهر وجود ندارد.

طلاق از طرف زن

طرح دعوای طلاق در مرجع قضایی چقدر هزینه دارد؟

طلاق و رسیدگی به آن تا زمان اجرای حکم ، مانند دیگر دعاوی، دارای هزینه است. تمام هزینه‌هایی که باید از هنگام ثبت دادخواست تا خواندن صیغه طلاق در سال 1401، پرداخت شود، به شرح زیر خواهد بود:

  • هزینه تنظیم دادخواست طلاق و ثبت دادخواست اولیه برای طرح دعوای طلاق در سال ۱۴۰۱، بسته به اینکه توسط وکیل نگارش یابد یا یک عریضه‌نویس، بیش از 100 هزار تومان خواهد بود.
  • هزینه کپی و برابر با اصل کردن مدارک و عقدنامه، برای ضمیمه کردن به دادخواست، هر برگه مبلغ 1500 تومان خواهد بود.
  • هزینه دادرسی طلاق، مطابق تعرفه خدمات قضایی سال ۱۴۰۱ و جدول هزینه دادرسی، به علت غیرمالی بودن دعوای طلاق از طرف زن، از 40 هزار تومان تا 180 هزار تومان تعیین گردیده که همراه با هزینه دفاتر خدمات قضایی، در حدود 200 هزار تومان برآورد خواهد شد.
  • هزینه داوری ارجاع شده از سوی دادگاه طلاق در سال 1401 که معمولا برای هر داور، مبلغ 100 هزار تومان تعیین شده است.
  • برای رسیدگی به دعوای طلاق، باید در بدو امر دادخواست در دادگاه بدوی مورد رسیدگی قرار گرفته و حکم لازم صادر گردد. هر یک از زوجین، به مدت 20 روز، حق اعتراض به حکم دادگاه بدوی را دارند که در صورت اعتراض، پرونده برای رسیدگی دوباره، به دادگاه تجدید نظر، ارسال خواهد شد. هزینه این اعتراض، مبلغ 30 هزار تومان است و در صورت اعتراض به حکم صادره از سوی دادگاه تجدیدنظر، پرونده به دیوان عالی کشور برای فرجام خواهی ارسال می‌گردد، که هزینه این اعتراض هم، 30 هزار تومان است.
  • هزینه‌ای هم که زوجه، باید برای ثبت در دفترخانه طلاق و خواندن صیغه طلاق بپردازند حدود 800 هزار تومان خواهد بود.

باید عنوان کرد که بسیاری از هزینه‌ها که برای ثبت و رسیدگی به دادخواست طلاق باید پرداخت گردد، بسته به اینکه زوجین در کدام شهر زندگی می‌نماید، کمی متفاوت‌تر خواهد بود.

مثلا هزینه دفترخانه‌های طلاق و ازدواج، برای ثبت و خواندن صیغه طلاق، در تهران از 800 هزار تومان به بالا است که این مهم بستگی به محل دفتر طلاق نیز خواهد داشت.

در خصوص اطلاع از میزان هزینه‌های دادرسی در کلیه مسائل حقوقی می‌توانید به قانون برنامه و بودجه کشور مراجعه نمایید یا در صورت نیاز فوری با کارشناسان ما ارتباط برقرار نمایید تا شما را در این موارد راهنمایی نمایند.

طرح و پیگیری دعوای طلاق چقدر زمان می‌برد؟

در حال حاضر با عنایت به اوضاع نامناسب اقتصادی در کشور، شاهد رشد میزان دعاوی خانوادگی در مراجع قضایی کشور هستیم، که همه روزه ثبت و مورد پیگیری قرار می‌گیرد.

لذا باید عنوان کرد که تخمین زمان شروع و خاتمه شکایات یا دعاوی حقوقی، متناسب با موضوع شکایت به صورت دقیق قابل پیش‌بینی نخواهد بود و انجام کارشناسی‌های متعدد در مراحل مختلف پرونده، زمان‌بر شدن آن‌ها را نیز افزایش خواهد داد.

البته طلاق توافقی به مراتب نسبت به سایر طلاق‌ها بسیار سریع‌تر انجام خواهد شد. معمولا در مسائل حقوقی، حتی متبحرترین وکلای کشور با توجه به پیچیدگی‌های کار قضایی، سعی می‌کنند از دادن زمان نهایی پایان کار، خودداری نمایند.

مزایای استفاده از خدمات وکیل طلاق در طرح و پیگیری دعوا

مشاوران و وکلای دادگستری افراد با تجربه‌ای هستند که در زمینه مسائل حقوقی، دارای بینش، تخصص و آگاهی کاملی بوده و می‌توانند در رسیدگی به پرونده‌های مختلف، گره‌گشای موکل خود باشند.

دیدگاه و نگاه یک وکیل با تجربه به مسائل حقوقی بسیار متفاوت است. تنظیم دادخواست یا حتی شکواییه‌ای که شاید از نظر شما تمام جوانب احتیاطی در آن لحاظ شده باشد، بعد از مطالعه آن توسط یک وکیل یا مشاور حاذق در امور حقوقی یا کیفری، بعضاً ممکن است دستخوش تغییرات بنیادین گردد.

بنابراین کسب مشاوره و یا تنظیم شکایت خود را حتما به یک وکیل متخصص واگذار نمایید.

از مهم‌ترین مزایای استفاده از وکلا و مشاوران سامانه حقوقی یاسا: صرفه‌جویی در وقت و هزینه، رسیدن به نتیجه دلخواه و مطلوب در کمترین زمان ممکن، رهایی از رفت و آمدهای متوالی، وقت‌گیر، چالش برانگیز و استرس‌زا به دادگاه، تامین و حفظ حق و حقوق موکل در پروسه رسیدگی به دعاوی مربوطه خواهد بود.

همچنین وکلای دادگستری قادرند در مورد کم و کیف و نحوه تنظیم دادخواست یا لایحه دفاعیه، متقاضیان را راهنمایی کنند و می‌توانند بررسی نمایند که آیا ادله و مدارک کافی برای دفاع از دعوی، از سوی شما ارائه شده است یا خیر؟

علاوه بر آن وکلای مجرب و متخصص قادرند نتیجه احتمالی دعوا شما را تا حدی پیش‌بینی نمایند و در روند رسیدگی و تسریع آن، نقش موثر و مثبتی ایفا کنند.

ارائه خدمات تخصصی حقوقی و پشتیبانی از آن توسط سامانه حقوقی یاسا

عمده مشکلات پیش آمده در اغلب دادگاه‌های خانواده و عدم موفقیت در طرح دعوا، کم‌‌توجهی به مقررات و اصول درست تنظیم و نگارش دادخواست و پیگیری مستمر آن است، که در این خصوص یا هر مورد مشابه دیگر باید از تخصص افراد متخصص و با تجربه بهره گرفت.

اگر در زمینه تنظیم شکایت تخصصی حقوقی در هر زمینه‌ای نیاز به مشاوره حقوقی دارید یا قصد دارید تهیه و تنظیم دادخواست را برعهده کارشناسان و وکلای متخصص قرار دهید، بهترین امکان برای شما استفاده از خدمات بسیار متنوع سامانه حقوقی یاسا خواهد بود.

متاسفانه بیشتر افراد جامعه ما که با مشکل حقوقی مواجه می‌شوند، در بدو امر برای رفع معضل خود به وکیل دادگستری مراجعه نکرده و همین امر تبعات جبران‌ناپذیری را برایشان به همراه خواهد داشت.

استفاده از خدمات وکیل یا خدمات مشاورین در مسائل ذکر شده می‌تواند کمک شایان توجهی به طرفین دعوی نماید.

اما اگر به علل مختلفی امکان دسترسی شما به وکیل دادگستری وجود نداشته باشد، در این شرایط استفاده از خدمات مشاوره حقوقی می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد و مطمئنا گره گشای مشکلات شما خواهد شد.

مشاوره حقوقی از جهات مختلفی می‌تواند مزیت‌های بسیار زیادی برایتان داشته باشد که در کمترین حالت، اطلاعات حقوقی شما را در خصوص مورد مربوطه افزایش خواهد داد.

سامانه حقوقی و قضایی یاسا، با بهره‌مندی از کارشناسان و مشاوران حقوقی و وکلای مجرب و متخصص، آماده خدمات رسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده، اختلافات حوزه کار و روابط کارگر و کارفرما و سایر مسائل حقوقی است.

لازم به ذکر است که این سامانه حقوقی، علاوه بر ارائه مشاوره‌های حقوقی تخصصی، در زمینه تهیه و تنظیم انواع اوراق قضایی مثل شکواییه، دادخواست، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و مانند آن نیز خدمات‌رسانی می‌نماید.

در هر صورت اگر به مشاوره حقوقی نیاز پیدا کردید و یا قصد تنظیم قراردادهای کاری، شکوائیه، دادخواست، و سایر اوراق قضایی را داشتید، قبل از هر اقدام حقوقی به سامانه حقوقی یاسا مراجعه کنید و از خدمات متنوع این سامانه بهره‌مند شوید.

طلاق یاسا

سوالات متداول

تعریف قانونی طلاق چیست؟

طلاق مطابق قانون مدنی ایران از اختیارات مرد بوده و به همین دلیل در ماده ۱۱۳۳ اینگونه بیان گردیده: «مرد می تواند هر وقت که بخواهد زن خود را طلاق دهد.» در مجموع طلاق به معنای جدایی زن و مرد و پایان زندگی مشترک بین آن‌هاست

طلاق رجعی چیست؟

پس از طلاق، اگر مرد از طلاق پشیمان گردد و عده طلاق نیز پایان نیافته باشد، مرد قادر خواهد بود به سراغ همسر خود برود و زندگی را از بدون هیچگونه تشریفات دیگری مجددا ادامه دهد و حتی نیازی به جاری کردن دوباره صیغه عقد نکاح نخواهد بود، زیرا رابطه زوجیت در زمان عده، همچنان به قوت خود باقی است.

عده در طلاق چیست؟

زنی که از شوهرش طلاق گرفته یا عقد نکاح او به هر دلیلی فسخ شده یا شوهر او فوت کرده است، تا مدت زمان مشخصی که قانونگذار مقرر داشته، حق ازدواج مجدد ندارد و اگر در این مدت ازدواج کند، عقد نکاح او باطل بود و در صورتی که با علم به این موضوع اقدام به ازدواج مجدد و برقراری رابطه جنسی نماید، رابطه او در حکم زنا تلقی خواهد شد.

چگونه رجوع از طلاق را ثابت کنیم؟

اعلام رجوع از طلاق نیاز به تشریفات خاصی نداشته و در صورتی که قصد رجوع از ناحیه زوج وجود داشته باشد و این امر احراز گردد، صرفا با هر عمل یا حتی حرفی که قصد زوج مبنی بر رجوع از آن استنباط گردد، محقق خواهد شد. ولی قانونگذار مردان را مکلف نموده که رجوع از طلاق را به اطلاع سازمان ثبت اسناد برساند.

طلاق بائن چیست؟

بنابراین در طلاق بائن، برای از سرگیری زندگی مشترک به مرد این اجازه داده نشده که هر گاه اراده کرد بتواند به زن رجوع کرده و برای از سرگیری دوباره زندگی مشترک اراده خود را بر رجوع نشان دهد. بلکه باید دوباره عقد ازدواج جدیدی منعقد شده و صیغه نکاح جاری گردد.

شایان ذکر است، توضیحات بیشتر در این مقاله ارائه شده است. مخاطبین محترم می توانند جهت دریافت پاسخ کامل تر و توضیحات بیشتر به شرح مقاله مراجعه نمایند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵ از مجموع ۱ رای برچسب هاطلاق